Öğrenci Kariyeri Banner

Kaliteli Birey Olma Yolunda 5 Kilit Taşı

Kaliteli Birey Olma Yolunda 5 Kilit Taşı
Birey olabilmek, düşünebilmek ya da daha doğrusu ben zaten biliyordum dediğimiz düşünmeyi öğrenebilmek, sorgulamak... Hepsi de birbirinden değerli kavramlar. Bu değerli kavramların önemi o kadar büyük ki bunu bir an önce fark etmeliyiz. Kalite asla tesadüf değildir. Onun da ortaya çıkabilmesi için başarıda olduğu gibi emek sarf etmek gerekir. Haydi gelin kaliteli birey nedir? Nasıl olunur? Bu sorulara cevap bulmaya çalışalım.

1) Düşünmeyi Öğrenmek

düşünen insan ile ilgili görsel sonucu

Ben 20 yaşındayım ve bu yaşıma kadar düşünmeyi tam manasıyla öğrenemediğimi fark ettim. Düşünmek yani üç heceden oluşan basit bir kelime gibi gözükse de en zor eylemlerden birisi. Beynimizi hapsettiğimiz demir parmaklıkları kırmak, o demir parmaklıkları neden ve kim tarafından dikildiğini öğrenmek. Ben kendim için düşünme egzersizleri yapıyorum sizlere de tavsiyem mutlaka buna zaman ayırın. Günün belli saatlerinde 10 dakika da olsa kendinizi dış dünyadan soyutlayıp beyninizle bütünleşin ve düşünün. Daha sonra bu size pratiklik kazandıracak, gündelik hayatınızın her anında bilinçli bir düşünür olacaksınız.

2) Kendinizin Tanıyın ve Kendinizin Lideri Olun

team leader ile ilgili görsel sonucu

Gelecek için hedefleri olan ve iddialı bir kariyer isteyen biz gençlerin en büyük sıkıntısı kendimizin lideri olamamak. Şimdi hemen elinize boş bir kağıt alın. Sonra aşağıdaki soruları cevaplamaya başlayın:
Sen kimsin?
Ne olmak istiyorsun?
Ne yapmaktan hoşlanırsın?
Korkuların ve zayıf yönlerin ne ?
Zayıf yönlerini güçlendirmek icin neler yapman gerekiyor?
Bu soruları cevaplandırdıktan sonra kendini keşfetmiş olacaksın. Kendini keşfettikten sonra sıra kendini yönetmeye geldi. Sen kendini tanıdığın için bir başkası değil sen kendine yollar çizip gittiğin yolun doğru ya da yanlış olduğuna karar vereceksin. Şunu sakın unutmayın kendinin lideri olamayan birisi asla başkalarının da lideri olamaz.

3) Bayağı Duygulardan Kaçınmak

takım çalışması ile ilgili görsel sonucu

Kıskançlık, ego, bencillik, sürekli bir karşılaştırma içinde olmak, çok bilmişlik, pervasızlık, kendini büyük görme bu tür duygulardan olabildiğince uzak duralım. Bizim yolumuz uzun bu yüzden pozitif enerjiye ihtiyacımız var. Enerjimizi törpüleyecek ve tüketecek olan olaylara hayatımızda yer vermeyelim. İyi ve güzel duygular içinde olalım evrenin bir ayna gibi olduğunu unutmayalım. Siz, evrene güzel ve iyi şeyler gönderirseniz o da size aynısını gönderecektir.

4) Dinlemeyi Öğrenmek

İlgili resim
Toplumca eksikliğini çektiğimiz en önemli iletişim sorunu. Dinlemek çok zor bir meziyettir. Dinlemek konuşmacıya kendini değerli hissettirir, kendisinin düşüncelerine saygı duyulduğunu gösterir. İçinde bulunduğumuz çağda bizler sadece cevap vermek için dinliyoruz anlamak için değil. Kendinizi büyük görüp de ben bu insanla ne konuşacağım ya neyini dinleyeceğim gibi gafletlere düşmeyin. Bir profesörün dağdaki çobandan, dağdaki çobanın ise profesörden öğrenebileceği bir sürü bilgi vardır. Akıl akıldan üstündür diye güzel bir sözümüz var. Birbirimizi dinleyelim. Kaybedeceğimiz bir şey olmazken kazanacaklarımızı varın siz düşünün.

5) Bir Ruha Sahip Olmak

mutlu insan ile ilgili görsel sonucu

Şimdi diyeceksiniz ki biz zaten bir ruha sahibiz. Yok güzel kardeşim biz öyle bir hale geldik ki sahip olduğumuz o ruhu yok ettik. Sıra o ruhu yeniden canlandırmaya geldi. O ruh da nasıl canlanır diye soracak olursanız diye size önerilerimi sunayım: Sevgi, sebepsiz gülümsemeler, çıkarsız ilişkiler, müzik, sanat bunların kapısını çalın kapının arkasında sizleri ağırlamak için sabırsızlanıyorlar.

Özgün İçerik: Burak Yılmazçelik

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.