Öğrenci Kariyeri Banner

İştah Açıcı Yiyecek Reklamlarının Ardında Yatan Gerçekleri 6 Maddede Açıklıyoruz!

İştah Açıcı Yiyecek Reklamlarının Ardında Yatan Gerçekleri 6 Maddede Açıklıyoruz!
Yiyecek reklamlarının nasıl olduğunu bilirsiniz. Foşur foşur tereyağı dökülen iskenderler, leziz mi leziz gözüken hamburgerler, tatlılar, iftar sofraları.. İnsanı büyüler, hipnotize olmuş gibi izlenir. İzledikten sonra ya %60 sipariş verilir yada kalkıp direk o yemeğin yeneceği mekana gidilir. Evde bir gün ise de mutlaka mutfağa girilir. Peki ya size her şeyin göründüğü gibi olmadığını söyleseydim? Tamam, bu yazı biraz hayalleri yıkacak. Biraz da hayal kırıklığı yaratacak. Ama bahse varım epey de fazla aydınlatacak. :)



1- DONDURMALAR

Canımız ciğerimiz dondurma.. Yaz mevsiminin hızla geldiği günlerde özlemedik desek yalan olur. Lezizdir, hafiftir ama akışkan ve narindir. Spot ışıkları, kameralar, fotoğraf makineleri olan bir ortam olan stüdyo, dondurma için fazla sıcak.. Peki reklamlardaki dondurmalar da neyin nesi diyeceksiniz. Haklısınız da. Patates Püresi arkadaşlar. Reklamlarda büyük bir heves ve mutlulukla dondurmalarını yalayan çocuklar, oyuncular herkes sıcak patates püresi yiyor. Isıya dayanıklığı sayesinde uzun süren çekimler yapılabiliyor. Ve yapı ve doku olarak gerçek dondurmadan hiçbir farkı yok. Renge gelince... Bir miktar gıda boyasının halledemeyeceği iş yoktur.



2- KAHVELER

Kahve Endüstrisi son yıllarda en çok kar eden dallar arasında. Her sene yüzlerce kahve dükkanı türüyor ve hepsi liderleşme yolunda ilerliyor. Rekabetin bu kadar fazla olduğu bir sektörde reklamların önemi de yadsınamaz. Herkesin içmek isteyeceği o rengi güzel bol köpüklü kahveler kahve, kuralına uygun yapıldığında maalesef o kadar güzel ortaya çıkmıyor. İnsanlarda yeterince uyarıcı etki yapmıyor. Ve bunu bilen firmaların da kullandığı yol oldukça zekice. Deterjan.. O gördüğünüz kahveler ne sıcak ne de bol köpüklü, neredeyse hepsi deterjan ile köpürtülmüş soğuk kahveler. Baloncuklar kaybolduğunda ufak bir karıştırmak yeterli, bu sayede tüm fotoğrafçılar rahat rahat çekim yapabiliyor.



3- KREPLER/PANKEKLER

Özellikle yabancı ülkelerde standart sabah kahvaltısı olarak yerleşmiş, bizde ise son birkaç senedir tercih edilen pankek/krep kültürü reklamlarda oldukça fazla lobi yapmakta. Tazecik kreplerin üzerinden akan bal görüntüsü ağız sulandıracak nitelikte. Fakat bu güzel fotoğrafları yakalamak o kadar da kolay değil. Doğru ışık için saatlerce uğraşılması gereken bu kareyi elde etmenin daha da basit yollarını bulmuşlar. Mideniz kaldırmayabilir lakin reklamlarda gördüğünüz bal zannettiğiniz ürün motor yağının ta kendisi. Rengi ile baldan ayırt edilemeyen motor yağı, koruyucu sprey sıkılan kreplerin üzerine dökülerek işte tıpkı yukardaki gibi mükemmel kareler yakalanabiliyor.



4- MISIR GEVREKLERİ

Reklamlarda gördüğümüz o çıtır çıtır, meyveli, kuruyemişli müslilerin arka planında yine çok şaşırtıcı bir gerçek var. Şöyle ki mısır gevrekleri süt ile buluştuğu andan itibaren yumuşar ve gevrekliklerini kaybeder. Bu da fotoğraf çekiminde istenen bir sonuç değildir. Bunun için tutkal kullanılır. Süt yerine tutkalın kullanıldığı reklam filmlerinde hem istenen görüntü için gevrekler ve diğer ürünler rahat rahat tutkalın üzerine yerleştirilir hem de sütten daha beyaz olması ile çok daha güzel bir görüntü sunar. :)



5- HAMBURGERLER

Malum markaları bilirsiniz. Öyle reklamlar piyasaya sürerler ki dayanılması oldukça zor olur bu reklamlara. Reklamlar ile gerçekte satın aldığımız ürünün farklılığını artık hepimiz biliyoruz. Peki reklamlarda ne kullanılıyor bilmek ister misiniz? Öncelikle en şişkin, rengi güzel bir ekmek seçiliyor. Daha sonra alt ekmeğin üzerine düz bir demir katman yerleştiriliyor. Bu köftenin düz durması için. Köfteye ızgara bir tel ile o güzel ızgara çizgileri veriliyor ve üzeri daha pişkin durması için gıda boyası ile boyanıyor. Daha sonra marul, domates ve turşular iğne ile köfteye sabitleniyor. Arkası boş kalan hamburger pamuk ile dolduruluyor. En son ise şırınga ile aradaki boşluklara hardal, ketçap, mayonez ve türevleri sıkılıyor. Ve hazır! :)



6- KIZARMIŞ TAVUKLAR

Nar gibi kızarmış, sulu ve dolgun gözüken bir tavuk kimin iştahını açmaz ki? İnsanın hemen bir tane alıp yapası geliyor. Reklamlarda gördüğümüz tavuklar neredeyse bir hindi boyutuna kadar varabiliyor. Her gün tükettiğimiz tavuklar o kadar şişkin ve etli değil. Farkları şu. O gördüğümüz tavukların içerisinde yüksek miktarda peçete var, sulu olması için çok az pişiriliyor ve üzerine de ayakkabı boyası sürülüyor. :)

Bu ve bunun gibi birçok örnek var elbette. Bu yazıda sizlerle bir kısmını paylaştım. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. :)

Özgün İçerik: Leyla Günbay

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.