Öğrenci Kariyeri Banner

Lösemi Farkındalık Haftası (2-8 Kasım)

Lösemi Farkındalık Haftası (2-8 Kasım)
Lösemi, Türkiye’de ve dünyada çocuklarda en sık görülen kanser türü. Hastalığın tedavisinde iyileşmeye dair umut aşılanması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, arkadaşları tarafından dışlanmalarına engel olunması gerektiğini, anne babalara bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor.


Şaşkın, kaygılı ve hastalığı henüz bilmeyen ve kabullenememiş bir ebeveynin lösemi tedavisi gören çocuğa negatif duygular yükleyebileceğine işaret eden Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, “Çocuğun içinde bulunduğu durumu netleştirmek; onu bu sürece hazırlamak için hastalığını saklamak yerine konuşmak her zaman daha iyidir. Çocukla bu konuyu konuşurken kısa, ayrıntıya girmeden, açıklayıcı ve gerçekçi cümleler kurun. Çünkü tedavi süreci içinde her şeyi daha net anlayacağından hazır olmadan aldığı bilgiler onun korkusu arttırabilir” dedi.

Lösemi hastalığı, Türkiye’de ve dünyada çocuklarda en sık görülen kanser türü. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 arasında çocuğa yeni lösemi teşhisi konuluyor. Aileler çocuklarına “lösemi” tanısı konulduğunda her ne kadar büyük bir korku yaşasalar da, çocukluk çağı kanserleri gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de yüzde 70-80’in üzerinde tedavi edilebilir bir hastalık. Sağ kalım oranı ise erişkin lösemilerine kıyasla çok daha yüksek. Bu nedenle psikolojik açıdan çocuklara moral vermek ve hastalık sürecini doğru anlatmak büyük önem taşıyor.

Her yıl tüm dünyada kutlanan 30 Mayıs- 6 Haziran Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla bilgiler veren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, çocuklarına lösemi teşhisi konan ailelerin dikkat etmesi gereken psikolojik faktörleri sıraladı:

İYİLEŞMEYE DAİR UMUT AŞILANMALI

Her yıl binlerce çocuğa lösemi teşhisi konur. Lösemi tedavisinde iyileşmeye dair umudun, tedavinin olumlu sonuçlanmasına önemli katkılar sağlar. Bu nedenle ailenin vereceği doğru bilgilendirme ve motivasyon hastalıkla mücadelede büyük rol oynar.

Lösemi çok yoğun ve uzun süreçli bir tedavi gerektiren bir hastalık. Bu süreçte hem çocuk hem ailesi psikolojik olarak çok etkilenir. Bu yoğun tedavide en çok ihtiyaç duyulan unsur şüphesiz psikolojik destektir.

YERİNDE VE ZAMANINDA KONUŞMAK ÖNEMLİ

Tanının konulmasıyla aile ortamında korku ve üzüntü hakim olur. Aile hastalığını çocuğa nasıl anlatacağı konusunda oldukça endişelidir. Lösemi olan çocuk, bir şeylerin yolunda gitmediğini sezinleyecektir. Sözel olarak ifade edilmeyen normal dışı durumlar çocuklar tarafından mutlaka hissedilir. Bu endişe halini de annesi ya da babası çocuğuna ya normalin üzerinde ilgi alaka göstererek ya da normal dışı duygu durum ve davranışlarla normalden fazla gerginlik, sinirlilik, çaresizlik, dalgınlık gibi hallerle yansıtacaktır. Çocuğun içinde bulunduğu durumu netleştirmek; onu bu sürece hazırlamak için gerçeği saklamak yerine, konuşmak her zaman daha iyidir. Çocukla bu konuyu konuşurken dikkat etmeniz gereken en önemli şey her zaman onun yanında olduğunuzu ve sevgimizi ona hissettirmek olacaktır. Çocuğa yerinde ve zamanında, kısa, ayrıntıya girmeden, açıklayıcı ve gerçek cümleler kurmak çok önemli. Çocuklar süreç içinde her şeyi daha net anlayacağından hazır olmadan aldığı bilgi onun korkusu arttırabilir.

ÇOCUĞA UMUT AŞILAYIN!

Çocuğun hastalığıyla ilgili yapılacak bilgilendirmede ebeveynlerin bir uzman tarafından yönlendirilmesi önemlidir. Şaşkın, kaygılı ve hastalığı henüz tanımayan ve kabullenememiş bir ebeveyn, çocuğa negatif duygular yükleyebilir. Anne babanın hastalığı tanıması, tedavisi olan bir hastalık olduğunu bilmesi ve çocuklarıyla konuşurken sakin, soğukkanlı ve nötr olabilmeleri oldukça önemlidir. Konuşmada olabildiğince sıcak bir dil kullanılmalı, sevgi ve güven hissi aşılanmalı ve kötü tablolardan uzak durulmalıdır. Hastalığın yüzde 90 tedavisinin olduğu, çocuğun anlayacağı bir dille ifade edilmeli ve hep olumlu örnekler paylaşılmalıdır.

Alıntıdır.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.