Öğrenci Kariyeri Banner

KYK Faizlerinin Silinmesiyle İlgili Net Karar Verildi!

KYK Faizlerinin Silinmesiyle İlgili Net Karar Verildi!

Öğrencilerin uzun süredir karar verilmesini beklediği KYK borcu düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre daha önce olduğu gibi öğrenim kredisi alanlar borçlarını mezuniyetinden 2 yıl sonra ödemeye başlayabilecek.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan yeni değişiklikle birlikte öğrenim kredisi alan öğrenciler artık borçlarını sadece aldıkları miktarını geri ödeyecek. Mezun olan öğrenciler ise mezuniyetinden 2 yıl sonra ödemeye başlayacak ve aldığı süre kapsamında aylık şekilde ödemelerini yapabilecek.

Faizle Ödemiş Olanlara Geri Ödeme Yapılmayacak

Borcu olan öğrenci borcunu erteleme talebinde bulunursa ve borçlunun sigortalı bir işte çalışmadığı teyit edilirse ilk yıl bir defaya mahsus olacak şekilde faizsiz erteleme gerçekleştirilebilecekken, sonraki yıllarda her yıl için yüzde 10 faiz eklenecek fakat bahsi geçen yıl TÜFE yüzde 10'dan azsa faiz TÜFE üzerinden belirlenecek. Bu erteleme işlemi ise yalnızca 3 kez yapılabilecek.

Öğrencinin ödeme dönemi askere gittiği döneme denk gelirse borçlu öğrenci talebini iletecek ve borcuna herhangi bir ek yapılmadan askerlik döneminin sonuna kadar ertelenebilecek. Şimdiye kadar borcunu faiziyle ödemiş olan kişilere geri ödeme yapılıp yapılmayacağı da merak ediliyordu. Karara göre düzenlemenin yürürlüğü girdiği tarihten önce yapılan ödemelerle ilgili herhangi bir iade yapılmayacak.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.