Öğrenci Kariyeri Banner

Nedir Bu CDS ?

Nedir Bu CDS ?
Ekonomideki en önemli unsurlardan biri beklentidir. İyi yönlü bir beklenti piyasalarda yükselişe bir hareketlenmeye kötüye gideceği beklentisi ise düşüşe hatta krizlere bile sebep olabilir. Bu sebepledir ki finans piyasalarında o an ki durumu ve gelecekte hakkında tahmin yürütebilmek için farklı araçlar kullanılmaktadır. Bu araçlar biri de CDS yani kredi temerrüt takası.

CDS; bir ülke hazinesinin veya şirketin ihraç ettiği borçlanma senetlerini, vadesi geldiğinde ödememesi riskine karşılık, yatırımcının satın aldığı bir sigortadır. Bu sigorta için ödenen para ise CDS primidir. İngilizce “Credit Default Swap” kelimelerinin baş harflerinden oluşan CDS, Kredi Temerrüt Takası olarak Türkçeye çevrilmiştir.

CDS primleri ülkelerin risk durumlarını ortaya koyan göstergedir. Firmaların ve devletin CDS primleri ayrı ayrı hesaplanır ancak firmalar da hangi ülke sınırları içerisinde yer alıyorsa o ülkenin risklerine sahip olduğunu düşünürsek firmaların CDS primlerimde devletlerin CDS primleriyle doğru orantılıdır.

CDS primlerinde değerleme yapılırken jeopolitik, siyasi ve mali(ekonomik) risklere göre fiyatlanmaktadır. Risk primi ne kadar yüksekse riskte aynı oranda yüksektedir. Hayat sigortası yaptırdığınızı düşünelim, yaşlı ve hasta birinin sigorta primi daha yüksektir. Çünkü hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanma hatta ölme riski daha yüksektir. CDS de aynı mantıkla işlemektedir risk ne kadar yüksekse ödenecek primde o kadar yüksektir. Bu durumda kredi arayışında olan ülkelerin kredi maliyetlerini yükseltmektedir.  Bu şartlar altında neden bu alanlara yatırım yapılıyor diye soracak olursanız, risk ne kadar yüksekse getiride o kadar yüksektir. Elde edilecek kazanç için alınan bir risk ve CDS sayesinde riski başkasına devrederek iyi bir kazanç sağlamanız mümkün oluyor. Krediyi alan taraf ödemesini yaptığında ise garantörlüğü sağlayan taraf riski üstlenmesi karşılığındaki aldığı payıyla kazanç sağlıyor.

Tanımından da anlaşılacağı üzere borç ödeme gücünü gösterdiği gibi bu borcun ödenmemesi ihtimaline karşılık ödemenin garantörlüğünü de sağlayan bir sistemdir. Bu garantörlük sayesinde kendimizi hedge (riske karşı korunma) etme imkânı buluyoruz. CDS ve raiting notları gibi göstergeler sayesinde ülke veya firmaların mali yapıları hakkında bir fikre sahip olabilirsiniz.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Ali Can Semiz tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.