Öğrenci Kariyeri Banner

İskandinav Ülkeleri: Norveç'te Yaşam ve Genel Bilgi

İskandinav Ülkeleri: Norveç'te Yaşam ve Genel Bilgi

Dünyadaki ülkeler arasında Norveç, refah seviyesi en yüksek ülkelerden bir tanesidir. 

Norveç, gelişmişlik seviyesi, kaliteli eğitim sistemi, yüksek yaşam standartları ve büyüleyici doğasıyla birçok insanın yaşamak istediği ülkeler arasında yer almaktadır. İskandinav ülkeleri uzun zamandır İnsanı Gelişmişlik Endeksi’ndeki liderliğini başkalarına kaptırmamaktadır. 

Norveç'e Genel Bakış 

Norveç'e Genel Bakış 

Norveç, Birleşmiş Milletler’in araştırmalar üzerine yayınladığı İnsanı Gelişmişlik Endeksi’ne göre 189 ülke arasındaki en yüksek puana sahiptir. Noverç, eğitim seviyesi, yaşam beklentisi ve insanların satın alma gücü gibi faktörler ile diğer ülkelerden ayrı bir yerde konumlanmaktadır. 2021 araştırma sonuçlarına göre Norveç'i takip eden diğer ülkeler İsviçre, İrlanda, Hong Kong ve İzlanda'dır. Ülkeler arası mutluluk oranında Norveç 8. sırada yer almaktadır. Bu listenin ilk sıralarında Hollanda, İzlanda, Finlandiye, Danimarka ve İsviçre yer almaktadır. Norveç'in para birimi Norveç kronudur. Kısaltması ise NOK'tur. 

Norveç'te Yaşamak

Norveç'te Yaşamak

  • Norveç’e yaşamak için birden fazla sebebiniz olabilir. İş teklifi almış ya da başvurunuz kabul edilmiş, yüksek lisans için Norveç'te üniversitelerinden birine kabul almış veya bir süre Norveç gibi farklı bir ülkede yaşamak istiyor olabilirsiniz.
  • Norveç’in dünyanın sayılı zengin ülkelerin arasında yer aldığını söylemek mümkün. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi Kuzey Denizi’nden çıkarttıkları petroldür. Petrol ve doğalgaz ihracını sağlayan ülke, ekonomisini günden güne önemli bir yere taşımaktadır. Doğal kaynak gelirlerin elde edilen miktar, gayrisafi yurt içi hasılayı da yükseltmektedir. Bu nedenle, maaşınız ve satın alma gücünüz de yüksek olacaktır. 
  • Noveç'e eğitim amacıyla gitmek isteyenlerin sayısı fazladır. Bunun nedeni ise ülkede eğitime verilen önemin fazla olmasıdır. Okullar genel de ücretsizdir. Özel okulların sayısının da azlığı göze çarpmaktadır. 
  • Norveç, AB'ye üye olan ülkelerin arasındadır fakar Erasmus programına üyedir. 
  • İngilizce dil seviyesiniz iyi ise sizin için Norveç'te yaşamak oldukça kolay olacaktır. Ülkede ingilizce konuşma oranı oldukça yüksektir. 

Norveç'te Yaşamak İçin Ne Yapmalısınız?

Norveç'te Yaşamak İçin Ne Yapmalısınız?

Norveç’te oturum iznine başvuru yaparken Göç Müdürlüğü (UDI) internet sayfasından neden ülkede yaşamak istediğinizi belirtmeniz isteniyor. 

Genel olarak istenen belgeler:

  • Pasaport, kimlik ve vize bilgilerinin olduğu sayfaların fotokopileri
  • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formunuz
  • Biyometrik fotoğraf
  • Uçak rezervasyonları
  • Sağlık raporunuz 
  • Adli sicil belgesiniz
  • Sağlık sigortanızın belgesi
  • Çalışma izni olarak başvuruyorsanız da iş akdi istenmektedir. 

Norveç'te Yaşam Tarzı ve İklimi 

Norveç'te Yaşam Tarzı ve İklimi 

Norveç'in yerli halkı, gelecek kaygılarından uzak, hobilerine zaman ayırmaya önem veren yerli halk; doğayla etkileşim halinde olmayı severler. Aynı zamanda kuzey Işıkları, dağ, göl ve nehirleri ile insanı etkileyen bu ülke harika bir doğaya sahiptir. Ülkede kış sporlarının etkisi boy göstermektedir. Norveç, ılıman bir ikli yapısına sahiptir. İç bölgelere doğru gidildikçe hava şartlarının sert bir şekilde etkisini gösterdiği söylenmektedir. 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.