Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrencilerin Mutlaka Ziyaret Etmesi Gereken İstanbul'daki En İyi 10 Çağdaş Sanat Galerisi!

Öğrencilerin Mutlaka Ziyaret Etmesi Gereken İstanbul'daki En İyi 10 Çağdaş Sanat Galerisi!

Türkiye’nin her alanda öncü şehri ve adeta kalbi olan İstanbul, sanat alanında da diğer şehirlerden bir adım öne çıkıyor. İstanbul'da gezerken rotanıza ekleyebileceğiniz çağdaş sanat galerilerini sizler için derledik.

1 - Arter

İstiklâl Caddesi’ndeki binasında 2010–2018 yılları arasında 35 sergiyi izleyicilerle buluşturan Arter, 2019 yılının Eylül ayında Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Arter, Grimshaw Mimarlık’ın tasarladığı yeni binasıyla beraber süregelen faaliyetlerini çok daha ileriye taşıyarak sergilerin yanı sıra farklı sanat disiplinlerinden performans ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Toplam 18.000 metrekare kapalı alana sahip Arter binasında sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, bir kütüphane, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve bir bistro bulunuyor.

2 - Pilevneli Galeri

Mecidiyeköy ve Dolapdere’de bulunan Pilevneli Galeri sanatseverlerin uğrak noktalarından bir tanesi. Pilevneli Türkiye’de uluslararası üne sahip olan birçok sanatçıyı bizlerle buluşturuyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de bulunan sanatçıları uluslararası arenada tanıtmayı da hedefliyor.

3 - İstanbul Modern

İstanbul’un sanat galerileri arasında en iyilerden olan İstanbul Modern, Boğaz’ın hemen yanı başında muhteşem bir manzaranın karşısında yer alıyor. Eski bir depo binasının iyileştirilmesiyle oluşturulan galeri içerisinde Türk kültür ve sanatının geçmişten bugüne geçirdiği aşamaları bulunuyor. Galeride uluslararası mecrada ilgi gören film türü gösterimler de yapılıyor.

4 - Galeri Manâ

Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir buğday değirmeninin restore edilmesiyle oluşmuş Galeri Manâ, küratör Suzanne Egeran ile koleksiyoner Mehveş Arıburnu tarafından kuruldu. Restore edilirken değirmenin kırmızı tuğladan duvarları ve Osmanlı’nın ince zevkinin ürünü olan tavanı korunmaya devam edilmiş. Manâ’da ilk sergi 2011 senesinde düzenlenmiş ve bu sergide İstanbul’da ilk kez eserlerinin sergilendiği Sol Lewitt, Levis Baltz, Nasan Tur gibi sanatçıların en ünlü yapıtları da sanatseverlerle buluştu.

5 - Galeri Elipsis

Karaköy’de bulunan Galeri Elipsis, ülkemizde kurulmuş olan ilk özel fotoğraf galerisi olarak biliniyor. Amacı fotoğraf sanatının en nadide örneklerini koleksiyonerlere ulaşılır kılmak, mevcut koleksiyoner sayısını artırmak ve fotoğraf sanatını çok daha geniş kitlelerle buluşturmak. Bunun yanında modern Türk fotoğrafçılığını dünya çapında bilinir hale getirmek de Galeri Elipsis’in amaçları arasında bulunuyor.

6 - Zilberman Galeri

2008 yılında İstanbul’da kurulan Zilberman, Berlin ve İstanbul mekanlarında her yıl 12 sergiye ev sahipliği yapıyor. Mısır Apartmanı’nın iki ayrı katında yer alan bu galeri koleksiyoncu, küratör ve kültür düşünürleriyle yakın ilişki içinde diyebilirz. Bu yüzden kitap tanıtımları, sanatçı sohbetleri, konferanslar ve daha birçok etkinlik burada gerçekleşiyor.

7 - Galeri Nev 

Ülkemizin en köklü ve saygın modern sanat galerilerinden olan Galeri Nev’in Ankara’dan İstanbul’a uzanan ilgi çekici bir hikayesi var. Galeri önce Ankara’da, 1984 senesinde kuruluyor. Aradan 3 yıl geçtikten sonra ise İstanbul’da açılarak sanat alanında büyük bir boşluğu dolduruyor. Bugüne kadar 300’den fazla sergiye ev sahipliği yapan Galeri Nev bünyesinde Nejad Devrim, Nermin Er, Ali Kazma gibi modern Türk sanatının en yetenekli sanatçıların eserlerini bünyesinde barındırıyor.

8 - Art On İstanbul

Pera’da yer alan Art On disiplinlerarası bir sanat platformu olarak biliniyor. 2011 yılında kurulan galeri için oldukça yaratıcı ve yenilikçi diyebiliriz.Temsil ettiği sanatçılar arasında ise Oddviz, Canan Dağdelen ve Onur Mansız gibi isimler bulunuyor.

9 - Santral İstanbul

Bilgi Üniversitesi Kampüsü bünyesinde bulunan Santral İstanbul konser, sergi vb. çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. 118 dönüm yeşil alan üzerine kurulu olan Santral İstanbul, Haliç’in hemen yanında yer almasıyla da mükemmel bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.

10 - C.A.M Galeri

1922 senesinde kurulan köklü galeride bugüne kadar sayısı 250’yi aşan sergi, davet vb. aktivite yer almış. Beşiktaş’ta bulunan C.A.M Galeri genç ve farklı sanat dallarında faaliyet gösteren sanatçıları destekliyor.

 

Kaynak 1,2


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.