Öğrenci Kariyeri Banner

Nasıl Finansal Okuryazar Olursunuz?

Nasıl Finansal Okuryazar Olursunuz?
Ne kadar para kazandığınız kadar o parayı nasıl harcadığınız, o parayla nasıl geçindiğiniz ve o parayla nasıl birikim, yatırım yaptığınız da önemli. İşte tam da bu noktada finansal okuryazarlık devreye giriyor. Finansal okuryazarlığa sahipseniz elinize geçen parayı ne şekilde harcayacağınızı, ne kadarını tasarruf edeceğinizi ve nasıl yatırım yapacağınızı biliyorsunuz demektir. Bunları yaparken sadece kendinize değil yaşadığınız ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş oluyorsunuz işte tamda bu yüzden finansal okuryazarlık bilgisine sahip olmak çok önemli bir konu oluyor.

Standard &Poor’s’un (S&P) 144 ülkede 150 bin kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye 120. Sırada yer alıyor. Türkiye bu konuda dünya da geri kalmış durumda ancak ilerleyebilmek adına yakın zamanda çalışmalara başlandı . Peki bizler finansal okur yazarlığa sahip miyiz? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız Türkiye bankalar birliğinin finansal bilgi ölçümü testini çözerek öğrenebilirsiniz. Çözmek için TIKLAYIN!

Peki finansal okuryazar olabilmek için ne yapmamız gerekiyor? Bunu 3 temel unsur üzerinden açıklamak mümkün.

1- Finansal Bilgi: Bireylerin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç gibi temel finans kavramları bilmesidir.

2- Finansal Tutum: Bireylerin, parayı dikkatli kullanma, idareli tüketme, gelecek için birikim yapma gibi konularda daha önce yaşadığı çeşitli deneyimler sonucu düzenli bir finansal tavır sergilemeleridir.

3- Finansal Davranış: Bireylerin, kişisel bütçelerini izlemeleri, dikkatli alışveriş yapmaları, birikimlerini, tasarruflarını ve yatırımlarını, kişisel borç ve kredilerini yönetebilmeleri, kısa ve uzun vadede yatırımlarını değerlendirebilmeleridir.

finans-okur-yazarlik
3 unsurun arasında en önemlisi finansal davranış diyebiliriz. Finansal bilgiyi eğitim veya araştırma sonucu öğrenip nasıl bir tutum uygulamamız gerektiğini belirleyebiliriz ancak finansal davranış kısmında alışkanlıklarımı değiştirmemiz veya isteklerimizden vazgeçmemiz anlamına gelebilir. Fakat tüm bunları hayatımıza işleyebildiğimizde hem kendi ekonomimize hem ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğimiz gibi ileride istediğimiz harcama davranışlarını ekonomik olarak zorlanmadan da yerine getirebileceğiz.

Finansal okuryazarlık eğitimlerini alabileceğiniz bazı linkler aşağıda bulunmaktadır:

TGGTD           TCMB             UDEMY            İŞBANK

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.