Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Destan Çanakkale

Bir Destan Çanakkale
Bir destan örneği olan Çanakkale’nin bu sene 103. yıl dönümü. Biz de ÖğrenciKariyeri ailesi olarak Çanakkale bizim için ne demek onu satırlara dökmek istedik.

UNUTULMAYACAK TARİH : 18 MART 1915
Günün anlam ve önemi büyük. Hatta öyle büyük ki kaybedilse şu an belki de çok farklı topraklarda yaşıyor olacağımız, belki farklı bir dilde konuşuyor olacağımız, belki de başka milletlerin boyunduruğu altında olacağımız bir gün olabilirdi. Ve bugün bizim için büyük bir acı olabilirdi. Evet, hala büyük bir acı. Fakat bu acı kaybedilen onca canların, yiğitlerin, vatan için ömürlerinden vazgeçen ve onlarla gurur duyduğumuz Mehmetçiklerin acısı... 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi... Bugün tarihe kendini büyük harflerle en şerefli zaferlerden biri olarak yazdırmıştır.
Çanakkale Zaferi çok önemli bir kahramanlık destanıdır. Öyle bir destandır ki, savaşta canını tehlikeye atarak yaraladığı düşman askerini sırtına alıp düşman siperlerine götürme cesaretini gösteren Mehmetçiğin asil davranışı kadar da onurlu ve şereflidir. Kadın-erkek, yaşlı-çocuk demeden her yaştan insan gönüllü olarak savaşmış, kadınlar cephede savaşanlar için çorap örmüş hatta mermi imalatında bulunmuşlardır. Cephede Mehmetçik, Anadolu’da halk her türlü seferber olmuş, topraklarımız üzerinde ki kötü emellerine ulaşmaya çalışan kirli ellere karşı hep beraber dur demişlerdir.

32672139963_0dfa241e7b_z

 

Yerini asla es geçemeyeceğimiz biri vardır ki, o da Mustafa Kemal’dir. Kendinde bulunan liderlik vasfı ve cesaretiyle o da orada ki yerini almıştır. Keskin bakışları ve zekasıyla bu şanlı zaferi yönetmiştir. Gerçek bir vatansever ve kahraman olan Atatürk, öyle ki cepheye adeta koşarak gitmiştir. Onun gibi nice isimsiz vatansever kahramanlar, Seyit Onbaşı’lar vatanın her bir karış toprağı için savaşırken asla geri dönmeyi düşünmemişlerdir. Geride nice sevdalarını, analarını, babalarını ve evlatlarını bırakmışlardır. Yandıkları vatan ve millet aşkıyla ülkenin onurunu ve haysiyetini korumak için çarpışmışlar, gerektiğinde canlarını ve kanlarını düşünmeden ortaya koymuşlardır. Verilen 250 bin canla sadece bir zafer elde etmekle kalmamışlar, milletin Anadolu’daki varlığının devamını da sağlamışlardır.
Çanakkale şehitleri övgülerin ve minnetlerin en güzeline layıktırlar. Düşmanı boğazdan geçirmeyen yiğitler sayesindedir bu topraklarda attığımız adımlar, aldığımız nefesler... Geri dönmeyi düşünmeyen onca Mehmetçiği bu millet kalbinde ilelebet yaşatmaya devam edecektir.
İşte o yüzden; ‘’Çanakkale geçilmez!’’. Çünkü vatan, üstünde uğruna canını veren yüz binlerce şehidin kanıyla doludur. İşte o yüzden,
‘’Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın, Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.’’.

72D1C232-34A4-416D-9BD4-A0D258A85BB7

 

Çanakkale, hiç kimsenin tereddüt etmeden vatanı kurtarmak için gittikleri yerdir. Çanakkale, bugün bu hayatı yaşamamızı sağlayanların yeridir. Vatan uğruna can verenlerin yeridir. Çanakkale, Türklerin kendilerini dünyaya kanıtladıkları yerdir. Kadın, çocuk demeden herkesin omuz omuza verdiği yerdir. Her karış toprağının kanla sulandığı yerdir. Adına destanlar yazılan yerdir. Zaferin diğer adıdır, Çanakkale. İçinde nice hikayeler, hayatlar barındırır. Kimisinin sevdiği kimisinin annesi kimisinin eşi, çocuğu arkasında kalmıştır. Yarım kalmışlardır, vatanın birliği için. Ama geride kalanların içlerinde hep bir gurur vardır. Savaşa gidemeseler de en azından ihtiyaçların karşılanmasına yardım ettikleri için gururludurlar. İşte böyle bir yerdir, Çanakkale.

33330353612_9729f94fd1_z

 

"Ruhların arş-ı alâya yükseldiği gök
Şüheda ile ıslanan toprak
İman ile tohumlanan yürek
Manevi bir destandır Çanakkale.

Öyle bir destan ki bütün dünya bilir, yürekleri titretir. Nasıl titremesin kalpler? 'Kanım helal olsun, vatanımı kurtar Ya Rabbi!' diyen, sınırlı imkanları ve yüreğinde vatan aşkıyla savaşan Atalarımızın karşısında ne durabilirdi? Böyle yüce bir gücün ve ruhun karşısında hiç bir paslı demir, hiç bir büyük(!) plan Çanakkale' yi geçemedi. Vatanımızı, bayrağımızı, imanımızı kurtarmak için 213.882 Şehit verdik. Maddiyatla değil maneviyatla, içimizdeki vatan-millet aşkıyla koruduk Çanakkale' yi. Böyle korunan bir vatan geçilemez. Çanakkale geçilmez. Atalarımızın ruhu şad olsun.

0CC3C2D7-DB7B-48A9-97C2-2A45E5E7A12A

 

Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,
O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer.

Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.
Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak
Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.

M.Akif ERSOY

Bir destan düşünün kanla yazılmış olsun. Bir destan düşünün vatan aşkıyla yazılmış olsun. Bir destan düşünün adı Çanakkale olsun. Öyle bir destandır Çanakkale, her bölgeden gencecik bedenler, vatan uğruna şehit oldular. Bu vatanın her bir karış taşı toprağında yatan şühedalar. Baş kumandanımız Mustafa Kemal olmak üzere nice kahramanın ruhları şad olsun.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.