Öğrenci Kariyeri Banner

Neden Sosyoloji Bölümü?

Neden Sosyoloji Bölümü?
 

 “Sosyoloji nedir ve neden sosyoloji bölümünü tercih etmeliyim?” Sorularına bir sosyoloji öğrencisinin gözünden bakalım.

 

921F209E-A70F-434C-A9DE-C9301AB9ED06


Sosyoloji Nedir?

Kelime anlamı olarak toplumbilimdir. Sosyoloji; toplumu, insan kültürlerini ve insan ilişkilerini sistematik bir şekilde inceleyen bilim dalıdır. Bireylerin neden bir toplum içinde yaşadıklarıyla ilgilendiği kadar, bireylerin nasıl yaşadığına da odaklanır.  Sosyal hayat karmaşık ve kendini yenileyen bir yapıdır bu yüzden sosyoloji de dinamik bir bilimdir.

Ders İçerikleri Nelerdir?

Ders içerikleri her üniversitede farklılıklar mutlaka gösterecektir. Genel hatlarıyla bahsedecek olursak; Sosyolojiye giriş, psikoloji, felsefe, sosyal kültürel antropoloji, eğitim sosyolojisi, sosyoloji tarihi,hukuk sosyolojisi.. İlk sene bölüme giriş dersleri ağırlıklıdır. Bölüm birçok alanla iç içedir. Bunların yanında, istatistik gibi verileri analiz etmenize yardımcı olacak dersler de olacaktır.

Bölümü Kimler Tercih Etmeli?

Her bölümde olduğu gibi aslında ilgisi ve merakı olan kişiler tercih etmelidir. Farklı kültürleri merak ediyor, insan ilişkilerini anlamlandırmak istiyor; araştırmayı,okumayı,sorgulamayı seviyorsanız tercih edebileceğiniz bir bölümdür.

Bölüme Dair Zorluklar 

Sosyolojinin dinamik bir bilim olduğundan bahsetmiştik. Toplum, canlı bir mekanizmadır; sosyolojinin inceleme alanı sürekli kendini yeniler.Araştırma alanının ucu bucağı yoktur. Sürekli güncel kalmayı, gündemi takip etmeyi gerektiren bir bölümdür. Sosyolog, kendini sürekli geliştirmeli ve yeniliklere açık olmalıdır. İnsanlardan "şimdi sen okulu bitirince ne olacaksın?" sorusu da sosyal yaşantımızdaki ufak bir zorluk olarak sayılabilir :)

Neden Sosyoloji?

Kendini anlamak istemek, en büyük neden olarak gösterilebilir. Çevresini, toplumu anlayan birey kendisini de anlayacaktır. Sosyoloji okurken kendinizi sadece teorik şeyler öğrenirken değil, hayatı öğrenirken bulacaksınız. Size sorgulamayı, objektif olmayı öğretecek bir bölümdür. Kendinizi sürekli geliştirebileceğiniz bir alan olması da bir tercih sebebidir. Okurken birçok bölümle ilgili ders göreceğiniz için; diğer alanlarla ilgili entelektüel bilgi birikiminizi de artıracaktır.

Sosyoloji Bölümünün İş Olanakları 

Sosyoloji maalesef Türkiye için çok önemli bir alan olsa da hakettiği değeri göremeyen bölümlerden biridir. Tercih edeceklerin bunu göz önünde tutmaları gerekir. İyi bir kariyer için; kendinizi geliştirmeniz ve yabancı dile önem vermeniz gerekir. Mezunlar kamu ve özel sektörde çalışabilirler. Örneğin; 

  • Araştırma şirketleri 

  • Reklam Ajanslar

  • Basın ve Yayın sektörü

  • İnsan kaynakları birimleri

  • Üniversiteler

  • Sivil Toplum Kuruluşları

  • Güvenlik şirketleri

  • İl Sağlık Müdürlükleri


 

Bonus: Sosyoloji merakı olanlar için birkaç kitap tavsiyesi: 

Sosyolojik Düşünmek/ Zygmunt Bauman&Tim May 

Sosyolojiye Çağrı/ Peter L. Berger 

Tüfek, Mikrop ve Çelik / Jareo Diamond

 

Kaynakça

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.