Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb Teleskobundan Tarihi Keşif!

James Webb Teleskobundan Tarihi Keşif!

Geçtiğimiz yıllarda faaliyete başladığından beri birçok keşfe imza atan James Webb teleskobu, bir kez daha tarihi bir keşif gerçekleştirdi. Teleskop, LHS 475 yıldızını inceleyerek LHS 475 b adı verilen ötegezegenin varlığını doğruladı.

James Webb teleskobu, uzayın sırlarını açığa çıkarmaya devam ediyor. Teleskop ilk kez bir ötegezegenin varlığını doğrulamak için kullanıldı. Bilim insanları, LHS 475 b olarak bilinen gezegende yaşam olup olmadığını araştırmaya başladı.

Yaşam Belirtisi Aranacak!

NASA, James Webb’in gücünü test etmek amacıyla Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) isimli başka bir teleskopunun daha önce bir gezegenin kanıtlarını tespit ettiği bir yıldız sistemine ağırlık vermişti. 

Uzun bir süredir yıldızları gözlemleyen bilim insanları, ışığının parlaklığındaki düşüşleri inceleyerek gezegenlerin varlığını tespit ediyor. TESS'ten, geçiş yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem ile ötegezegen saptama işleminde faydalanılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda TESS incelenen LHS 475 yıldızı, geçiş yöntemiyle incelendi. Bir gezegen hareketi tespit eden bilim insanları, yetersiz veri dolayısıyşa gezegenin varlığını kanıtlayamamıştı. James Webb teleskobuyla çalışmaları sürdüren NASA, TESS tarafından tespit edilen LHS 475 b ötegezegeninin varlığını kanıtladı.

Doğrulanan ötegezegenin Octans takımyıldızından yalnızca 41 ışıkyılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde döndüğü ifade edildi. Her iki günde bir yörüngesini tamamlayan LHS 475 b, Dünya’ya boyut olarak en yakın gezegenler arasında bulunuyor.

Dünya’dan yaklaşık yüz santigrad derece daha sıcak olan LHS 475 b ötegezegeninin saf karbondioksit atmosferine sahip olduğu düşünülüyor. Ötegezegende yaşam olduğunu tahmin eden bilim insanları, atmosferin incelenmesi için James Webb teleskobu ile ayrıntılı araştırma gerçekleştireceklerini duyurdu.

NASA Astrofizik Bölümü direktörü Mark Clampin, “Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb ile kayalık gezegen atmosferlerini incelemek için gelecekteki birçok olasılığa kapı açıyor. Webb, bizi güneş sistemimizin dışındaki Dünya benzeri dünyalara dair yeni bir anlayışa daha da yaklaştırıyor ve görev daha yeni başlıyor.”  ifadelerini kullandı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.