Öğrenci Kariyeri Banner

Meta'ya Tarihin En Büyük Para Cezası!

Meta'ya Tarihin En Büyük Para Cezası!

Meta, kullanıcı verilerini ABD'ye sızdırmakla suçlanıyor. 

 AB, Meta'ya 1,3 Milyar Dolar Ceza Kesti!

Avrupa Birliği’nde 2016 yılından beri yürürlükte olan Genel Veri Koruma Tüzüğü'yle(GDPR), Avrupa Birliği vatandaşlarına ait verilerin Avrupa merkezli sunucularda depolanmasını zorunlu hale getirmişti. Bu kararın nedeni ise 2013 yılında ABD’li muhbir Edward Snowden’ın ABD hükûmetinin tüm dünyayı dijital ağdan gözlemlediğini ortaya çıkarmasıdır. Bu nedenle  AB, verilerinin izlenip kullanılabilecek olması nedeniyle sadece Avrupa'da depolanmasını istiyor.

Bugün harekete geçen AB yetkilileri, Avrupa’dan bu kurala uymayan kuruluşlara yönelik ilk cezayı verdi.

Avrupa Birliği, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı içine alan Meta şirketinin Avrupa kuruluşuna 1,3 milyar dolarlık rekor seviyede bir ceza kesti. Cezanın gerekçesini ise şu şekilde açıkladı: "Veri transferinin temel hak ve özgürlüklere yönelik riskleri ele almaması."

Avrupa Birliği'nden Meta'ya Tehdit!

Ayrıca İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından Meta'ya kesin dille bir talimat verildi.  Meta’ya sadece para cezası vermekle kalmadı,  Avrupalı Facebook kullanıcılarının verilerini ABD’ye göndermeyi hemen bırakmasını istedi.

Meta ve AB arasındaki veri kavgasında geçen yıl bir gelişme yaşanmıştı. Meta, AB'yi Avrupa’da Instagram ve Facebook’u kullanıma kapatmakla tehdit etmişti. AB ise bu tehditten hiç de etkilenmediklerini, hatta Meta’nın Instagram’ı ve Facebook’u Avrupa’dan çekmesinin iyi bile olabileceğini ifade etmişti.

Meta, İrlanda'da verilen karara itiraz edeceklerini belirtti ve kararı "kusurlu" ve "haksız" bulduklarını söyledi.  Meta Başkanı Nick Clegg ise: "Veri transferi interneti ulusal ve bölgesel bölmeyle doğacak risklerden koruyor." diye ekledi.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.