Öğrenci Kariyeri Banner

Mutlu Olmak İstiyorsan HAYIR De!

Mutlu Olmak İstiyorsan HAYIR De!
Bir kez daha söyleyin. Hayır! Karşılaştığımız, karşılaşabileceğimiz birçok insanda olan bir problem: ''Hayır diyememek''. Steve Jobs'un dediği kadar hayır demeye aşık olmalı mıyız bilmiyorum fakat hayır demeye alışabilsek iyi olacağı kesin.

Peki bu problemi çözebilmemizin, rahatlıkla hayır diyebilme alışkanlığını kazanmamızın yolu bol bol pratik yapmaktan veya bununla ilgili kitaplar okumaktan mı geçiyor?

Aslında bakarsanız öncelikle bu alışkanlığın gerekliliğini kavramalıyız. Hayatımızın iplerini elimize alabilmemiz için hayır diyebilmeye alışmamız gerektiği konusunda hemfikir olmalıyız. Aksi takdirde istemediğimiz bir olay ile baş başa kalabilir, kendimizi başkalarının sorumluluklarını üstlenmiş halde bulabiliriz.

Kendimizi fazlasıyla yorabilir, yıpratabiliriz. Biraz olsun kendimizi önemsiyorsak düşündüğümüzde aslında bizim için öncelikli olmayan, istemediğimiz şeylere hayır diyebilmeliyiz. Bir şeyi istemediğimiz ve yapmadığımız için insanların bizi suçlamalarına izin vermemeli ya da (hayat farkındalığı yüksek biriyseniz) aldırmamalısınız. Sırf bir hayır yüzünden kendi hayatımızdan ödün verebiliriz.

hayata-hayir-de (1)

Karar verme süreçlerini ele alalım. Hayatınızla ilgi bir karar verirken birini kırmamak için onun fikrine göre hareket ettiğinizi düşünün. Bu büyük ya da küçük bir karar olabilir. Dünyanın en küçük kararı bile olsa neden diğer insanların kararlarına, önceliklerine göre karar verelim ki? Üstelik bu karar, tüm hayatınızı kendinize zehir etmenize bile neden olabilir. Bu belki olabilecekler arasından en kötüsü ama gerçekleşme ihtimalinin olmadığını kim söyleyebilir? Kendi isteklerimize, önceliklerimize göre bir hayat sürmek isteriz, değil mi? Öyleyse insanlara hayır diyebilmeli, kibarca sunduğu fikri reddedebilmeliyiz ya da Barış Manço'nun da dediği gibi "Hayır, hayır, yüz bin kere hayır!"



Hayır diyebilmenin yanında önemli bazı şeyler de var. Örneğin; herhangi birinin, hoşlanmadığınız, rahatsız olduğunuz bir davranışı olursa onu uyarmaktan çekinmeyin. Sizi kullanan insanlara sık sık ve zevkle hayır deyin!

Aile içinde sıkça karşılaşılan bir durumdur: Bir veya birden fazla ferdin sorumluluk havuzunda boğulması. Bu hem o kişilerin psikolojisini  hem de aile için iletişimi olumsuz etkiler. Eğer önceden sorumluluğunu üstlendiğiniz biri ve birileri varsa kendinize bir iyilik yapın ve bunun sizin sorumluluğunuz olmadığını açıkça belirtin.

Kimseyi boş yere pohpohlamayın, kimseye kendinize güveniniz olmadığını hissettirmeyin.

HABITOS-GENTE-SAN-web

Sonuç olarak, hayır deyin, diyebilin! Daha mutlu, huzurlu, rahat ve hafiflemiş hissedeceksiniz!

Özgün İçerik : Ayşe ATAR

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.