Öğrenci Kariyeri Banner

Mars'taki Ses Hızının Dünya'ya Göre Daha Yavaş Olduğu Tespit Edildi!

Mars'taki Ses Hızının Dünya'ya Göre Daha Yavaş Olduğu Tespit Edildi!

Nasa'nın Mars'a gönderdiği Perseverance isimli keşif aracının kaydettiği sesleri inceleyen bilim insanları, Mars'taki ses hızının Dünya'ya göre daha yavaş olduğunu, ve ayrıca iki farklı ses hızının bulunduğunu tespit ettiler.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Mars'a inişinden 1 gün sonrasından itibaren kaydedilen sesleri inceleyen bilim insanları, Kızıl Gezegen ile ilgili yeni bir bilgiye daha ulaştı. Yapılan incelemelere göre; cihazlar tarafından kaydedilen ses hızının Dünya'ya göre 100 metre daha yavaş olduğu belirlenirken, tiz ve pes ses hızlarının da birbirinden farklı olduğu tespit edildi.

Dünya'ya Göre 100 Kat Daha Yavaş

İnceleme sonucunda Dünya'daki ses hızı saniyede 340 metre iken, Mars'taki ses hızının 240 metre, yani Dünya'dakinden 100 metre daha yavaş olduğu açıklandı. İki gezegen arasındaki ses hızı farkının nedeni olarak ise, Mars'ın atmosferinin yüzde 95'inin karbondioksitten oluşması olarak gösterildi.

2 Milyar Doların Üzerine Harcama Yapıldı

30 Temmuz 2020'de NASA tarafından uzaya fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra, 18 Şubat'ta Mars'a iniş yapan ve şimdiye kadar uzaya gönderilen araçlar içerisinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip olduğu belirtilen Perseverance için 2 milyar doların üzerinde harcama yapılmıştı.

Gezegene iniş yaptığı günden beri devamlı keşif halinde olan aracın asıl amacı, gezegendeki mikrobiyolojik yaşamın izlerini sürmek. Bu amaçla indiği günden beri kaya parçaları toplayan Perseverance'nin önümüzdeki iki yıl boyunca toplayacağı tüm kaya örnekleri, 2028 yılında Mars'a iniş yapması planlanan araca aktarılarak Dünya'ya getirilecek ve inceleme altına alınacak.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.