Öğrenci Kariyeri Banner

İşe Alım Sürecinde Sizi Öne Taşıyacak Önemli 3 Soru

İşe Alım Sürecinde Sizi Öne Taşıyacak Önemli 3 Soru

İş, hayatımızın neredeyse büyük bir kısmını kapsamış durumda. Bir süreç olan iş, kendizine en uygun işi bulana kadar devam eder. Tabii bu işi de bulmaya çalışırken adaylar, çeşitli görüşmelerden geçip, değerlendirilir. Bu değerlendirmede adayın eğitimi, tecrübesi, yetenekleri göz önünde bulundurulduğu gibi başka kriterler de göz önünde bulundurulur. Bunlar açık bir şekilde sorulmayıp, konuşulmayabilir.  İnsan kaynakları uzmanlarının hissettirmeden üzerinde durduğu ve değerlendirme sürecinne dahil ettiği önemli 3 konu bulunmaktadır. 

İşe alım uzmanları, bazı soruları direkt sormak yerine sorunun cevabını verilen cevaptaki detaylarda yakalamaya çalışırlar. Bu yüzden adayların daha sorulara cevap verirken, kendilerini ifade ederken daha farkında ve dikkatli olmalılardır. 

İşte, mülakat sürecinde insan kaynakları uzmanlarının cevap aradığı 3 soru ve cevabı:

1- Şirket kültürüne uygun mu?

Bir adayın yetenek ve beceri sahibi olması artık tek başına yeterli değil. İşe alım sürecinde değerlendirmeye alınan pek çok kriter vardır. Bunlardan biri de şirket kültürüne uygunluktur. Örneğin; son derece yetenekli bir aday, şirket kültürüne uygun olmayabilir. Böyle bir durumda işverenler karşılarındaki adayı işe almamayı tercih edebilir; çünkü işe alım uzmanı sadece ekibin değil, şirketin de bir parçası olacak en uygun kişiyi aramaktadır.

2- Yumuşak becerilere sahip mi?

Soft skills, yani yumuşak beceriler günümüz iş piyasasında oldukça değerli bir hale gelmiştir. Teknik beceriler öğrenilebilirken, yumuşak beceriler içseldir ve bu nedenle öğretilmesi daha zordur. Genellikle bir adayda bulunması beklenen yumuşak beceriler; zaman yönetimi, uyarlanabilirlik, iş birliği, ikna ve yaratıcılıktır. Öğretilemeyen iki beceri olan empati ve dürüstlük de önemli yumuşak becerilerdendir. Bu becerileri cevaplarınıza mümkün olduğunca dahil etmeniz, insan kaynakları uzmanının sizi daha yakından tanımasını sağlayacaktır. İşinde başarılı olmanıza yardımcı olan yumuşak becerilerin hakkında konuşmayı ihmal etmemelisiniz.

İşe alım yöneticisinin, cevaplarınızla birlikte yumuşak becerilerinizi de değerlendireceğini unutmamalısınız. Görüşme boyunca beden dilinize, davranışlarınıza ve genel eğiliminize bakarak doğru karar verilmeye çalışılacaktır.

3- Öğrenmeye istekli mi?

Gelişen teknolojiler, iş süreçlerinde de zorunlu bir değişimi gerekli kılmaktadır. Bu nedenle her bir çalışanın öğrenmeye istekli yapısının olması işveren için önemlidir. Öğrenmeye istekli her çalışan, rutin iş süreçlerinin dışına çıkmaktan korkmayan ve çağın gerektirdiklerine kolay uyum sağlayabilen yapıda olduklarından oldukça önemlidir. Bu, işveren tarafında iş gücünün güncel ve rekabetçi kalmasını da sağlar.

Bu yüzden mülakat sürecinde insan kaynakları uzamnlarının sordukları sorulara daha geniş bir bakış açısıyla cevap vermeli ve konuşmaya istekli olunduğu hissettirilmelidir. Bir hedefiniz varsa ve bu hedefe ulaşmak için yeni bir beceriyi öğrenmek için zaman ayırıyorsanız bununla ilgili bilgi vermeniz size artı sağlayacaktır. 

Unutmayın ki alım yöneticisi, işe alım sürecinde bu soruları size doğrudan yöneltmeyecektir. Bu nedenle size yöneltilen diğer soruları cevaplarken bu başlıkları verdiğiniz cevaplar arasında kullanmanız, vurgulamanız işe alım şansınızı arttıracaktır. 

Kaynak


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.