GENEL BİLGİ
Kimya Mühendisliği, malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hallerinin değişime uğradığı proseslerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen engin, çok yönlü ve disiplinler arası çalışmaya açık, doğurgan bir mühendislik dalıdır.
Göztepe Kampüsü’nde yer alan Marmara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü MF4 puan türünde öğrenci almaktadır. Eğitimin %30 İngilizce ile verilmesinden dolayı öğrenciler Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yürütülen İngilizce Yeterlik sınavına alınırlar. Başarılı olan öğrenciler Kimya Mühendisliği 1.sınıfa geçme hakkı kazanır, diğerleri ise bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra yeterlik sınavını geçmek şartıyla 1.sınıfa geçerler.
DERS İÇERİĞİ
Kimya Mühendisliği Bölümü ile Kimya Bölümü arasında müfredat bakımından pek bir fark yok gibi düşünülür fakat bu yanlış bir kanıdır. Kimya bölümünde bölüm dersleri (Genel Kimya, Organik Kimya, Analitik Kimya vb.) ayrıntılı olarak işlenmekle ve genellikle 2 döneme yayılır. Kimya Mühendisliğinde bu dersler ayrıntılı gösterilmemekle birlikte ağırlıklı olarak matematik, fizik, ekonomi ağırlıklı bölüm dersleri içerir. Bunu göz önüne alarak tercihte bulunmakta fayda var. Karşılaştırma yapabilmeniz açısından iki bölümün de müfredatlarını ilave ediyorum.
Kimya Mühendisliği Müfredatı
Kimya Müfredatı
İMKANLAR
Marmara Üniversitesi öğrencilerine yandal, çap, yatay geçiş, dikey geçiş, farabi ve erasmus gibi imkanlar sunmaktadır. Bunlara başvurabilmek için çeşitli ön koşullar vardır. Sitede yer alan yönetmelikleri okuyarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Okulda bulunan öğrenci kulüplerinin yanı sıra Kimya Mühendisliği Bölümü’nün kendisine ait bir öğrenci kulübü bulunmaktadır. 2004 yılında öğrenciler tarafından kurulan CESSMU yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Kimya Mühendisliği Günleri (KMG), teknik geziler başlıca yapılan etkinlikler arasındadır.
İŞ ALANLARI
Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Bunlardan bazıları :
- Endüstriyel tesisler ,
- Laboratuarlar ,
- Özel ve kamu proje büroları ,
- İthalat-ihracat büroları ,
- Petrokimya sektörü ,
- Otomotiv sektörü ,
- Gıda sektörü,
- Çimento ve refrakter sektörü ,
- Seramik sektörü ,
- İlaç sektörü,
- Tekstil sektörü ,
- Boya sektörü ,
- Cam sanayii,
- Metal ve kaplama sanayii ,
- Gübre sektörü ,
- Lastik ve kauçuk sektörü,
- Savunma sanayii ‘dir .
Kimya mühendislerinin bu sektörlerde sorumluluk aldığı bölümler şunlardır :
- Araştırma-geliştirme,
- Proses tasarımı ve optimizasyon,
- Fabrika organizasyonu ve işletme ,
- Kalite güvence , güvenlik ve çevre kalitesi,
- Teknik satışlar , servis ve pazarlama,
- Yönetim
0 Yorum
Yorum Yap