Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenme Yönteminizi Değiştirmeyi Denediniz Mi?

Öğrenme Yönteminizi Değiştirmeyi Denediniz Mi?
Birçoğumuz yeni bir şeyler öğrenirken zorluk yaşarız, yarım yamalak öğrendiğimiz bilgiler üzerinde iki çift laf edebilmek için belleğimizi şöyle bir yoklarız ve sonunda aslında pek de bir şey öğrenmediğimizi anlarız. Öğrenme ile ilgili sorun yaşadığımızda bunu hemen ya genetik faktörlere ya da yeteneğe bağlayabiliyoruz. Peki hiç öğrenme yöntemimizin aslında kalıcı öğrenmeyi fazlasıyla etkilediğini düşünüyor muyuz? Bunu düşündükten sonra aslında bir şeyleri kalıcı öğrenmenin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Bizlere okul okuduğumuz sürece dayatılan bazı kalıp verimli öğrenme önerileri vardır. Bunlara  sessiz ortamda çalışmak, yazarak çalışmak, blok halinde çalışmak gibi daha nice örnek verilebilinir. Bizim verimli öğrenmeyi sağlayabilmemiz için öncelikle kendimizi tanımamız gerekmektedir. Hangi ortamlarda, ne şartlar altında daha verimli çalışabileceğimizi deneme yanılma yöntemi ile kalıplaşmış davranış biçimlerine bağlı kalmayarak keşfetmek daha önemlidir. Bu yazıda ben kendimce uyguladığım ve işe yaradığını gördüğüm üç tane öğrenme yöntemini sizler ile paylaşmaya çalışacağım.



Birinci Yöntem 

Normal hayatınızda kullanabileceğiniz bir bilgiyi kalıcı hafızaya bu bilgiyi şuan alıyorum. Bu bilgiyi şu ortamda ya da şu durumda insanlarla paylaşabilirim diyerek öğrenebilirsiniz. Bu yolla daha kalıcı öğrenmiş olursunuz bunu denerseniz işe yaradığını göreceksiniz. Bunu bir şeyi satmak gibi de düşünebilirsiniz. Şemsiye ne zaman satılabilir? Sonbaharda. Peki şemsiyeyi kime satarsınız? Yağmur yağan yerde yaşayan insanlara. Bilgiyi de böyle düşünürseniz, yanınıza alırsanız bir yerlerde ihtiyacı olan insanlara satabilir  yani kullanabilirsiniz.

İkinci Yöntem

Kendimiz en iyi faydayı kendimizden görürüz. Kendimizle tartışmak da en iyi kalıcı öğrenme yöntemlerindendir. Çünkü bilgi genelde toplu ortamlarda kullanılmak ya da yarar sağlayacağını düşündüğümüz bir an için lazım olmaktadır. Ve böyle olduğunda beyin direkt sizin o tartışmanızı hatırlayarak içinden gerekli olan bilgiyi dışarı çıkarmaktadır. Bu da bizim için hatırlanması kolay bilgiler anlamına gelmektedir.

Üçüncü Yöntem

Anlatmak, durup bir düşünün başkalarına anlattığınız şeyleri mi daha çok hatırlıyorsunuz yoksa anlatmadıklarınızı mı? Bizler özellikle öğrenciler bir şeyleri başkalarına veya kendimize anlattığımızda konuyu hatırlama olasılığımız artmaktadır. Çalışmak istediğimiz bir ders veya konuyu başkalarına aktararak hem pekiştirmiş oluruz hem de öğrenme eylemini daha çabuk sürede gerçekleştirmiş oluruz.

 

Özel İçerik: Yeşim Dağaynası

Yeşim Dağaynası

öğrenci kariyeri yazarı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.