Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb Güneş Sistemi Dışında Gezegen Keşfetti

James Webb Güneş Sistemi Dışında Gezegen Keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, ilk defa güneş sistemi dışındaki bir gezegeni görüntüledi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından paylaşılan fotoğraftaki “HIP 652426 b” isimli gezegenin kütle olarak Jüpiter’den daha büyük olduğu ortaya çıktı.

2017’de tespit edilip bugünlerde görüntülenen gezegenin yaşının ise 15-20 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. 4.5 milyar yaşındaki Dünya’ya kıyasla, yeni görüntülenen gezegen daha genç.

Gezegenin Yaşam İçin Uygun Olmadığı Açıklandı!

Ayrıca gezegenin kendi güneşine olan uzaklığı Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından 100 kat daha fazla. Bu sayede teleskop iki gök cismini birbirinden ayırabildi. Gezegen ile güneşi arasındaki mesafenin kısa olması halinde, yıldızdan yayılan ışık gezegeni gölgede bırakacaktı.

Gözlemi yöneten Exeter Üniversitesi’nden gök bilimci Sasha Hinkley, gözlemin astronomi için tarihi bir an olduğunu belirtirken şunları da ekledi: “James Webb, bize tamamen ulaşamayan yepyeni bir gezegen sınıfına kapı açacak. Böylece onları geniş bir dalga boyu aralığında gözlemleyerek kompozisyonlarını çok daha derinlemesine inceleyebiliriz.”

Avrupa Uzay Ajansı gezegenin gaz yapıda olduğunu ve üzerinde hiçbir kayalık olmadığını belirtti. Bu nedenle gezegen, gezegenin yaşamaya uygun olmadığı açıklandı.

 

Kaynak: 12


Sıla Tanrıverdi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Sıla Tanrıverdi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.