Öğrenci Kariyeri Banner

''Milli PISA'' Sonuçları Açıklandı!

''Milli PISA'' Sonuçları Açıklandı!
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın en önemli uluslararası eğitim ölçeklerinden PISA sınavında Türkiye'nin 72 ülke içinde son sırada yer alması konusunda yaptığı "PISA, tek başına bir ülkenin seviyesini göstermeye yetmez" açıklaması sonrası öğrencilerin MEB'in kendi yaptığı araştırmadan da benzer sonuçlar çıktı.

AKADEMİK Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması sonuçlarını değerlendiren İbn Haldun Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefa Bulut, "Matematiği biraz daha basitleştirip, gündelik yaşamın içine dahil edersek başarıyı yukarı çekeriz. Ayrıca aileler çocukların ilgilerini, yeteneklerini ve değerlerini bilmiyor, bu da çocuğun başarısını olumsuz etkiliyor" dedi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğrenci başarısındaki gelişimin izlenmesi için yürütülen projenin ilk aşaması olan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması yapıldı. 38 bin 8'inci sınıf öğrencisine sorulan 51 sorunun cevaplarına göre öğrencilerin %26.4'ü matematikte, %17.9'u da fende en alt düzeyde çıktı. Projenin oldukça geniş kapsamlı yapıldığını, soru ve öğrenci sayısının da yeterli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bulut, "Proje bizim toplumsal yaşantımızı da yansıtıyor. Çocuğun psikolojik olarak sağlıklı olması gerekiyor. Sosyal kaynakların yeterli olması lazım. Okulun fiziksel imkanlarının iyi olması şart yani psikolojik, sosyal ve akademik başarı bir bütün olarak toplumsal başarıyı gösteriyor" diye konuştu.

"EĞİTİMLİ AİLE EĞİTİMİN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİĞİ İÇİN ÇOCUĞUN BAŞARISI ARTIYOR"

Eğitimci olarak çıkan sonuçların kendisini şaşırtmadığını kaydeden Doç. Dr. Bulut, "Anne ve babanın eğitim düzeyi arttıkça çocuğun da eğitim düzeyi artıyor, çünkü ebeveyn eğitimin nasıl olacağını, hangi kaynakları kullanacağını biliyor. Çocuğa nasıl davranıp ne kadar zaman ayıracağını da biliyor. Ekonomik durumu iyi olduğu için de gerekli kaynakları sağlıyor. Eğitimli aileler çocuklarıyla daha çok zaman geçiriyor beraber kitap okuyup, geziye, sinemaya, müzeye gidiyorlar bu da çocuğun başarını olumlu etkiliyor" diye konuştu.

"ÇOCUK ANNE VE BABASINI ROL MODEL ALIYOR"

Çocukların ailelerini rol model aldığını evde kitap okuyan anne ve babasını gördükçe kitap okumaya başladığını vurgulayan Doç. Dr. Bulut, "Çocuklar ailelerini rol model olarak alıyor, yani aile evde kitap okudukça çocuk görüyor ve kitap okuyor" dedi.

"AİLELER ÇOCUKLARIN İLGİLERİNİ, YETENEKLERİNİ VE DEĞERLERİNİ BİLMİYOR"

Ailelerin çocukların ilgilerini, yeteneklerini ve değerlerini bilmediklerini bunun da çocuğun başarısına olumsuz etki ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Bulut, "Ebeveynler çocuklarıyla çok fazla zaman geçirmeyip, boş zaman etkinliği yapmıyor. Aslında aileler çocuklarını tanısa onları yeteneklerine göre uygun mesleklere yönlendirirler. Biz popüler mesleklerden ziyade çocuk neyi seviyor, neyi yapabilir, neyden zevk alıyor, ilgisi ne yöndeyi keşfetmeliyiz" diye konuştu.

"HAYATTAKİ BAŞARI SADECE MÜHENDİS, DOKTOR OLMAKLA DEĞİL, İNSANIN MUTLULUĞU İLE ÖLÇÜLÜR"

Her çocuğun matematik ve fen bilimlerinde başarılı olmasını beklememek gerektiğini, asıl başarının mühendis ve doktor olmak değil insanın mutluluğuyla ölçüleceğini söyleyen Doç. Dr. Bulut, "Hayattaki başarı sadece mühendis, doktor olmakla ölçülmüyor. Hayattaki başarı bence insanın mutluluğu ile ölçülür bu çok önemli. Yani başarı hangi marka araba kullandığınızı değil de ne kadar mutlu, huzurlu, dingin bir insan olduğunuzla ölçülür. Başarıyı baştan tanımlamalıyız. Başarı çok paran olması, zenginlik mi? yoksa mutlu huzurlu, kendi kendine yeten bir birey olman mı?. Velilerin meslek seçiminde, çocuklarını tanımada yardıma ihtiyaçları var. Çocuklarını daha iyi tanımaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İşte 81 İlde Yapılan ABİDE Sonuçları:

Türkçe testinde öğrencilerin yüzde 3.6'sının düzeyi temel altı, yüzde 22.4'ünün temel, yüzde 44.6'sının orta, yüzde 23'ünün orta üstü ve sadece yüzde 6.4'ünün ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Matematik testinde ise öğrencilerin 26.4'ünün düzeyi temel altı, yüzde 33.6'sının temel, yüzde 28.7'sinin orta, yüzde 8.2'sinin orta üstü ve sadece yüzde 3.1'inin ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Fen ve Teknoloji testinde öğrencilerin 17.9'unun düzeyi temel altı, yüzde 34.4'ünün temel, yüzde 33.3'ünün orta, yüzde 10.3'ünün orta üstü ve sadece yüzde 4.1'inin ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Sosyal Bilgiler testinde ise öğrencilerin 6.3'ünün düzeyi temel altı, yüzde 25.7'sinin temel, yüzde 40.9'unun orta, yüzde 16.8'inin orta üstü ve yüzde 10.3'ünün ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.