Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinize Yatırım Yapın, Bu Kitapları Mutlaka Okuyun!

Kendinize Yatırım Yapın, Bu Kitapları Mutlaka Okuyun!
Öğrencileri ilgilendiren bütün etkinliklerde, TED konuşmalarında ve mentörlük buluşmalarında çokça duyduğumuz bir öğüttür "kendimize yatırım yapmak".  Peki kendimize nasıl yatırım yapabiliriz? Yaşıtlarımızdan, gelecekteki meslektaşlarımızdan nasıl farklılaşabiliriz? Mezun olduğumuz okul, gelecek yaşantımızı elbette etkileyecektir fakat geleceğimizi şekillendirecek olan, asıl farklılığı yaratacak olan şey, düşüncelerimizdir. Düşüncelerimizi geliştirmek için de, olaylara olabildiğince farklı perspektiflerden bakmamız gerekir. Farklı perspektiflerden bakmanın da en kolay egzersizi, bolca kitap okuyarak farklı insanların düşünce yapılarını inceleyebilme şansını edinmektir. Bu yazımda size, beni ters köşe noktalardan baktıran ve çok fazla değer kazandığımı düşündürten kitaplardan bahsedeceğim.

1.Outliers - Çizginin Dışındakiler - Malcolm Gladwell

Kitabın kapağında, "Bazı  İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?" sorusu, okuyucuyu karşılıyor. Hepimizin hayatımızın en azından bir döneminde düşünmüş olduğu bu soruyu, Gladwell çok farklı açılardan ele alıyor. Kitabı okurken, bazen bütün başarıların bir rastlantı eseri olduğuna ikna olacaksınız, bazen de rastlantının hiçbir önemi olmadığını, her şeyin emek ve çabalamak olduğuna karar vereceksiniz. Kısacası kitap, sizi sürekli çift taraflı düşünmeye yönlendirecek. Keyifli bir okuma deneyimi yaşayacağınıza emin olabilirsiniz, şimdiden iyi okumalar!



2. Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar

Bu önerimle sizi lise yıllarınızdaki edebiyat derslerinize geri döndürmüş olabilirim, klişe gelmiş de olabilir fakat unutmamak gerekir ki tarih yalnızca tekerrürden ibarettir. Ahmet Hamdi Tanpınar, döneminin kült tiplemeleriyle, her yönden yapılmış kişilik analizleriyle okumanız boyunca size adeta etrafınızdaki insanların bir aynasını tutacak ve iç dünyalarının perdesini aralayacak. Ben, insanın bu kitabı beş yılda bir okuması gerektiğine inanıyorum, her geçen beş yılda da bu kitaba çok farklı anlamlar yükleneceğine eminim. İyi okumalar!

saaat

3. Cesur Yeni Dünya - Aldoux Huxley

Bu kitabın 1932 yılında yazılmış olduğuna inanamayacaksınız! Huxley, efsaneleşmiş bu distopyasıyla günümüze nokta atışları yapıyor. Beş yıl önce insanlığın hayal dahi edemeyeceği gelişmeleri, 1932 yılından selam göndererek haber veriyor. Teknolojik gelişmeye ve çağdaş uygarlığa çok farklı bir açıdan bakmanızı sağlayacak Cesur Yeni Dünya, geleceğe dair tahminleriyle de insanı dehşete düşürüyor.

brave

4. İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar - Raphaelle Giordano

Günümüzde, adeta modern zamanların dayatması sonucunda hayal kurmamıza bile izin verilmiyor. Medyanın ve pazarlama dünyasının ilüzyonları sayesinde başkalarının hayallerini kendi hayallerimiz sanıyoruz, hayal kurma yetimizi kullanamıyoruz. Kendi hayatımızı yaşamamak pahasına, sosyal medyadaki hayatları inceleyerek "kendimiz olmak" yerine başkası olmaya çalışıyoruz. Fransa'da aylar boyu çok satanlar listesinde kalmayı başaran Giordano, bu kitabında kendi iç dünyasına yolculuk yapan evli ve çocuklu bir kadının hikayesini anlatıyor. Hayal kurmak ve hayatımıza sahip çıkmak için hiçbir zaman geç kalmadığımızı alt metinleriyle hatırlatan Giordano, kitabı okuduktan sonra size dünyanın en güzel huzurunu hediye ediyor.

ikincihayat

5. Incognito - Beynin Gizli Hayatı - David Eagleman

Bilinçli olarak yaptığınızı düşündüğünüz davranışlarda bulunurken, gerçekten kontrolünüz bilincinizde mi? Yoksa bilinçaltınız tarafından daima manipüle mi ediliyorsunuz? Bu kitabı okuduğunuz takdirde, bu sorulara çok farklı cevaplar bulacaksınız. Deneylerle desteklenen verileri ve sıradışı teorileriyle Eagleman, kitabı bitirdikten sonra belli bir süre boyunca kendi kendinizi gözlemlemenize neden olacak.

Incognito-BeyninGizliHayati

6. Serenad - Zülfü Livaneli

Zülfü Livaneli'nin Türk edebiyatına çok büyük bir armağan olduğunu düşünüyorum ve ayrıca, yaşayan en büyük değerlerimizden olduğuna inanıyorum. Her kitabı, kendi düşünce yapınızı oluşturmak için ayrı bir mihenk taşı olsa da Serenad, okurken "Böyle bir şey gerçek olabilir mi?" sorularıyla kafanızı epeyce meşgul edecek, çok değerli bir eser.

zulfu

7. Semerkant - Amin Maalouf 

Doğu'nun ve Batı'nın bütün özelliklerini en özgün şekliyle kendi karakterinde harmanlayan Amin Maalouf, Semerkant romanıyla sizi mistik bir yolculuğa çıkaracak. Bu mistik yolculuk, Maalouf'un sihirli diliyle birlikte çabucak ilerlerken, kendinizi Ömer Hayyam ve Alamut Kalesi'ne dair çok enteresan bilgiler edinirken bulacaksınız.



8. Satranç - Stefan Zweig

Stefan Zweig, dünya edebiyatında koşulsuz her kitabını okuyacağım isimlerden biri. Kişilik analizi yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız, mutlaka siz de Zweig okumalısınız. İnsan psikolojisindeki harika ipuçlarını, geliştirmiş olduğu eşsiz gözlem yeteneğiyle birleştiriyor ve ortaya harika eserler çıkarıyor. Her kitapseverin okuması gereken eser "Satranç"ta ise, okuyucusuna bir satranç şampiyonunun hikayesiyle birlikte evrensel mesajlarını iletiyor.



9. Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

Sabahattin Ali de Stefan Zweig gibi koşulsuz her eserini okuyacağım ve tavsiye edeceğim biri. Sabahattin Ali'yle, yazdıkları aracılığıyla aramızda bir bağ oluştuğunu hissediyorum, bu çok değişik bir his. Dahası, çoğu Sabahattin Ali okuyucusuna baktığımızda, hepsi aynı bağa sahip olduklarından söz ediyor. İncitmeden, usul usul, çok kibarca kaleme aldığı Kürk Mantolu Madonna, tam bir başucu kitabı. Uyumadan önce, uyanınca kısacası ne zaman rahatlamak isterseniz okuyabileceğiniz, sizi dinginleştirecek harika bir eser. İçinde altını çizmeniz gereken nefis cümleler yer alan bu kitap, hala çoğu kitabevinin çoksatanlar listesinde.



10. Dorian Gray'in Portresi - Oscar Wilde

Sosyal medyada hepimiz, Oscar Wilde imzalı sözlerle karşılaşıyoruz. İşte o sözlerin büyük çoğunluğu, bu kitaptan alıntı. Benim için İngiliz edebiyatına ve dönemin sosyokültürel yapısına giriş niteliği taşıyan Dorian Gray'in Portresi, size keyifli bir okuma deneyimi yaşatmanın dışında, çok yeni bakış açıları kazandıracak. Oscar Wilde'ın meşhur manifestosu, bu kitabın ardından yayınlanmıştır. Kitap süresince, bazı insan tiplemelerinin her zaman var olacağına ve koşullar değişse de benliklerinden hiçbir şey kaybetmeyeceklerine tanıklık edeceksiniz.



Özgün İçerik: Özge Özışıklıoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.