Öğrenci Kariyeri Banner

Kaldır Ellerini, Polis!

Kaldır Ellerini, Polis!
124 katı 60 saniyede çıkan asansörlerden oluşan 828 metre uzunluğunda 163 katlı Burj Khalifa'nın yanı sıra gökdelenleriyle, dünyadaki en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Mall ve birçok büyük alışveriş merkezleriyle, bakıldığında dünya ve palmiye şeklini alan suni ada ve dağlardan oluşan yapay şehir de diyebileceğimiz Dubai'nin mühendislik harikası bir şehir olduğunu biliyoruz.

5b1f5fb566be5d25644a94aa

Çoğu insanın hayallerini süsleyen bu şehir yalnızca mühendislik harikası değil, drone taksi ve ambulanslardan tutun da 3D teknolojisiyle üretilen binalardan, otonom araç projelerinden, hyperloopa kadar aynı zamanda teknolojide de dünya ülkelerine rakip.

gensler_dubai03.jpg

Dubai, geçtiğimiz aylarda yapay zeka ürünü robot Sophia'ya vatandaşlık vererek, alışılmışın dışında bir olimpiyat olan robot olimpiyatlarına ev sahipliği yaparak ve yapay zekalarla ilgilenecek bakan atayarak yapay zeka ve robot teknolojisine de önem verdiğini gösteriyor. Hatta öyle ki güvenliklerini bile robotlara emanet edebiliyorlar. Evet, yanlış duymadınız güvenlik teşkilatlarında robot polislere yer verme projelerini duyurmalarının ardından hemen işe koyuldular.

Dubai emniyet teşkilatı "Bu araçla polislerimizi yer değiştirmeyeceğiz. Ancak Dubai'de yaşayanların sayısı artıyor. Bu yüzden doğru yerde çalışmaları ve güvenli bir şehri mümkün kılmaları için polis memurlarımızın yerlerini değiştireceğiz. Birçok insan emniyet müdürlüklerini ve müşteri servisini ziyaret ediyor ancak bu araçla, halka 7 gün 24 saat ulaşabiliriz". açıklamasında bulundu. Nitekim robot polislere, alışveriş merkezlerini ve turistik mekanlarını denetleme görevi verilerek açıklama doğrulanmış oldu.

A visitor shakes hands with an operational robot policeman at the opening of the 4th Gulf Information Security Expo and Conference (GISEC) in Dubai, United Arab Emirates, May 22, 2017. Picture taken May 22, 2017. REUTERS/Stringer

İnsanlar robota suç ihbarında bulunabilecek, ceza ödeyebilecek ve göğsündeki dokunmatik ekran üzerinden bilgi alabilecek, toplanan veriler ulaştırma yetkilileriyle paylaşabilecek. Robot polisler aynı zamana insanlarla iletişim halinde olacak ama yalnızca 20 metre mesafedeki insanları algılayabilecek. Yetkililerin açıklamalarına göre, 2030 yılına kadar Dubai polis teşkilatının %25'ini robot polisler oluşturacak. Bu şekilde Dubai, robotlar tarafından korunan ilk şehir olarak adını kayıtlara geçirecek.

 

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.