Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrencilerin En Nefret Ettiği Kişi: Dünya Eğitim Sistemine Sınavları Getiren William Farish

Öğrencilerin En Nefret Ettiği Kişi: Dünya Eğitim Sistemine Sınavları Getiren William Farish
1763 senesinde James Watt tarafından modern buhar makinesinin geliştirilmesi dünya endüstrisinde inanılmaz bir değişime kapı aralamıştı. “1. Sanayi Devrimi” olarak adlandırılan bu dönemimin ardından tarım ekonomisinden endüstri ekonomisine doğru bir değişim yaşanmaya başlandı. İmalat süreçleri karmaşıklaşmaya ve teknoloji fabrikalara girmeye başladı. Bütün bunlarla beraber “parça başına çalışma” diye bir terim de hayatımızın içine girdi. Bu mantığa göre işçi çıkarmış olduğu parça oranında ücret alabilmekteydi. Ücretini parça başına iş usulüne göre alanlar sadece işçiler değildi. Öğretmenler de öğrenci sayılarına göre ücret alıyorlardı. Ancak öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azdı. Çünkü not sistemi diye bir kavram olmadığı için öğrenciler mezun olduktan sonra bir işe girmek istediklerinde hocalarının adlarına göre derecelendirilir ve yetenekleri bu duruma göre belirlenirdi. Bu metot öğrencilerle daha fazla vakit geçirmeyi gerektirdiği için öğretmenlerin daha az öğrencileri oluyordu. Parça başına çalışma sistemine göre bu öğretmenler için daha az ücret demekti.

industrial_revolution-1jf68ff_503x307

Ancak 1792 yılında her şey değişti. Tüm öğrencilerin eğitim hayatı allak bullak oldu. 33 yaşında, İskoç Cambridge Üniversitesi’nde doğa felsefesi ve kimya profesörü olan William Farish adında bir adam şöyle bir fikir ortaya attı: “Öğrencilere not versek ya?” İşte biz öğrencilerin hayatını karartan cümle bu oldu…  Farish için öğrencileri yakından tanımak, onlarla devamlı iletişim halinde olmak biraz külfetli gelmiş olacak ki daha fazla öğrenciye sahip olduğu ancak kimseye ilgi göstermek durumunda kalmayacağı böyle bir sistemi ortaya atmıştı. Aynı zamanda Farish tarihe adını “üniversite düzeyinde ilk yazılı sınav yapan öğretmen” olarak da altın harflerle yazdırmıştır.

india-education-759_503x307

Fabrikalarda montaj bandından çıkan ürünlerin nota uygun olup olmadığını anlamak için kullanılan bir sistemden ilham alınarak oluşturulan günümüz not sisteminden ne bekleyebiliriz ki? Olsa olsa seri üretim beyinler ve basmakalıp düşünceler üretebiliriz. Aynı montaj hatlarında üretmiş olduğumuz hepsi birbirinin aynı olan ürünler gibi. Teşekkürler William Farish! Toprağın bol olsun…

Özgün İçerik: Muhammet Salih Memiş

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.