Öğrenci Kariyeri Banner

Neden Ağlıyoruz?

Neden Ağlıyoruz?
"İlk bakışta anladım

Gülen bakışının sönüklüğünden

Belli ki gözlerin sevgisinden davacı

Üzüntünü içine atma

Bir dosta açılmaktır ilacı

Aşk nedir sanıyorsun

Bir karşılıklı duygular savaşı

Kazanamayacağını düşünüp zayıfım deme

Bazen en etkili silahındır gözyaşı

Ağla utanma..

Kafanda taşıyıp büyüteceğine dertlerini

Gözyaşında taşı" (Yaşar Kemal)

Daha doğar doğmaz yaptığımız ilk şeylerden biridir ağlamak. Yürürken, düşerken, büyürken, izlerken, gülerken, yalnızken, kızgınken...

Ağlamak için neden bile aramayız bazen. “İçimden geliyor.” der ve gene ağlarız.
Peki ağlamanın canlılar arasında sadece insana özgü olduğunu biliyor muydunuz?

Bu bilgiye farklı bir bakış açısıyla bakarsak “Erkek adam ağlamaz.” klişesi yerine “İnsan olan ağlar.” diyebiliriz.
Gelin ağlamanın biraz da ‘bilim’cesine bakalım.

Woman crying and wiping her tears in tissue

Ağlamanın temel maddesi gözyaşıdır.

3 tip gözyaşı vardır:

1)Bazal Gözyaşı: Bu gözyaşı türü şarıl şarıl ağlatan türden değil. Gözümüzün her zaman nemli kalmasını sağlayan, gözümüzü mikroplardan koruyan, farkında olmasak da gözümüzde hep var olan gözyaşıdır.

2)Refleks Gözyaşı: Soğan doğrarken akan, rüzgar çarpmasıyla gözümüzde biriken, duman gibi şeylerden gözümüzün kendini korumak için salgıladığı, adından da anlaşılacağı üzere refleks olarak ortaya çıkan gözyaşıdır.

3)Duygusal Gözyaşı: Çok bunaldığımızda yanağımızdan süzülen 2 damla, ayrılıklarda hıçkırmaktan kendimizi alamadığımız durumlar, üniversiteyi kazandığımızda ağlarken milletin kazandı mı kazanamadı mı acaba diye düşünmesine yol açan gözyaşları da bu kategoride yer alıyor.

cry_cryGözyaşının biraz da fizyolojisine bakacak olursak; vücudumuzda salgılanan asetilkolin adlı maddenin lakrimal bezi uyarmasıyla oluşur. Lakrimal bez, kaşımızım altında bulunur. Gözümüzün iç kısmına doğru gözyaşını salgılar.

Gözümüzün ucundan burnumuza doğru uzanan lakrimal kanal adı verilen bir yapı daha bulunur. Bu kanal da gözyaşının bir kısmının burna akmasını sağlar. Yani ağlarken bir yandan da burnumuzun akmasının sebebi bu kanaldır. Akan şey ise gözyaşımızla aynıdır. :)

j4d6f8n3_3104720bYukarıda paylaştığımız bilgilerle beraber aslında tam olarak neden ağladığımız bilinmemektedir. Ancak bir gerçek var ki o da ağlamanın insanı rahatlattığı ve asla utanılacak bir şey olmadığıdır.

Mutluluk gözyaşları akıtmanız dileğiyle...

Özgün İçerik: Afranur Şentürk

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.