Öğrenci Kariyeri Banner

Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü Tanıyalım

Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü Tanıyalım
Bugün Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü tanıyacağız. Öncelikle kısaca iktisadi ve idari bilimler fakültesinin tarihçesine değinmek istiyorum. Ankara'da 1955 yılında öğretime başlayan Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi olarak faaliyette bulunurken; 1982 yılında adı iktisadi ve idari bilimler fakültesi olarak değiştirilmiştir. 2003 yılından itibaren ise çift anadal ve yandal getirilmiştir.

Öncelikle kendi bölümüm olan iktisat bölümüne değinmek istiyorum. Fakülte Ankara/Beşevler'de konumlanmış olup bir şehir üniversitesi olarak karşınıza çıkmaktadır. Gazi Üniversitesinde iktisat bölümü 4 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Eğitim dili Türkçe'dir. İsteğe bağlı hazırlık vardır. Bölümde sayısal ve sözel olarak eşit ölçülendirilmiş derecede eğitim verilmektedir. Bölümde okutulan ana dersleri İktisat Teorisi, İktisat Politikası, İktisat Tarihi ve Uluslararası İktisat oluşturmaktadır. İktisat bölümünde yürütülen eğitim ve öğretim programını, iktisat biliminin temel sorunlarını, Türkiye ve dünya ekonomisi ile alakalı gelişmeleri öğrenmek, teoride irdelemek esas kılınmıştır. İktisat bölümünde 12 profesör,8 doçent, 8 yardımcı doçent ve 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır. 1.sınıfta giriş niteliğinde dersler okutulmaktadır. 2. sınıftan itibaren ise her dönem 3 zorunlu 2 seçmeli ders seçme yükümlülüğü bulunmaktadır. Kendi ilgi alanlarınıza ve gelecekte yönelmek istediğiniz hedefler doğrultusunda oldukça fazla seçmeli ders bulunmaktadır. Bunun yanısıra başka bölümlerin seçmeli derslerinden de alabilirsiniz. Örneğin; iktisat bölümü 2. sınıf öğrencisi Uluslararası İlişkiler bölümünün veya başka bir bölümün seçmelisini alabilme imkanına sahiptir. Genel olarak zorunlu dersler oldukça çalışma isterler. Derslerin zorluk veya kolaylığı kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Örneğin mikro iktisat dersinde türev ve integrali iyi derecede bilinmesi oldukça önemli iken iktisat tarihi derslerinde oldukça fazla kitap okumanız gerekebilir:)

Okulumuzda değişim programları olarak Erasmus, Mevlana ve Farabi karşınıza çıkmaktadır. Her yıl 2 defa erasmus için başvurular açılır. Genel olarak kontenjan tüm iibf bölümleri için 20-25 kişi arasında değişmektedir ve oldukça yoğun bir talep bulunmaktadır. Erasmus için akademik ortalamanın yüzde ellisi ve yabancı dil sınavının yüzde ellisi alınarak genel bir sıralama oluşturulmaktadır. Eğer erasmusu kazanmak istiyorsanız iyi bir yabancı dil önem teşkil etmektedir. Mevlana değişim programındaki kriterler de Erasmus gibidir. Farabi'de ise okumayı istediğiniz bir üniversitede okuma fırsatına sahip olabilirsiniz. Bunlara ek olarak ortalamanız 3.00 ve üzeri ise çift anadal fırsatlarından yararlanarak okumayı istediğiniz başka bir bölümde okuyarak 4 yıllık süre içerisinde çift diploma alma imkanına sahip olabilirsiniz.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yaklaşık olarak 39 tane öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Yıl boyunda küçük ve büyük çapta etkinlikler ve seminerler düzenlenmektedir. İktisat bölümü istihdam olanakları açısından özel ve kamu sektöründe çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Gazi Üniversitesi iktisat bölümüne tarihsel açıdan baktığımızda ise kamu sektöründe çalışanların fazlalığı ile dikkat çeker. Derslerde genel olarak kamu sektörü sınavlarına yönelik anlatımlar söz konusudur. Özel sektör için ise kendinizi geliştirmek bu kapsamda çok önemlidir. Çok iyi derecede yabancı dil bilmek ve her anlamda kendinizi geliştirmek özel sektör için önem taşımaktadır. Özel sektörde finans, denetim,marketing, satış, bankacılık ve insan kaynakları gibi geniş kapsamda iş bulabilme imkanınız bulunmaktadır.

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.