Öğrenci Kariyeri Banner

Mezun mu Olacaksın? Tamam, Sırada Ne Var!?

Mezun mu Olacaksın? Tamam, Sırada Ne Var!?

Tebrikler! Üniversitenin son yılını da bitirip, mezun olmaya hak kazandın. Şimdi gerçek hayata atılma zamanı. Kariyerine ilk adımlarını attığın bu zamanlarda, ÖğrenciKariyeri her zaman arkanda. Mezun olma sevinci ve gelecek kaygısı arasında kalmış olabilirsin. Strese gerek yok! Aşağıda sıraladığımız 10 maddeyi uygulamak hem seni bu gerçek hayata hazırlayacak, hem de iş bulma sürecini bir nebze de olsa kolaylaştıracak. Hazırsan başlayalım:




  1. Amaçlarını belirle: Bir adım atmadan önce biraz dur ve kısa vade/uzun vadede amaçlarını bir kağıda yaz. Bunu yaparken kendine karşı dürüst olman gerek. Yaptığın planları yazman, geleceğini resmedebilmene, kariyerin hakkında objektif olabilmene ve doğru kararlar verebilmene yardımcı olacaktır. Bu sayede ne istediğini bulabilir, kariyerine daha kolay yön verebilirsin.


1884e9zof7czzjpg2. Doğru insanlarla networkünü genişlet: Üniversite hayatında birçok çevre ediniriz. Ama maalesef çok az insan doğru insanlarla tanışır ve kariyer ağını geliştirir. Hedeflerini belirledikten sonra, sana yardım edebilecek insanlarla irtibat halinde olman da oldukça önemli. İlk etapta hal hatır sorduğun bu insanlar, belki daha sonra kariyerin hakkında konuşacağınız, geleceğin hakkındaki fikirlerini danışabileceğin bir buluşma düzenleyebileceğin kişiler olabilir. Arayı iyi tutmakta fayda var.Ayrıca farklı yerlerde yapacağın stajlar da referans toplamana yardım edecektir. Stajlarında işine verdiğin değeri, her zaman her koşula hazır olduğunu göstermek sana avantaj sağlayacaktır. Stajlar ne kadar kısa vadeli görünse de uzun vadede kariyerine derin dokunuşlar yapabilirler.


millennials-networking-ftr




  1. Değerlendirmeleri iyi yap: Bu süreçte herkes çalışma saatleri az, dolgun maaşlı, tüm imkanlar önüne sunulan ideal işi arayacaktır. Ancak iş ararken karşına her zaman en iyi şirketler, en yüksek pozisyonlar çıkmayacak. Yeni mezun biri için çok belirgin çizgiler çizmek, katı kurallar koymak doğru bir davranış değil. Unutma ki tecrüben arttıkça ve kendini gösterdikçe hedeflerin zaten seninle gelecektir. İş arama sürecinde iyi bir iş teklifi aldığında kaçırmamanı öneririz. Dışarıda sana gelen teklifi bekleyen binlerce yaşıtın var. İşi kabul ettikten sonra hayalindeki işi kovalamana bir engel yok nasıl olsa.


8

4. Pozitif ol: Başvurduğun pozisyona senin gibi başvuran onlarca kişi olacaktır. Kimileri senden daha tecrübeli ya da teknik anlamda daha donanımlı olabilir. İş dünyasında yeni atılan biri olarak, sınırlı becerilere sahip olman beklenir. Yaptığın her işte pozitif olman seni bir adım ileri taşıyacaktır.


Başlıksız-1
5. Kendini geliştir: İş dünyasındaki birçok tecrübeli insana oranla yeteneklerinin daha sınırlı olduğunu söylemiştik. Ama bilgi eksikliğin için bir mazeretin olmayacak. Çalıştığın alandaki liderleri bul ve onların bu endüstriye yaklaşımını takip et, çalışma süreçlerini, iş tutumunu incele. Belki klişe ama; bilgi güçtür.


9


6. Çözümcü yaklaş: İş görüşmelerinde karşılaşacağın zor sorular ve olumsuz yaklaşımlardan bir sonuç çıkartmaya bak. Bir sonraki iş görüşmesinde buna hazırlıklı olarak git. Bu muhalefet cümleleri iyice dinle ve bir dahaki sefere onlara akılcı çözümler sun.


7. Yenilgiye hazır ol!


losing_ted
8. Daha başarısız ol: Oluşturulan o büyük algının aksine başarısızlıkların seni tanımlamaz. Başarısızlığa karşı tepkin seni tanımlar. Pes etmen, umudunun kırılması ya da depresyona girmen sana hiçbir şey kazandırmayacak, bir de üstüne zaman kaybettirecektir. Yenilgilerin ardından şöyle bir silkelenmeli, daha çok çabalamalı ve daha zeki adımlar atmalısın. Daha başarısız olmak bir dahaki sefere daha sağlam adımlar atacağının bir belirtisidir.


Regrets wrong doing. Silly young man, slapping hand on head having a duh moment isolated on gray background. Negative human emotion facial expression feeling, body language, reaction


9. Farklı ol: Hayatın boyunca, elde etmek istediğin şeylere çok kolay ulaşamayabilirsin. Bir şeyi hak ettiğini düşünüyorsan öncelikle onu kazanmalısın. Günümüzde herkes çok donanımlı ve hemen hemen herkes senin gibi daha iyisini hak ettiğini düşünüyor. Mezuniyetten sonra kafa dinlemek isteyenlerin aksine sen bu süre zarfında da çalış. İşe alımlar en çok bu dönemlerde oluyor. Yaptığın her hareket, davranışlarını yansıtır. İş verenler de bunun farkında. Herkesten fazla çalışırsan, iş verenin de bunu fark eder ve tercih edilen taraf olursun. Hedeflerine ulaşma süren de o kadar kısalır


12


10. Sabırlı ol: Bu adım kariyer yeteneklerinin belki de en önemlisi. İş hayatına atılmak için heyecanlı olabilir, hatta hemen işe girip fark yaratmak isteyebilirsin. Bu tutkunu koru, uzun vade hedeflerin için işine duyduğun isteği saklaman çok önemli. Belli aralıklarla kendine hedeflerini hatırlatacak ve onlara ulaşmanı sağlayacak haritalar çıkart. Bu süre zarfında sabırlı ol ve sadece sonuca odaklan.



Umarız kariyer yolunda önüne en ufak bir engel bile çıkmaz ve bu tavsiyelere hiç ihtiyacın kalmaz. Olur da çıkmaza düşersen, işte reçeten!


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.