Öğrenci Kariyeri Banner

Kolayca Ulaşabileceğiniz En İyi 10 Dijital Kütüphane

Kolayca Ulaşabileceğiniz En İyi 10 Dijital Kütüphane

Her şeyin dijitalleştiği bu dünyada kitapların ve çeşitli belgelerin dijitalleşmesi de kaçınılmaz oldu. Artık milyonlarca kaynağa tek tıkla kolayca ulaşabilirsiniz. Bilgiye hızlıca ulaşabileceğiniz en iyi ve en çok kaynağa sahip olan 10 dijital kütüphaneye gelin birlikte bakalım!

1. Internet Archive

1996 yılında Brewster Kahle tarafından kurulmuştur. Herkesin bilgiye kolayca ulaşabilmesini hedeflemektedir, kar amacı gütmemektedir. Arşivde 439 milyar web sitesi, 25 milyon kitap ve metin, 11 milyon ses kaydı, 5.8 milyon video, 3.5 milyon görüntü, 553 bin yazılım programı bulunmaktadır. Bu dijital kütüphane 2000 yılından itibaren televizyon programlarını da arşivlemeye başlamıştır.

2. Hathi Trust

2008 yılında kurulan dijital kütüphanede, 150’ye yakın üniversite belgeleri toplanmıştır. İlk olarak Kaliforniya Üniversitesi’nin belgeleri dijitalle aktarılmıştır. Kar amacı gütmeyen, tamamen ücretsiz olan dijital kütüphane, bilimsel araştırma yapmak isteyen kişiler için oldukça geniş bir kaynak olacaktır. 17 milyon sayısallaştırılmış ögeye erişim yasal yollardan sağlar, Google ve Microsoft tarafından desteklenir. 

3. The Universal Digital Library

Her öğrencinin eşit haklara sahip olmadığını savunurlar. Bu durumu eşitlemek için her öğrencinin bilgiye tek tıkla ulaşabilmesini hedeflemişlerdir. 2006 yılında 1 milyon kitabı dijitalleştirmeyi başarmışlardır.

4. Ibiblio 

1992 yılında Paul Jones tarafından kurulmuştur. Erişimi ücretsiz olan dijital kütüphane; yazılım, müzik, edebiyat, sanat, tarih, bilim, poltika ve kültürel birçok kaynağı bünyesinde toplayıp okuyucularına şeffaf bir şekilde sunmaktadır. Ayrıca içerikleri eleştirebilir, kendi çalışmalarınızı yayınlayarak kendi kütüphanenizi de oluşturabilirsiniz.

5. Google E-Kitap Arşivi

2002 yılından beri hizmet vermekte olup kitapların bazıları ücretsiz, bazılarıysa ücretlidir. Görme engelliler için ekran okuyucu teknolojisine de sahiptir. 35’ten fazla dil ve birçok üniversitenin de kütüphanesi vardır.

6. Europeana

2009 yılı itibarıyla kullanıma başlanan dijital kütüphane farklı ülkelerde farklı yerlerdeki kültürel mirasa erişim sağlamaktadır. İçerisinde yaklaşık 4000 kurumdan 58 milyondan fazla içeriğe sahiptir. Örneğin Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’sı  gibi sanatsal nitelik taşıyan birçok ürünü bünyesinde barındırmaktadır.

7. Gallica

Fransa Milli Kütüphanesi ve ortakları tarafından1997 yılında kurulan dijital kütüphane 6 milyondan fazla kaynağa erişim sağlamaktadır. İçerisinde e-kitaplar, ses kayıtları, filmler, yüksek çözünürlüklü görseller, videolar ve yazılı metinler vardır. Üstelik Türk tarihi hakkında da çokça bilgilere ulaşabilirsiniz. 

8. Project Gutenberg

Micheal Hart tarafından 1971 yılında kurulmuştur, ilk e-kitap erişim sağlayıcısıdır. Kütürel eserleri dijital ortama taşıyıp toplamak, arşivlemek ve dağıtmak asıl amaçlarındandır. Tamamen ücretsiz olan dijital kütüphanede çoğu kaynak ingilizcedir.

9. ABD Kongre Kütüphanesi Dijital Arşivi

1994’te kurulan bu kütüphane pek çok ulusun tarihi belgelerini barındırmakla birlikte Türk tarihiyle de birçok fotoğraf ve belge bulundurmaktadır. Dünyanın en fazla içeriğine sahip olan bu dijital kütüphaneye kolayca tek tıkla ulaşabilirsiniz.

10. New York Kütüphanesi Dijital Koleksiyonları

1895 yılında kurulan New York Kütüphanesi, 55 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserlerden 890 binden fazlasını dijitale dönüştürerek herkesin erişimini kolaylaştırmışlardır. Tamamen ücretsiz olan dijital kütüphaneye tek tıkla ulaşabilirsiniz.

 

kaynak


Aysima Gel

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aysima Gel..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.