Öğrenci Kariyeri Banner

İstanbul'da Müze Kart İle Gezebileceğiniz 10 Müze!

İstanbul'da Müze Kart İle Gezebileceğiniz 10 Müze!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul'da yalnızca Müze Kart çıkartarak gezebileceğiniz onlarca müze bulunuyor. İşte, İstanbul’da Müze Kart geçen yerler neresi diye merak edenler için 10 müze.

1. Topkapı Sarayı

Tarihi Yarımada siluetinin en görkemli yapısı olan Topkapı Sarayı yalnızca İstanbul’un değil, dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Müze Kart ile Topkapı Sarayı’nın Kutsal Emanetler dahil olmak üzere büyük bir bölümünü gezebilirsiniz

2. Beylerbeyi Sarayı

Ermeni mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saray, 23 oda ve 6 salondan oluşuyor. Hem doğu hem de batı mimarisinden izler taşıyan Beylerbeyi Sarayı, özellikle yüksek tavanları ve tavanlarına işlenmiş muazzam resimleri ile ziyaretçileri adeta mest ediyor. Siz de Müze Kart’ınız ile bu eşsiz yapıyı ekstra bir ücret ödemeden gezebilirsiniz

3. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Bir milyonu aşkın eserle dünyanın en büyük müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, aynı zamanda Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olma özelliğine sahip.

Müze 3 ana birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılmaktadır. Bu birimler İstanbul Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Eski Şark Eserleri Müzesi’dir. Bünyesinde bulunan 3 müzeyi de Müze Kart ile gezebilirsiniz.

4. Galata Kulesi

Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra yangın gözetleme kulesine çevrilen yapı, 1960’lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip halkın ziyaretine açıldı.

Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte Müze Kart’ın geçerli olmaya başladığı Galata Kulesi, aynı zamanda İstanbul’un en iyi panoramik manzarasına sahip noktalarından biri.

5. Rumeli Hisarı

Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol edebilmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı, fetihten sonra önemini yitirdiği için hapishane olarak kullanılmaya başlandı. 1953’te başlayan restorasyon çalışmasının ardından 1968 yılında halkın ziyaretine açılan hisarda fetih sırasında kullanılan gülleleri, topları ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir kısmını görebilirsiniz.

6. Yıldız Sarayı

3'üncü Selim’in annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılan Yıldız Sarayı, 2'nci Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın ana sarayı olarak kullanılmaya başlandı. Türlü seramiklerin üretildiği Yıldız Porselen Üretimevi de sarayın bahçesinde bulunuyor.

7. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultan Ahmet’teki Arasta Pazarı içinde bulunuyor. Müzede sergilenen eserler M.S 450 – 550 (Bizans İmparatorluğu) yılları arasına tarihlenirken, mozaiklerde 150 insan ve hayvan figürü ile 90 adet farklı tema yer alıyor.

8. Galata Mevlevihanesi

1491 yılında Galata sırtlarında yapılan Galata Mevlevihanesi, Kulekapısı Mevlevihanesi veya Galipdede Tekkesi isimleriyle de anılıyor. Depremler ve yangınlar nedeniyle sık sık zarar gören ve restore edilen yapı, Galata Kulesi’ne yalnızca birkaç dakikalık yürüme mesafesinde.

9. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

2008 yılında açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içinde yer alıyor. Müslüman bilim insanlarının bilim dünyasına katkılarının sergilendiği müze 2 kattan oluşuyor.

Üst katta Sinevizyon Salonu, Savaş Teknolojileri, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik ve Tıp Bölümü bulunuyorken alt katta optik, kimya, fizik, matematik ve geometri, coğrafya, şehircilik ve mimari ile ilgili çizim ve haritalar sergileniyor.

10. Fethiye Müzesi

Bizans döneminde yapılan Pammakaristos Kilisesi, 3. Murat döneminde camiye çevrildi ve Fethiye ismini aldı. Daha sonra müze olarak değerlendirilen yapı Fatih’in Çarşamba semtinde bulunuyor.

Kubbe ve duvarları 14. yüzyıl mozaikleri süslü olan Fethiye Müzesi, restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun bir süredir ziyaretçi kabul etmiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.