Öğrenci Kariyeri Banner

Naci Görür'den İstanbul İçin Yeni Uyarı!

Naci Görür'den İstanbul İçin Yeni Uyarı!

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da şu an kanalizasyon sisteminin depreme hazır olmadığını açıkladı. Görür, "Kimi barajların depreme hazır olmadığını biliyoruz. Eğer siz bu atıkları ve molozları uluslararası standartlara göre bertaraf etmezseniz bu atıklar uzun dönemde en az deprem kadar insanların hastalıktan ölmesine neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi için yeni bir uyarı yaptı.

'En Büyük Çevre Felaketine Neden Olabilir!

İstanbul'u depreme karşı dirençli hale getirmenin yollarını anlatan Prof. Dr. Görür, "Altyapıyı yenilemek, deprem dirençli hale getirmek lazım. Altyapı denildiği zaman işte yollar, köprüler viyadükler, tüneller, barajlar, kanalizasyon şebekesi, içme suyu şebekesi, doğalgaz şebekesi bütün bunların depreme hazır olması gerekir. Kimi yapılar depreme hazır olabilir ama bundan emin olmak lazım" dedi.

DHA'da yer alan habere göre Naci Görür, depremlerin ardından ortaya çıkacak olan tonlarca atığın nereye gömüleceğinin ya da nasıl geri dönüşüme kazandırılacağının planlanmalarının yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Maraş ve Gaziantep depremleriyle milyonlarca ton atık ortaya çıktı. Bunlar inşaat atıkları. Bu atıkların içerisinde her türlü malzeme var. Bu malzemelerin ayrışması havayı, toprağı, yer altı suyunu gölleri, akarsuları kirletmektedir. Aynı şey İstanbul'un başına gelebilir" uyarısında bulundu.

Bu atıkların çeşitli sağlık sorunlarına ve salgınlara yol açabileceğini söyleyen Görür, "Eğer siz bu atıkları ve molozları uygun bertaraf etmezseniz uluslararası standartlara göre bertaraf etmezseniz bu atıklar uzun dönemde en az deprem kadar insanların hastalıktan ölmesine neden olabilir. Dolayısıyla en büyük çevre katliamına sebep olabilir" dedi.

Görür, bu durumun ortaya çıkmaması için yapılması gereken şeyin daha deprem gelmeden önce hem bu atıklardan ekonomik olarak geri kazanım işlerini yapabilmek gibi hazırlık yapmak ve bunları nereye gömeceğimizi, nerede ve nasıl bertaraf edeceğimizi şimdiden düşünmemiz, planlamamız gerektiğini dile getirdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.