Öğrenci Kariyeri Banner

NASA, 2022 Yılının En İyi Uzay Fotoğraflarını Yayınladı!

NASA, 2022 Yılının En İyi Uzay Fotoğraflarını Yayınladı!

2022, NASA için hareketli bir yıl oldu diyebiliriz. Yalnızca bir yıl içinde uzay ajansı, James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak evrenin en derin kızılötesi görüntülerini yakalamayı başardı, UFO’ları incelemek için özel bir bağımsız ekip kurdu, Ay’a doğru en güçlü roketi fırlattı, ISS’de domates yetiştirdi.

NASA, 2022'de James Webb Uzay Teleskobu'ndan, Ay'a giden Orion uzay aracından,uzay sondası Juno'dan ve Mars misafiri Perseverance'tan gelen doğan yıldızları, Jüpiter'in güçlü fırtınalarını ve Mars'ın kum fırtınalarını içeren destansı uzay görüntülerini paylaştı.

1- Kum Saatine Benzer Bir Yıldız!

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk galaksilerini bulmak için yaptığı keşifler sırasında çok genç bir yıldızın bir zamanlar gizli olan doğuşunu yakaladı. Teleskop, bölgeyi çevreleyen bir zamanlar görünmez olan toz bulutlarını görmeyi başardı. Kum saati şekline benzeyen oluşumun merkezinde, büyümesine yardımcı olmak için çevresindeki malzemeleri toplayan genç bir yıldız gözüküyor.

2- Dev Kasırgalar

Uzay sondası Juno, Jüpiter'in kuzey kutbunda Dünya'daki kasırgalara benzeyen ancak beş kat daha hızlı hareket eden devasa kasırgalar yakaladı. Eylül ayında çekilen bu görüntü, uzak bir gezegenin fotoğrafından çok yağlı boya bir tabloya benzetiliyor.

3- Çarpıcı Aurolar

James Webb Uzay Teleskopu, 2022'de gaz devi Jüpiter'in kuzey ve güney kutuplarında parlayan çarpıcı auroralarını yakalayan yeni görüntüler yakaladı. Auroralar gezegenin manyetik alanındaki dalgalanmalardan kaynaklanıyor. Jüpiter kendi etrafında dönerken, manyetik alanını sürükler. Bu da güneş rüzgarı parçacıkları tarafından bombardıman edilen manyetik alanının bu sarmal görüntüleri ortaya çıkmasına olanak sağlar.

4- Mars Kumulları

Mars'ta kumdaki dalgalanmalar renklendirildiğinde çarpıcı deniz mavisi ve mor renklere bürünüyor. Yakalanan görüntü, Mars rüzgarları tarafından oyulmuş uçsuz bucaksız dev kum tepelerinin bulunduğu Gamboa Krateri'nin merkezinin havadan bir görünümü.

Kaynak 1 , 2


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.