Öğrenci Kariyeri Banner

Kariyer Adımlarında Yaptığımız Hatalar!

Kariyer Adımlarında Yaptığımız Hatalar!
İyi bir kariyeri herkes ister ve herkes hedeflerine ulaşmak için doğru ve yanlış adımlar atar.Peki ne için? İyi bir kariyer ,iyi bir hayat... Kariyerimiz bizim yaşam tarzımızı yansıtır.Durum öyle ki kariyer oluştururken attığımız her adım hayatımızın çoğu bölümünü kapsar hale gelir.Küçük yaşlarda okul eğitimine başlarız. Peki neden?  İyi bir gelecek,iyi bir iş ,iyi bir yaşam için; yani kendi ayaklarımızın üzerine sağlam basabilmek için.Peki iyi bir kariyer oluştururken neleri yanlış yapıyoruz? Hayatımızı nasıl değişime sürüklüyoruz? Bunların cevabını eminim herkes biliyordur ve kendine göre mantıklı cevaplar veriyordur; fakat görünen o ki uygulamaya koyamıyoruz ve bu hatalara farkında olmadan da olsa devam ediyoruz. Peki bu hatalar neler? Yaşamımızı nasıl etkiliyor bir bakalım.

1)Kendi Kararlarımızı Alamamakkarar almak ile ilgili görsel sonucu

Çoğu kişi tarafından reddedilen bir durum olsa da hayatımızdaki insanların kararlarımızı alırken bizi etkileyebildiğini görebilmeliyiz; örneğin hepimiz üniversite sınavından sonra tercihlerimizi yaparken ailemizin ve çevremizdeki insanların fikirlerini ,görüşlerini almışızdır.Ailemiz ön planda olmak üzere bizlerde etki bırakmıştır.Buraya kadar her şey çok normal; fakat baktığımızda istediğimiz mesleğe yönelik mi ,bizim hedefimiz mi ,istediğimiz şey bu mu kendimize sormayı unutup çevremizdeki insanların kararları doğrultusunda çoğu kez seçimler yapıyoruz.İşte hatayı tam bu noktada yapıyoruz.Yapmamız gereken kendi hayatımıza yönelik bir seçimde alınan görüşleri değerlendirerek ne istediğimize karar vermek.Sonra da kendi kararımızı kendimiz vermek olmalıdır.Hayatımıza müdahale ettirmek yerine fikir değerlendirmesi yapmalıyız.

2)Çevremizdeki İnsanlarla İletişimimizi Kesmek veya Doğru İletişim Kuramamakiletişim kuramamak ile ilgili görsel sonucu

İletişim; insanlara ulaşımın, anlaşmanın sağlandığı en etkili yoldur.Gerek sözlü gerekse de yazılı bir biçimde... Kariyerimize attığımız ilk adımda da, yaşamımıza attığımız ilk adımda da en gerekli yol iletişimdir.İnsanlar ile iletişim kurarken yaptığımız hatalar veya hiç iletişim kurma adımında bulunmamak yaşantımızı büyük ölçüde etkiler;çünkü iletişim yaşam damarlarımız gibidir.Hayatımızın her yerindedir.Bir iş ile anlaşırken , bir işe girerken ,öğrenciliğimizde üst seviyelere bizleri taşıyan en basit ama en etkili yoldur.İlk izlenimin bir parçasıdır.Bu sebeple çevremizdeki insanlarla iletişimimiz ne kadar iyi olursa o kadar fayda görürüz. Aynı şekilde iletişim ağımızı ne kadar geliştirir ve genişletirsek o kadar bize fayda sağlar.O zaman sesimizi duyurmak , fikirlerimizi özgürce paylaşabilmek ,kariyer adımlarımızın başarılı ve sağlam olması için iletişime önem ve özen göstermeli ve diğer insanlarla paylaşımda bulunmalıyız.

3)Hızlı ve Anlık Karar Almak
hızlı ve anlık karar almak ile ilgili görsel sonucu
Her ne kadar doğru gibi görünse de her zaman işe yaramadığı gibi bizi yanıltan bir yöntemdir.Hızlı ve anlık kararlar o anki düşünce ile yapılır.Bizlere ne getireceği ve bizden ne götüreceğini düşünmeden aldığımız bir karar yöntemidir.Bazen bizi çok iyi sonuçlara götürse bile çok yanlış adımlara da teşvik edebilir.Bu nedenle düşünerek bir karara varmak hem kafa dinginliği sağlar hem de aldığımız sonuçlar kötü olsa bile bizlere yeni ve yaratıcı düşünce yollarının kapılarını açar.

4)Fazla Beklentiler

beklenti ile ilgili görsel sonucu
Herkes hayattan kendi adına bir beklenti içindedir; fakat bu beklentiler yaşamımızın her alanını zamanla kapsamaya başlar.Her yapılan işe karşı bir beklenti içerisine girmeye başlayabiliriz.Bunun sebebi temelde yaptığımız işin sonucunu görme isteğinde yatar. Örneğin; patronunuz veya öğretmeniniz size bir görev verince hassasiyetle o görevi yerine getirdiğinizde patronunuzdan veya öğretmeninizden onaylayıcı bir ifade görmek isteriz belki de daha fazlası olarak takdir görme isteğine gireriz.Burada özgüven devreye girer. Özgüvenimiz ne kadar sağlamsa bu durumu o kadar göz ardı ederiz.Beklentilerimiz bizi özgüven eksikliği oluşturma yoluna götürebilir. Bundan dolayı aslında küçük bir beklentiyi bile hayatımızın her alanına yaymadan bir işe karşı elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza inanacak biçimde yapmalıyız ve  bir takdir veya bir onay görmesek bile inandığımız yolda ilerlemeliyiz.

5)Kolaya Kaçmak
İlgili resim
Her insan kolaylıkla yükselebilmek ister.Hatta zora girmemek için yaşamını değiştirmek pahasına hedeflerinden, hayallerinden vazgeçebilir; fakat kariyere giden başarı yolunda zora girmeden kolayı bulamamak gibi bir gerçek yatar.Zorluklar, kolayı bulmak ve ''zor ''kavramını aşabilmek içindir.Unutmamalıyız ki zorun daha zoru vardır ve bunları aşmadıkça hayatımızın her yerinde karşımıza yeniden çıkacak ve aşılmayı bekleyecektir.Kolaya kaçmak ise bizler için sadece zaman kaybı olacaktır.

6)Yanlış Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi, başarılı bir kariyer oluşturma adımının her parçasında bize yarar sağlayacak en önemli etkenlerden biridir.Zamanın doğru ve yararlı bir şekilde değerlendirilmesi demek sadece iş kariyer değil hayatımızda olabilecek her yeniliğe bir kapı açmak demektir.Örneğin çoğu kişi; ''zamanım yok.'', ''aileme vakit ayıramıyorum.'' gibi cümlelerle karşımıza çıkmaktadır.Bunun sebebi zamanın yanlış yönetiminden kaynaklanmaktadır.Öyleyse kendi zamanımızı kendimiz yaratmalıyız.Nasıl mı?  O zaman, doğru bir planlama ve biraz çaba ile bunun üstesinden gelebilir ve başarılı bir kariyer yolunda zamanı kendi elimize alabiliriz.Başarılı iş insanlarına baktığımızda görülen odur ki zamanı doğru ve yararlı biçimde değerlendirmenin nasıl olacağının en büyük kanıtıdırlar.Eğer planlamaya ve uğraşlarımızın yoruculuğuna kendimizi alıştırabilirsek zaman bize ayak uyduracaktır.Aksi takdirde pes edip zamanın bizi yönetmesine izin verirsek hayattaki uğraşlarımızın altında kalabilir,mutsuzluğumuza yol açabiliriz.Mutlu bir kariyer yaşamı için zaman yönetimine başlayalım.

7)Yetenek ve İlgi Alanlarımızı Değerlendirmemek
İlgili resim
Bir işe başlarken ilgi alanlarımızı ve yeteneklerimizi göz önünde bulundurmalıyız.Başarılı bir sonuç elde etmek için yeteneklerimizi değerlendirerek ona yönelik çalışmalarda bulunmalıyız.Örneğin; çok iyi bir konuşmacı iseniz çalıştığınız yerin muhasebe işlerini yapmanız size göre bir iş değildir. Kendi yetenek ve ilgi alanlarınız doğrultusunda kararlar almazsanız bir süre sonra yaptığınız işten sıkılır ve yanlış karar almalar, monotonluk, memnuniyetsizlik başlar ve en önemlisi mutsuzluğa neden olur.Mutsuz bir insan, çevresini de mutsuz edeceğinden insanlar zamanla sizden uzaklaşarak yalnızlaşmanıza yol açar.Bundan dolayı yetenek ve ilgi alanlarımız doğrultusunda bir kariyer hayatı çizmeliyiz.

Kısacası; hayatımızda başarılı olmak istiyorsak kariyer adımlarımız da doğru olmalıdır.Elbette hatalar yaparız; ancak önemli olan bu hataları sürdürmemek ve benzer hatalara neden olmamaktır. Yapılan her hata, her adımımızda etkilidir.Sizler de kariyer adımlarınızı sağlamca oluşturmak istiyorsanız hatalarınızı fark edin ve doğruyu bulma yolunda olun. Hepimiz başarılı ve doğru kariyerlere sahip olmak ve hayatımızı mutlu bir şekilde geçirmek istiyoruz. Öyleyse ne duruyoruz. Kendimize ve yaşamımıza dönüp bir bakalım!

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.