Öğrenci Kariyeri Banner

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor? Gelecek Seçerken Yapılmaması Gereken Her Şey!

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor? Gelecek Seçerken Yapılmaması Gereken Her Şey!
Zorlu bir sınav yılının ardından daha zorlu geçen bir tercih dönemi sizi bekliyor olacak. Bu süreçte yapılması gereken en önemli şey soğukkanlı olarak mantıklı düşünmek. Üniversitenin “isminden” çok, bölümünüzü tercih edin. Çünkü zaten çoğu meslekte eğitim alınan üniversitenin mesleki hayatta etkisi düşünülen kadar fazla olmuyor. Önemli olanın eğitim sürecinde bireysel olarak kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Üniversite yıllarınızı kişisel gelişim ve mesleki gelişim açısından donanımlı bir şekilde bitirirseniz, iş dünyasının kapıları teker teker açılacaktır. Dolayısıyla kendinizi tanımaya çalışın ve mesleğinizi belirleyin! Mesleğinizi belirlemede göz önünde bulundurmanız gerekenlere bakalım;

1.Kendinizi İyi Tanıyın 

95f1add13e8fcb2

Size uygun mesleği belirleyecek kişi yine siz olacaksınız, bu yüzden kendinizi tanımaya çalışın. Masa başı veya ofis dışı aktif çalışmaların hangisine daha uygunsunuz? Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra kendinizle baş başa kalın, bir nevi inzivaya çekilin. İlgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi, kişisel becerilerinizi, başarısız taraflarınızı listeleyin. Kişilik özelliklerinizi kategorize edin; sabırlı olmak, soğukkanlılık, düzgün konuşma, titiz olmak, hayal gücü, çabuk reaksiyon göstermek, heyecanlılık, seyahati sevmek, iletişim yeteneği, idarecilikten hoşlanma, hayal gücü gibi yeteneklerinizi puanlandırın ve olası meslekleri karşınıza alarak artı eksi tablosu halinde uygun olanı belirlemeye çalışın. Örneğin, diş hekimi olmak isteyen birinin el becerisinin kuvvetli olması, öğretmen olmak isteyen bir kişinin şefkatli ve sabırlı olması, doktor olmak isteyen bir kişinin kandan ve ölümden korkmaması, avukat olmak isteyen bir kişinin ikna yeteneğinin güçlü olması gibi yetenek ve kişilik özelliklerinin meslek seçiminde önemi büyüktür. İlgi alanınızı kapsayan bir meslek olmasına dikkat edin, bu sayede zevk alarak ve mutlu olacağınız mesleği seçebilirsiniz.

2.Meslekleri İyi Tanıyın 

workers-800px

Meslekleri iyi araştırın. Çalışma alanlarını, koşullarını, gelirlerini araştırın. Sadece internet taraması değil, mümkünse o meslekten kişilerle yüz yüze görüşün; merak ettiklerinizi, mesleğin artılarını ve eksilerini öğrenin.  Bunları yaparken umutsuzluğa kapılmayın.  Okuldaki rehber öğretmenlerine danışarak meslek seçiminizde profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Ancak danışırken kendi kişisel özelliklerinizi ve ilgi alanlarınızı belirtmeyi unutmayın. Üniversitelerde yapılan kariyer günlerine ve Meslek tanıtım seminerlerine katılın. Bu sayede o meslekteki kişi ile birebir iletişim imkanınız sağlanmış ve meslek hakkındaki pratik bilgileri de öğrenmiş olacaksınız. Seçmeyi düşündüğünüz bölümlerin ders programlarını inceleyin, derslerin içeriklerini okuyun ve ilginizi çekip çekmediğine karar verin. Bölümde okuyan bir öğrenci ve öğretim üyeleri ile görüşmeler yapın. Mesleğin gerektirdiği fiziksel ve psikolojik özellikleri, iş bulma olanakları, ülkemizde ve dünyada mesleğin geleceği hakkında mutlaka bilgi edinin. O yıl popülerleşmiş mesleklere yönelmeyin. Unutmayın ki çabuk popüler olan her şey çabuk unutulur. Basit bir internet taraması ile hangi meslekte eleman eksikliği olduğunu saptayın.

3.Puanınızın Yettiği Yeri Yazıp Sonrasında Pişman Olmayın 

624174_o125f

Sadece puanınız o bölüme yetiyor diye o mesleğe yönelmeyin. Herkes birinci ya da ikinci denemesinde istediği bölüme gitmek zorunda değil. Zorunluluktan gittiğiniz bölümü okumanız daha da zorlaşacaktır. Severek yapabileceğinize inandığınız meslek için sınav senenizi tekrarlayın. Ömür boyu mesleğinizden mutsuz olmaktansa bir yıl daha sabredin. Arkadaşlarınızın hepsi bir üniversiteye yerleşmiş olabilir, moralinizi bozmayın. Çalışmaya devam edin ve idealinizdeki meslek için çaba sarf edin. Ancak şunu da unutmayın: Herkes doktor, mühendis, avukat olmak zorunda değil. Farklı meslek gruplarına da yönelebilirsiniz.
4.Çevre Baskısı Altında Kalmayın

29

Sınav senesi boyunca desteğini hiçbir şekilde esirgemeyen ailelerin, mesleğiniz hakkında hayalleri olacaktır. Ancak unutmayın, bu onların hayali. Size uygun olmadığını düşündüğünüz bölüme, ailenizin ve çevrenizin baskısı altında kalarak gitmeyin. Ailenizin yapabileceği en doğru davranış meslek seçiminizde sizi yalnız bırakmamak, yeteneklerinizi keşfetmeniz yönünde araştırmalar yapmak, nasıl bir hayat tarzından mutlu olacağınızı paylaşmaktır. Bu yönlendirmeleri yaparken de sizin adınıza karar vermemeli, kararlar sizinle birlikte alınmalı ve sonra sizin insiyatifinize bırakılmalıdır. Mesleğinizle bir ömür geçirecek olan sizsiniz, o yüzden son kararı siz vermelisiniz!

Sonuç olarak baktığımızda, hayatınızın dönüm noktası olan bu süreçte mesleğiniz hakkında doğru kararlar verebilmeniz için öncelikle kendinizi çok iyi tanımalı, hayattan beklentilerinizi saptamalı, meslekleri ayrıntılı bir şekilde araştırmalı, çevrenizdeki kişilerin fikirlerini öğrenmeli ve ne olursa olsun son kararı sizin vermeniz gerekmektedir. Yeni bir hayata merhaba demeye hazır mısın?

 

Özgün İçerik: Büşra Ertürk

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.