Çin’de koronavirüs yüzünden fabrikalar ve mağazalar kapatılıyor, üretimler durduruluyor veya uçuşlar iptal ediliyor!
Koronavirüsü dünyanın belli bir bölgesinde hızla yayılarak panik yaratmaya devam ediyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), koronavirüs sebebiyle son 24 saatte birçok kişinin daha öldüğünü açıkladı. Çin’de başlayan salgın nedeniyle ülkelerin yanı sıra birçok büyük şirket de acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Bu da akıllara “son yıllarda ekonomisi hızla yükselen Çin’in ekonomisini geriletmek için yapılan bir saldırı mı” sorularını getiriyor. Dünya çapında alışveriş yapılan bu büyük şirketlerin bir hafta durması demek bir ülke için çok büyük maddi kayıplara yol açabilir. Koronavirüs yüzünden etkilenen teknoloji şirketlerine birlikte göz atalım;
THY (Türk Hava Yolları)
Türk Hava Yolları tarafından yapılan açıklamaya göre Çin’in Pekin, Şangay, Guangzhou ve Xian şehirlerine düzenlenen seferler 9 Şubat’a kadar durduruldu. Bu şehirlere uçuş için bilet alanlara da iade ya da değişiklik işlemi yapılacak. THY tarafından yapılan açıklamanın tam metni ise şu şekilde;
Korona Virüsü kaynaklı durumu ve son gelişmeleri ulusal ve uluslararası otoriteler ile yakından değerlendirmek amacıyla; Çin’in Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlediğimiz seferlerimizi 9 Şubat’a kadar durduruyoruz. Süreçte sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Uçuşlarınızla ilgili güncel bilgiye uçuş sorgulama ekranlarımızdan uçuş numaranız veya parkurunuzu sorgulayarak ulaşabilirsiniz.
Tesla
Elon Musk’ın sahibi olduğu otomobil üreticisi Tesla, Çin’deki fabrikasını geçici olarak kapattı. Koronavirüsü salgını nedeniyle Çin hükümetinin talebi üzerine alınan karar, şirketin Model 3 üretimini sekteye uğratacak. Tesla’nın fabrikayı en erken 9 Şubat’a kadar kapalı tutması bekleniyor.
Google tarafından yapılan açıklamada Çin’de bulunan tüm ofislerde ki tüm faaliyetlerinin geçici olarak durdurduğu duyuruldu. Ülkede 4 ofisi bulunan Google’ın aynı zamanda Hong Kong ve Tayland ‘ta da ofisleri var. Google bu iki ülkedeki ofislerini de geçici olarak kapattığını açıkladı. Şirketin ofislerini ne zaman tekrardan faaliyete sokacağı ise şu an için belirli değil.
IKEA
İsveç merkezli mobilya zinciri IKEA, Çin’deki mağazalarını kapatma kararı aldı. Kurumdan yapılan açıklamada, “IKEA her zaman müşterilerinin ve çalışanlarının sağlığını gözetmektedir” ifadesi kullanıldı. Çin’de 24 mağazası bulunan şirketin mağazalarının bir kısmı resmi karar duyurulmadan önce kapatılmıştı.
Sosyal medya devi Facebook, personelin Çin’e gidiş gelişine kısıtlama getirdi ve sadece özel izinle bu ülkeye gidişe onay vereceğini duyurdu. Son dönemde Çin’de bulunmuş personelinin evde çalışmasını ve ofise gelmemesini isteyen şirket, Çin’deki personelinin de evden çalışmasını kararlaştırdı. Çin’de yasaklı olan Facebook’un bu ülkede ofisleri bulunuyor. Facebook ayrıca, bazı ekipmanlarının üretim ve satışını bu ülkede gerçekleştiriyor.
Samsung
Teknoloji devi Samsung da geçici olarak üretimini durduran şirketler arasında yer alıyor. Şirket, üretimi tedbir amacıyla durdurduğunu açıkladı. Bu durumun 1-2 hafta sürmesi beklenirken alınan duyumlara göre bu sürenin daha da uzayabileceği düşünülüyor.
Apple
Son günlerde ülkede yayılan koronavirüs, Apple üretimini de sekteye uğrattı. Teknoloji firması Apple, Çin’in Wuhan kentinden yayılan Koronavirüs için tedbir aldı. Firma, Çin’de bulunan mağazalarını en az 9 Şubat 2020 tarihine kadar kapalı kalacağını açıkladı.
Raporlara göre Apple, 65 milyon adet iPhone 11 üretimi için sipariş vermişti. Üretici firmalara göre koronavirüs tehlikesi nedeniyle üretimler belirlenen tarihte gerçekleşemeyecek.
Xiaomi
Çin’in en büyük elektronik üreticilerinden olan Xiaomi, hızla yayılan koronavirüsü nedeniyle ülkedeki fiziksel mağazalarını 28 Ocak’tan itibaren birkaç gün boyunca kapalı tutacağını duyurmuştu. Mağazalar 3 Şubat Pazartesi günü yeniden açılacak, ancak duruma bağlı olarak bir uzatılma olabilir.
Xiaomi’nin açıklaması ise şu şekilde;
“Salgın durumdan etkilenen, salgın önleme ve önleme konusunda iyi bir iş yapmak için her düzeydeki hükümetle işbirliği yapmak, ulusal politikalara ve önlemlere kapsamlı ve aktif bir şekilde yanıt vermek ve ayrıca ailenizin ve çevremizdeki arkadaşlarınızın sağlığı için, dikkatle karar verdik:
- Ülke genelinde Xiaomi mağazaları 28 Ocak 2020’den (dördüncü gün) 2 Şubat 2020’ye (dokuzuncu gün) kadar kapalı olacaktır. 3 Şubat 2020’de (10. gün) faaliyetlerine devam edecek ve herhangi bir düzenleme yapılması durumunda ayrıca bildirilecektir.
- Ürünleri satın almanız gerekiyorsa, lütfen Xiaomi’nin resmi web sitesinde veya Xiaomi Mall uygulamasında satın alın. Lojistik normal olarak teslim edilecektir. Tatil nedeniyle, lojistik yaşlanma gecikecek.
- Satış sonrası hizmete ihtiyacınız varsa, lütfen 4001005678’i arayın. Xiaomi satış sonrası ücretsiz posta hizmeti sağlayacaktır.”
Huawei
Bir başka Çinli şirket Huawei de virüs nedeniyle çeşitli önlemler almak zorunda kaldı. Huawei’den geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, 11-12 Şubat tarihlerinde Shenzhen’de gerçekleştirilmesi planlanan geliştirici konferansı HDC Cloud 2020’nin, 27-28 Mart tarihlerine ertelendiği belirtilmişti.
Starbucks
ABD merkezli kahve zinciri Starbucks, ülkede bulunan yaklaşık 4300 şubesinden yarısını geçici olarak kapatma kararı aldı. ABD’nin ardından en fazla şubesi Çin’de bulunan Starbucks’ın gelirlerinin sürecin uzamasına bağlı olarak daha da azalması bekleniyor. Şirketin, ABD endeksinde işlem gören hisseleri son bir haftada yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti. Açık olan şubelerde açılış-kapanış saatlerini yeniden düzenleme kararı alan şirket, tedarik zincirlerindeki aksamalar nedeniyle şubelerdeki menülerde de değişikliğe gitti.
Yemek Zincirleri
McDonald’s, KFC ve Pizza Hut gibi küresel boyutta ki restoran zincirleri de Çin’deki bazı mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldığını duyurdu. Bu ülkede yaklaşık 3 bin restoranı bulunan McDonald’s, restoranlarını 24 Ocak’ta kapatma kararı aldığını duyurmuştu.
Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.