Mülakatlarda proaktif bir kişi olduğunuzu göstermeniz son derece önemlidir. Çünkü daima gelişen, büyük pazarlardaki şirketler kendilerine uygun adayların, kendini iyi ifade eden ve gelişmeye açık kişiler olmasını istiyorlar.
Mülakat öncesi; şirketin genel yapısını, pazar payını, rakiplerini, çalışan sayısını, genel müdürünü araştırmalı ve girmek istediğiniz pozisyonun tüm ayrıntılarına hakim olmalısınız. Hatta görüşme yapacağınız kişilerin Linkedin profillerini incelemelisiniz.
Gelelim mülakat türlerine...
1. Yetkinlik Bazlı Mülakat
Yetkinlik bazlı mülakatta soru türleri pozisyona göre farklılık gösterebileceği gibi mülakat daha çok yaşanmış örnekler üzerinden gerçekleşir. İnsan Kaynakları uzmanı pozisyonla ilgili aranan özellikleri ön planda tutarak adaya geçmiş deneyimleri ile ilgili sorular sorar. Cevapların da genel değil kişisel cevaplar olması beklenir. Adaydan yaşadığı olayı, olay karşısındaki davranış biçimini, verdiği tepkiyi anlatması istenir.
Adaylar mülakatta genelde başarısız oldukları durumları anlatmaktan, kötü örnekler vermekten çekinir. Oysa insan kaynakları uzmanı geniş bir perspektiften bakarak sorduğu sorularla adayın olayları detaylandırmasını isteyecektir. Yetkinlik bazlı mülakatla adayın iş ortamından ve iş arkadaşlarından bahsetmesi sağlanarak iş dışındaki davranış biçimleri ve uyum derecesi de gözlemlenmiş olur.
Yetkinlik Bazlı Mülakat Soru Örnekleri,
-Bugüne kadar iş hayatınızda yaşamış olduğunuz en önemli problem neydi? Nasıl çözdünüz?
-İş hayatınızda ekip arkadaşlarınızdan biriyle anlaşamadığınız bir durumu anlatır mısınız? Çözüm için neler yaptınız?
-Önemli bir projenizi nasıl planladığınızı ve yürüttüğünüzü anlatır mısınız? Zaman planınız nasıldı? Ne gibi aksaklıklar yaşadınız?
2. Grup Mülakatları
Genellikle çok fazla başvurunun olduğu pozisyonlar için planlanan grup mülakatın amacı aynı anda birden fazla adayı tanıyarak içlerinden doğru adayı seçebilmek olarak özetlenebilir. Grup mülakatında eksi artı olmak üzere ortalama 10 aday yer alır. Belirli bir plan çerçevesinde adayların kendi aralarında tartışmalarını sağlayarak liderlik özelliği baskın adayların öne çıkmasını sağlamak ve adayların özelliklerini canlı olarak gözlemleyebilmek hedeflenir.
Grup mülakatlarında size bir olay verilerek sunum yapmanız istenir. Sunumlar dil yeterliliğinizi ölçmek için genelde İngilizce olarak istenir. Sunumlarınız en fazla beş slayt ile yenilikçi tarafınızı göstereceğiniz, satışlar için stratejiler belirleyeceğiniz ve bitiminde bir sonuca ulaştırabileceğiniz şekilde hazırlanmalıdır. Eğer sunumunuzu İngilizce olarak yapacaksanız, dilinizi tartışma becerisi yönünden de bir hayli geliştirmeniz gerekmektedir. Ek olarak grup içinde takındığınız tavırlar, diğer katılımcıların fikirlerine karşı olan tutumunuz gözlemlenir. Özellikle kişisel özellikler, ikna yeteneği, sorumluluk alma, takım içindeki uyum ve problem çözme yeteneklerine bakılır. Bu mülakatlarda eşit süre kullanımının da önemli olduğunu unutmayın.
3) Brainteasers
Google, Amazon gibi büyük şirketlerin yanı sıra birçok danışmanlık şirketinin de başvurduğu bir yöntem. Sorunları çözmedeki başarınızı ölçmeye yönelik sorularla donatılmış bu mülakat türünü atlatmanın yolu; önceden konuyla ilgili deneyim kazanmış olmaktır. Bunu da internetteki birçok brainteasers sitesi aracılığıyla yapabilirsiniz.
4. Video Mülakatları
İnsan kaynakları profesyonelleri teknolojiyi işe alım süreçlerinde artık çok daha etkin kullanıyor. Yüz yüze ya da telefonla yapılan ilk tur iş görüşmelerinin yerini alan video mülakatlar, işe alım sürecini dahil olan tüm taraflar için daha kolay ve zahmetsiz hale getiriyor. Peki nelere dikkat etmelisiniz?
Birebir mülakatta nasıl giyinecekseniz o şekilde giyinmeye dikkat edin. Uygun giyimde olmanızın duruşunuza da kendinize güveninize de katkısı olur. Kameranın konumu başınızın tepe noktasıyla aynı hizada olmalı. Gücün ve karakterin göstergesi olan çenenin duruşu ilk izlenim için çok önemlidir. Video çekmeden önce en iyi açıyı ayarlayıp duruşunuzu düzeltmeyi unutmayın. Video mülakatların en zor yanı doğrudan kameraya bakmak. Kameraya baktığınızda izleyicinin gözlerine bakarak göz kontağı kurmuş olursunuz. Aksi halde sürekli nasıl göründüğünüze yani ekrana bakarsanız göz kontağını kuramazsınız. Zamanlamanıza önem verin; en kısa sürede ve en verimli şekilde kendinizi anlatmak zorundasınız. Sorulara yanıt verirken süreye dikkat etmek ve zaman sınırını aşmamak önemli. Ancak bir yandan da tane tane ve anlaşılır şekilde konuşmanız gerekiyor. Sorulara verebileceğiniz yanıtları daha önceden tasarlayıp, küçük notlar halinde bilgisayar ekranına yapıştırmanız da işinizi kolaylaştıracaktır.
5. Telefon Mülakatları
İnsan kaynakları uzmanını etkilemek adına telefon görüşmesi ilk fırsatınızdır ve yüz yüze mülakata davet almanız konusunda da oldukça etkilidir. Bu aşamayı başarılı bir şekilde atlatırsanız, bir sonraki aşama için avantaj elde edersiniz. Telefon görüşmeleri şirketin kararına göre basit birkaç soruyla da bitirilebilir, normal bir mülakat süresinde de olabilir. Bu yöntemle aday sayısını azaltan şirketler yüz yüze mülakatlara en doğru adayları çağırmış olurlar. Kişiliğiniz, ses tonunuz, panik ve stres yönetiminiz, öz geçmişinizi doğrulayacak yanıtlarınız, düzgün konuşmalarınız, kibar ve hevesli oluşunuz, telefon görüşmelerinde sizi başarılı kılar. Sorular önceden hazırlanmış olsa da, görüşme sırasında gelişen durumlara, sizin tutum ve yanıtlarınıza göre farklı sorular da yöneltilebilir. Telefonda sıkıcı olmayan bir diyalog kurmaya ve kendinizi iyi ifade etmeye çalışın.
Hepinize başarılı mülakatlar! :)
0 Yorum
Yorum Yap