Öğrenci Kariyeri Banner

Kendi Siri'nizi Oluşturmak İster Misiniz?

Kendi Siri'nizi Oluşturmak İster Misiniz?

Messenger ve Whatsapp gibi uygulamaların hayatımızda yer etmesiyle beraber, insanlarla iletişim için mesajlaşmayı daha çok tercih etmeye başladık. Aslına bakarsanız teknolojinin ilerlemesiyle beraber hayatımıza giren, konuşma robotları olarak da bildiğimiz chatbotlar sayesinde artık bu iletişim sadece insanlarla gerçekleşmiyor. Telefondan hemen ulaşmak istediğimiz bilgileri sesli ya da yazılı olarak söylediğimizde, hem İnternet’ten hem de telefonun içinden bulmak istediğimiz bilgileri araştırıp bize sunan ‘Siri’, bu bağlamda verebileceğimiz en güzel örneklerden sadece biri diyebiliriz. Hadi gelin son yıllarda önemli şirketlerin çok büyük yatırımlar yaptığı chatbot teknolojisine biraz göz gezdirelim.


Chatbot Nedir?


Chatbotlar, mesajlaşma arayüzlerini kullanarak kullanıcıyla iletişime geçip, kendisine verilen görevleri yerine getiren yazılımlardır. Yani konuşma botları olarak da bilinen yapay zeka destekli yazılım botlarıdır. Aslında bunlara robotların vücut bulmamış hali diyebiliriz.chatbot kullanım alanları_1024x343 (1)


Chatbotlar, önceden tasarlanmış sabit bir senaryo ile veya yapay zeka destekli sistemlerle oluşturulabilir. Bu mesajlaşma evresinde ise chatbot kullanıcıdan mesaj alır, daha sonra aldığı mesajı Doğal Dil İşleme(NLP) teknikleri kullanarak anlamlandırmaya çalışır ve belirli kurallar ve yapay zeka algoritmalarını kullanarak bir cevap oluşturup kullanıcıya mesajı iletir. Bu şekilde iletişim devam eder. Chatbotlar bir çok farklı sektörde kullanılabilir. Bu sektörlerin hepsinin ortak noktası kullanılacak alanın otomatikleştirilebilmesidir. Bir işletme, her müşterisine aynı soruları iletiyor ve aldığı cevaplara göre belirli yanıtlar veriyorsa, bu durum otomatikleştirilebilir böylelikle bir chatbot aracılığı ile de yürütülebilir.


Şimdi birazda chatbotların nasıl oluşturulduğuna değinelim. Chatbot oluşturabilmek için iki farklı yöntem bulunuyor. Birinci yöntemde, eğer yazılımsal olarak yeterli bilgiye sahipseniz chatbot oluşturmak için gerekli yazılımları kendiniz hazırladıktan sonra çeşitli platformlara bağlayıp kullanıcılarınıza sunabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise,  eğer yazılımsal bir bilgiye sahip değilseniz ve kendinize ait bir chatbot oluşturmak istiyorsanız, gerekli yazılımları içinde barındıran chatbot platformlarını kullanabilirsiniz. Yani chatbot oluşturabilmeniz için hem yazılımcıları hemde yazılım bilgisine sahip olmayanları da kapsayan herkesin kullanabileceği yapıda araç ve gereçler bulunmakta ve gün geçtikçe bunlar daha çok geliştirilmektedir.


Birazda chatbot oluşturma platformlarına değinmek gerekirse, bu alanda bir çok farklı seçenek bulabilirsiniz.


Facebook Messenger Platformu


massenger ,_1024x405 (1)

Messenger botları genellikle bir geliştirici tarafından yapılan kodlama ile oluşturuluyor. Pizza Hut, Burger King, Popeyes gibi fastfood zincirleri başta olmak üzere bir çok markayı içerisinde barındıran Messenger botlarının sayısı yapılan araştırmaya göre 11 bini geçti.


ChattyPeople


chatty-people


Tamamen ücretsiz olan bu platformu kullanabilmeniz için kod bilgisine sahip olmanıza gerek duymadan kolay ve hızlı bir şekilde kendi chatbotunuzu oluşturabilirsiniz.


Init.ai


init-ai

Buradan oluşturduğunuz sohbet botları aracılığıyla, Facebook Messenger, web siteniz veya hatta SMS yoluyla müşterilere ulaşabilirsiniz. Size cümle yapısını bozabilen ve konuşmanın bağlamını analiz edebilen güçlü bir doğal dil anlayışı ve makine öğrenme sistemi sunar.

Smooch


smooch


İşletme uygulamaları ile günlük mesajlaşma uygulamaları arasında köprü oluşturan Facebook Messenger bağlantılı bir chatbot platformudur. Messenger da gerçekleşen sohbetlerin hepsinin bildirimlerini iş uygulamalarına gönderiyor ve bu sayede ekipler arasında hem etkili bir iletişim kurmasını  hem de iş akışlarının otomatikleşmesini sağlıyor.


API.ai 

api-ai-e1488524506499

API.ai, Messenger botu oluşturmak için güçlü bir araçtır. Akıllı bir Facebook Messenger Botunu üç adımda kurabilirsiniz.

Beep Boop


 beep boop


Facebook Massenger ve Slack için uygulamalar yapmak isteyen geliştiricilere yönelik oluşturulan ücretli bir platformdur.


Telegram Botları


telegram


Telegram botlarını kullanarak kendi uygulamanızın içerisinde çalıştırabileceğiniz bir bot oluşturabilirsiniz.


Bu seçeneklere ek olarak; LeadFlipChatfuel, BotKit, Meokay ve FlowXO platformlarını da kullanabilirsiniz.


Şimdi gelelim bana balık verme balık tutmayı öğret diyen arkadaşlara. Gönül ister ki size teker teker chatbot oluşturma aşamalarını anlatalım fakat böyle bir bilgiye sahip değiliz. Bunun için sizlere bu aşamaları güzel bir şekilde anlatan bir siteyi paylaşmak istiyoruz. Bu linke tıklayarak sizde kendi Siri'nizi oluşturabilirsiniz :)


Son olarak şunu söylemek gerekirse, tabii ki Chatbot kullanımı sadece bizim telefonlarda gördüğümüzle sınırlı değil! Chatbotun kullanım alanlarını ve nasıl oluşturulduğunu bir sonraki yazıda görebileceksiniz fakat şimdi sizleri farklı bir chatbot ile tanıştıralım: Langroo,  ingilizce pratiği yaptıran ve ingilizce öğrenmenize yardımcı olan bir chatbot. Bu linke tıklayarak Langroo ile iletişime geçebilirsiniz.


Özel İçerik: Şerife Gökdaş


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.