Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb Uzay Teleskobu, Cartwheel Galaksisi'nin Fotoğrafını Çekti!

James Webb Uzay Teleskobu, Cartwheel Galaksisi'nin Fotoğrafını Çekti!

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Cartwheel Galaksisi'nin yeni fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflar sayesinde galaksi hakkında çok daha detaylı bilgilere ulaşılabilecek.

1941 yılında İsviçreli astronom Fritz Zwicky, 150 bin ışık yılı çapında bir galaksiyi keşfetti. Bu normalden daha kaotik yapıyı açıklanması gereken gizemlerden biri olarak gören Zwicky, galaksiye Araba Tekeri Galaksisi (The Cartwheel Galaxy) adını verdi. 

Cartwheel Galaksisi, gezegenimizden yaklaşık olarak 500 milyon ışık yılı uzaklıkta. Bu ilginç gök cisminin ismi ise iki spiral galaksinin çarpışması sonucu doğan ve bir at arabasının tekerleğini andıran şeklinden geliyor. 

İki Farklı Görsel Paylaşıldı

İki buçuk tane dev galaksi çarpıştığında uzaya bol miktarda materyal salınıyor, ayrıca ortaya çıkan galaksi de yapısal anlamda radikal değişikliklerden geçiyor. Öncesinde gözlem gücümüz daha kısıtlı olduğu için bu galaksi hakkında çok fazla bilgi edinemiyorduk.

Bildiklerimiz merkezde küçük ve tek renk gözüken bir spiral galaksi ve onun etrafında da rengarenk dallardan görülen ikinci bir katman olduğuydu. Bu yüzden galaksi, bir halka galaksi olarak tanımlanıyordu. 

Aynı galaksinin iki farklı fotoğrafı paylaşıldı. Bu durumun nedeni ise görsellerin iki farklı enstürmanla çekilmiş olması. NIRCam'dan gelen görüntü ağırlıkla mavi, turuncu ve sarı renklerden oluşurken, MIRI adlı kızılötesi spektrumda çalışan görüntüleme aracı ise kırmızı ağırlıklı bir görsel oluşturdu. 

James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen görüntülerde, gök cisminin henüz geçiş evresinde olduğu görülüyor. Bilim insanlarına göre başta birbirinden ayrı sarmal galaksilerin birleşimiyle oluşan yapının şu anki durumu, bize Araba Tekeri Galaksisi'nin geçmişi ve geleceği hakkında da bilgiler sağlıyor. 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.