Öğrenci Kariyeri Banner

Nefes Testi İle Kansere Erken Teşhis Konulabilir

Nefes Testi İle Kansere Erken Teşhis Konulabilir
İngiltere'nin bir hastanesinde kanser teşhisine öncü olabilecek nefes testi denemelerine başlanıldı. Cihazın ismini Nefes Biyopsisi koyan bilim insanları hastaların nefesindeki moleküllerden kanser belirtisi olup olamadığını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Bu yolla bilim insanları kanser teşhisine daha erken ulaşılması, hastalar için daha basit bir yol izlenmesi ve daha ucuz olmasını umuyor. İki yıl sürecek olan denemelerle Cambridge'deki Addenbrooke Hastanesi kanser hastalarının yanında diğer insanlarında dahil olduğu bu denemede toplam 1500 kişi olacak.

Başlangıç olarak yemek borusu ve mide kanseri belirtileri olan hastalarda yapılacak. Daha sonra prostat, böbrek, karaciğer, pankreas ve idrar kesesi kanseri olan hastalarda eklenerek genişletilecek. Söylenen ve araştırılan bu denemeler İngiltere'nin Kanser Araştırmaları Vakfı (Cancer Research UK) ve cihazı oluşturan İngiliz şirketi Owlstone Medical'le ortak çalışarak proje yürütülüyor.

UOB'leri Tespit Etmek Oldukça Etkili Oldu

Hastaların ve diğer insanların nefes cihazına 10 dakika üflemesinden sonra elde edilen,  uçucu organik bileşikler (UOB) olarak adlandırılan molekülleri incelenmesi için laboratuvara gönderilecek. UOB bileşikleri tükettiğimiz kapalı havada bulunan kimyasal kirleticileridir.  Uçucu organik bileşiklerden kaynaklanan kanser riski,  radon ve sigara dumanından kaynaklanan risk ile eşdeğerdir.

Vücudumuzda bulunan bazı hücreler metabolik hareketlenmenin bir parçası olarak çeşitli  UOB'ler üretiyor. Moleküller akciğere ulaştıktan sonra nefeste ortaya çıkıyor. UOB'lerde  kanserin görülebilecek farklılıklara neden olduğu tahmin ediliyor. Eğer denemelerde doğru ve güvenilir sonuçlar elde edilirse, cihazlar hastane muayenehanelerinde yaygın kullanımına açılabilir.

Owlstone Medical şirketinin kurucusu ve yöneticisi Billy Boyle, idrar ve kan testinin dışında nefes testinin çok rağbet göreceği ve erken teşhise yardımcı olacak şekilde kullanılacağını söylüyor.  Boyle, "Teknolojimiz, nefesteki UOB'leri tespit etmede oldukça etkili oldu… Çeşitli kanser hastalarında erken teşhis sağlama gibi önemli bir konuda bunu uygulamaya çalışıyoruz" dedi.

owlstone

KAYNAK

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.