Öğrenci Kariyeri Banner

LYS Öncesi Yarışı Bırakanlardan Mısınız?

LYS Öncesi Yarışı Bırakanlardan Mısınız?
 

İyisiyle kötüsüyle bir YGS maratonu daha geride kaldı. Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Önünüzde çok iyi değerlendirmeniz gereken üç ay gibi bir süre var. Uzun bir zaman gibi gözükmesi sizi yanıltmasın, zira zaman adeta su gibi akıp geçiyor. YGS süreci boyunca sadece YGS çalıştıysanız, LYS konularını yetiştirebilmek için; planlı, programlı çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

3958%2F9695ce61-83fa-4dcd-92fc-ee2feca72531

 

 

 

 

 

 

 

 

Aramızda YGS' ye çok iyi hazırlanıp, umduğu gibi bir sınav geçirmeyenler mutlaka vardır. Bu durum sizin çalışma isteğinizi, azminizi ve hevesinizi kırmasın. Yolun sonuna kadar gelmeden, asla pes etmeyin ve yarışı bırakmayın. Alanınızın sorularını henüz çözmediniz ve asıl başarınızı göstereceğiniz  sınava daha girmediniz. Eminim etrafınızdaki herkes size kalıplaşmış bu cümleleri sürekli söylüyorlardır. İki kez üniversite sınavını tecrübe etmiş biri olarak size vereceğim en samimi tavsiye; YGS' yi tamamen geride bırakıp, LYS sürecine odaklanın. YGS ile ilgili tüm keşkelerinizi bir kenara bırakıp, '' LYS ' yi nasıl daha iyi yapabilirim? '' bunu düşünmelisiniz. YGS ile LYS' nin en önemli farkı; YGS' nin yoruma açık bir sınav, LYS' nin ise tamamen bilgiye dayalı bir sınav olmasıdır. Yani, YGS fizikte mantıklı düşünüp soruyu doğru bir şekilde cevaplayabilirsiniz. Fakat LYS fizikte, formülü bilmiyorsanız ve şansta sizden yana değilse soruyu doğru cevaplamanız çok zordur. LYS' nin gücüne kesinlikle inanmalısınız. Kötü bir YGS sıralamasını iyi bir LYS ile çok rahat düzeltebilirsiniz. YGS' si çok iyi olup, LYS' de kötü sonuç yapanlar sıralamada çok geriye gidebilmektedirler. Kaderinizi belirleyecek olan LYS sınavıdır. YGS sonuçları açıklandıktan sonra kendinizi çıkmaza sokucak adımlardan kaçının. Yaptığınız programı etkili bir şekilde uygulamaya devam edin. '' YGS' de şu kadar sıralamam var; LYS' de kaç net yapmalıyım, hangi üniversiteye yerleşirim, meslek seçimim ne olmalı? '' gibi sorularla kafanızı meşgul etmeyin derim. Tercih döneminde bu soruları cevaplamanız için yeterince zamanınız olacak.

college-man-stressed-130903_580x297

 

 

 

 

 

 

 

 

Şu saatten itibaren her dakika sizin için çok kıymetli ve verimli bir şekilde geçirmeye çalışın. Sınavdan sonra kendinize yeterli toparlanma süresini verdikten hemen sonra çalışmalarınıza başlamalısınız. Eğer benim gibi sayısaldan sınava girdiyseniz tüm formülleri sürekli tekrar edin. LYS' ye hazırlanırken, farklı soru tipini görmekten ziyade, doğru formülü doğru soruda uygulamak ve tüm konulara hakim bir şekilde sınava girmek çok önemli. YGS' de umduğu sıralamayı bulamayanlardan biri olarak çalışmayı bırakmayıp, LYS' de sıralamamı çok iyi bir yere çektim. Özellikle matematikten yaptığım tüm soruların doğru olması ve yanlışımın olmaması sıralamamı inanılmaz öne çekti. Üstelik fizik ve geometriden çok iyi netlerim olmamasına rağmen matematik netim sayesinde, sıralamada binlerce kişinin önüne geçtim. Umudunuzu kaybetmeden elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. YGS sonrasında iç motivasyonunuz yüksek olursa, sağlıklı bir LYS hazırlık süreci geçirirsiniz. Önemli olan bu süreçte kendinizi yıpratmamanız. Hiçbir şey sizden daha önemli değil. Sınavı kendinizden daha değerli görmeyin. Tüm bu süreçte hiç durmadan ders çalışın demiyorum. Sınava hazırlanıyor olmanız sosyal yaşantınızın tamamen bitmesi demek değil. Programınızı aksatmadan kendinize nefes alma fırsatı vermelisiniz.

13Toparlayacak olursak; YGS sona erdi. Artık YGS için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Hayatınıza yön vericek olan ve yüzdelik etkisi daha fazla olan LYS sınavı için çok şey yapabilirsiniz. Başarılı olmak için bir şeyler yapmak gerekiyor ve bir şeyler yapmak için harekete geçmelisiniz. Harekete geçmek için YGS' yi rafa kaldırıp, önünüzdeki sürece kendinizi vermelisiniz. YGS' niz iyi de olsa kötü de olsa LYS' ye çok sıkı bir şekilde çalışmalısınız. Karamsarlığa düşmeden emin adımlarla, hedefinize doğru sağlam bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. YGS ve LYS sınavları sadece salt bilginizi değil, zamanla yarışınızı, psikolojik sağlamlığınızı ve dayanıklılığınızı ölçen bir sınav. Bu süreci sonuna kadar pes etmeden sürdürenler başarıyı elde eden insanlardır. Hepinizin hayallerini gerçekleştirmesi dileğiyle, herkese başarılar.

''Batan güneş için ağlamayın, yeniden doğduğunda ne yapmanız gerektiğine karar verin.''


Dale Carnegie

Özel İçerik Esra HACIHASANOĞLU


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.