Öğrenci Kariyeri Banner

Koç Rick Pitino'dan Başarılı Olmanız İçin 10 Adım

Koç Rick Pitino'dan Başarılı Olmanız İçin 10 Adım
Rick Pitino, Amerikan Kolej Sporları Kurumu (NCAA) Erkekler Basketbol Liginde yıllarca görev yapmış ve başarılarıyla hatırlanan bir koçtur. İki farklı takımla bu ulusal şampiyonayı kazanmayı başarmış ilk baş antrenördür. Yıllarca yönettiği takımlarda stres yönetimi, zaman yönetimi, ekip çalışması ve liderlik gibi başarının önemli parçalarının üstesinden gelen koç Rick Pitino, başarılı olmak ve başarılı kalmak isteyenler için başarının sırrını 10 adımda bizlere şöyle açıklıyor:

1- Kendine Güven Kazanmak

Başarılı olmanız için kendinize güvenmeniz gerekir.Kendinize güven kazanmanız için başarıyı hak etmeniz, iyi bir iş ahlakı ve disiplinle çalışmanız gerek. Sadece kendinize güven kazandırmanız yetmez. Etrafınızdaki insanlarında güvenlerini kazanmalarını sağlayın. Magic Johnson, Larry Bird ve Michael Jordan gibi efsane basketbolculara bakın. Sahadaki varlıkları oradaki herkesin performansını artırmaya yetiyor.

2- İddialı Hedefler Koymak

Hepimiz zayıf yönlerimiz için bahaneler üretiriz. Bu zayıf yönlerimizi birer birer yenmeliyiz. Yoksa zamanımızı ve enerjimizi boşa harcarız. Üstelik önümüze çıkan fırsatlardan yararlanamayız. Dolayısıyla kendimize zayıf yönlerimizi yenmek için iddialı hedefler koymalıyız. Ve zayıf yönlerimizi ortadan kaldırmalıyız.

3- Daima Olumlu Olun

Kural basit: Ne kadar çok zorlu zamanlardan geçerseniz, o kadar çok olumlu düşünmek zorundasınız. Başınıza gelen değişiklikleri, daha başarılı olmak için bir fırsat olarak değerlendirin.

4- İyi Alışkanlıklar Edinin

Size olumlu açıdan yarar sağlamayan bütün alışkanlıklarınız.kötü alışkanlıktır. Örneğin bir iş yerindeki kötü alışkanlıklara şahsi telefonlar, kahve makinesi başında yapılan sohbetleri örnek verebiliriz. İşe tam vaktinde gelmek bile kötü bir alışkanlıktır. İşe vaktinden yarım saat önce gelip kişisel işlerinizi ortadan kaldırabilir ve bir kahve alıp güne hazır başlayabilirsiniz. Hiçbir işi ertelemeyin. Ve sevmediğiniz işleri önce yapın böylece günün geri kalanında sevdiğiniz işleri yapmak için serbest olursunuz.

5- İletişim Kurmada Ustalaşın

Daha çok dinle, daha az konuş! Amacınız iyi bir iletişim kurmak, bir tartışmayı kazanmak değil.

6- Örneklerden Ders Alın

Anahtar belli: Başkalarında takdir ettiğiniz olumlu özellikleri inceleyin ve başkalarının hatalarından öğrenin.

7- Baskıya Önem Verin

Hepimizin bildiği gibi stres düşmandır. Bizim bir konuya odaklanmamızı zorlaştırır ve performansımızı düşürür. Baskı ise sadece hazırlıksız olduğumuzda bizim için negatif bir unsurdur. Baskıyı bizi çalışmaya ve hazır olmaya yönlendirecek bir unsur olarak düşünmeliyiz. Michael Jordan maçın son 30 saniyesinde topu kullanırken üzerinde bir baskı hissedebilir fakat biliyoruz ki Jordan buna hazır ve bu an için defalarca çalıştı. Dolayısıyla kolayca sayı bulur ve size maçı kazandırır.

8- Şiddetle Azmedin

Kararlılık bizi ayakta tutan şeydir. Herkes bir gün, bir hafta, bir ay için başarılı olabilir. Ancak başarıya çalışarak ulaşanlar, onun uzun vadeli bir yatırım olduğunu bilirler. Çalışmadan başarıya ulaşmanın yolu yok. Yapmanız gereken "zavallı, aç ve kararlı" davranış şekli edinmek. Bu size her zaman daha fazlasını ve daha iyisini öğrenmeye itecek olan davranış şeklidir.

9-Zorluklardan Ders Çıkarın

Hepimizin karşısına ilerleme arzumuzu tehdit eden bir sıkıntı unsuru çıkmıştır. Genellikle bir başarısızlık sonrasında kendinizden ve kapasitenizden şüphe edersiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey, bir adım geri atmak. Başarısızlıktaki kendi rolünüzü incelemek ve payınıza düşen utancı kabullenmektir. Böyle durumlarda ya çektiğiniz sıkıntılardan bir şeyler öğrenir ve ayakta kalırsınız, ya da umutsuzluk denizinde boğulursunuz.

Mart Ayında, eşim Joanne ile beraber New York'a Büyük Doğu Turnuvası için gidiyorduk. Otobüsümüz eyalet polisi tarafından durduruldu ve acil bir görüşme yapmamız söylendi. Arama bir hastaneden yapılıyordu ve bir doktor oğlumuz Daniel'in öldüğünü söyledi.

Bunu bize hayat yapmıştı. Bu hayatın anlayamadığımız bir tarafıydı. İkimizde bunu kabullenmeli ve hayatlarımıza dönmeliydik. Joanne ve ben negatif tavrımızı değiştirdik. Ve diğer üç oğlumuzla ilgilenmeye geri döndük. Ve Daniel'in adına iyi şeyler yapmayı denedik.

10-Başarıyı Canlı Tutmak

Bugünün başarısı genellikle yarının başarısızlığıdır. Disiplin çok hassastır. Koruyamazsanız kısa sürede uçar gider. Bu yüzden neyi doğru yaptığınızı asla unutmamalısınız. Bütün başarı sırlarınızı bir yere yazın ve üzerinde çalışın. Bir daha işe yaramasalar bile, bir zamanlar başarı kazanmanıza neden olan şeyin talih olmadığını ve başarının bir hayat tarzı olduğunu size hatırlatırlar.

Kaynak: Rick Pitino, Başarılı Olmak Bir Tercihtir, Beyaz Yayınları, 1998

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.