Öğrenci Kariyeri Banner

Konsantrasyonu Artırmanın 10 Yolu!

Konsantrasyonu Artırmanın 10 Yolu!

Odaklanmak doğuştan gelen bir durum değil, sonradan edinilen bir yetidir, dolayısı ile geliştirilebilir. Sizlere zor koşullarda bile konsantrasyonunuzu güçlendirecek 10 yöntem önerisi ile geldik.

1. Görevle duygusal olarak bağ kurun

Görevleri benimseyin ve kendinize bu görevin en çok hangi yönünü önemsediğini hatırlatın.

2. Gün içindeki enerji seviyenizin bir tablosunu çıkartın 

Çoğumuzun gün içinde daha zinde ve enerjik olduğu belirli zamanlar vardır. Bu zamanları en çok konsantrasyon gerektiren işler için kullanın.

3. Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzak durun

 Aile fotoğrafları, dergiler ve işinizle ilgili olmayan her türlü eşya, hatta e-mail atmanız gerektiğini hatırlatan masaüstü ikonunuz bile dikkatinizi dağıtabilir.

4. Dikkatinizin dağılmaması için kendinizi eğitin

Odaya biri girdiğinde veya kapı kapandığında dikkatinizi önünüzdeki şeye daha fazla verin. Biri sizinle konuştuğunda aklınızın dağılmasına izin vermeyin. Sizinle konuşan kişiyi, duyduklarınızı tekrar etmeniz gerekecekmişçesine dinleyin.

5. Neleri başarmak istediğinize karar verin

Detay gibi gözüken işleri tamamlamak için kendinize zor zaman limitleri verin. Bir arkadaşınızdan zaman içinde gösterdiğiniz gelişimi takip etmesini isteyin ve gerektiğinde size nazikçe baskı uygulamasını da rica edin.

6. Büyük resmi hatırlayın

Eğer aldığınız aksiyonların uzun vadeli sonuçlarına dair düşünüp taşınırsanız, sizi bunalmaktan korumak adına zihniniz kendi kendini kapatacaktır.

7. Kafein ve şekeri ölçülü kullanın

Bu ikilinin konsantrasyonu tetiklediği doğru ama etkileri sadece 30-60 dakika kadar sürüyor. Daha fazla kafein ve şeker tükettikçe, istediğiniz etkileri alabilmek için daha da fazlasını tüketmeye ihtiyaç duyacaksınız. Bunun yerine, size yan etki vermeden fayda sağlayacak olan 5 dakikalık ışıksızlık egzersizini deneyebilirsiniz.

8. Meditasyon yapın

Meditasyon düşüncelerinize hakim olma yetinizi güçlendirir. Sadece alıp verdiğiniz nefesinize odaklanmayı deneyin. Günde beş dakika ile başlayın ve bunu 20 dakikaya çıkarabilirsiniz. Aklınız dağıldığında dikkatinizi dağıtan düşünceyi aklınızdan çıkarmak yerine onun ne olduğunu gözlemleyin. Birkaç dakika sonra ise dikkatinizi tekrar yapmanız gereken işe odaklayın.

9. Arada molalar verin

Bir işe tahminen 40 dakika kadar odaklanabiliyor olmanız lazım. Sonra bir 5 dakikalık mola verin. Sandalyede oturma pozisyonunuzu devamlı değiştirin. Bu dolaşımınızı hızlandırarak beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlayacaktır.

10. Engelin nerede olduğunu kendinize sorun.

Eğer belirli bir işe konsantre olmakta sürekli problem yaşıyorsanız, üstlendiğimiz şeyin size uygun olmadığı bir durum söz konusu olabilir. Durum bu olduğunda, hala onunla devam etmek için kendinizi zorluyorsanız, kendinize karşı dürüst olup olmadığınızı bir düşünün.

 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.