Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken 10 Şey

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken 10 Şey

sessiz


İş görüşmesi gayet iyi giderken ağzınızdan çıkan bir cümle durumu aleyhinize çevirebilir. İşte işe alım uzmanlarına göre söylenmemesi gereken 10 cümle...

1-“Bu şirket ne gibi işler yapıyor?”

İş görüşmesine şirketin faaliyet alanlarını iyice araştırmadan asla gitmeyin. Orda çalışma isteğiniz konusunda işe alımcının zihninde ciddi şüphe uyandırırsınız. Internetten şirket hakkında toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın. Hatta daha fazlası için mümkünse orda çalışmış veya çalışan birini bulun.2-“Bir önceki şirketim çok kötüydü...”

Önceki işyerinizden neden ayrıldınız? Bu soruyu cevaplarken önceki işinizde ne kadar kötü anılar yaşamış olursanız olun, bunları anlatmayın. Ses tonunuz da negatif çıkmamalı. Önceki işyerinizden neler öğrendiğinizi, bunların size ne kattığından bahsedebilirsiniz. Çok da güzel olur.

3-“Yöneticimle anlaşamadım”

Eski patronunuz, eski yöneticiniz... Onlar yüzünden geceleri kabuslar bile görmüş olsanız, sizi canınızdan da bezdirmiş olsalar, asla kimseyi kötülemeyin. İşe alım uzmanı onlara bakmaz, sizin geçimsiz biri olduğunuzu düşünebilir.

[ad name="Google Adsense"]

4-“Şu an aşırı heyecanlıyım”

Heyecandan bacaklarınız tir tir titrese de bunu aynen bu şekilde söylemeyin. Özgüvensiz olduğunuz düşünülebilir. Biraz kendinizi kontrol etmeye çalışın.

5-“Ne iş olsa yaparım”

Bunu söylerseniz nerdeyse hiç şansınız olmaz. Şirketler herhangi bir işte değil, aradıkları işte çalışacak, o iş için yetenekli, o iş için istekli birini arıyor. Hedefinizi doğru belirleyin ve neden o alan için uygun olduğunuzu karşı tarafa ispat edin: “Bu alan tam bana göre çünkü...”

6-“Bu konuda deneyimim yok”

Yeni mezunsunuz ve hiçbir , staj vs deneyiminiz yok. Ama bunu karşı tarafa ezile büzüle, nerdeyse özür dileyerek söylemenize gerek yok. Zaten sizi çağıran kişi bunu bilerek çağırmış olmalı. Eksik ve zayıf yönlerinizi bilmeniz çok önemli ama bunları vurgulamak size eksi puan olarak döner. Onun yerine, kendinizi anlatırken güçlü yönlerinize ve yeteneklerinize odaklanın. Pozitif kalın. O işte ve o şirkette çalışma isteğinizi gösterin.

7-“Bu kısım özgeçmişimde yazıyor”

Özgeçmişinizde neler yazdığınızı ezbere bilmelisiniz. Ama bunu sık sık hatırlatmanıza gerek yok. Karşı taraf zaten bunu biliyor. Sizden detay istendiyse, özgeçmişte yazandan fazlasını anlatmanız bekleniyordur. Bir de, kendinizi sözlü olarak nasıl ifade ettiğinize bakacaktır işe alımcı.

8-“Bu sorunuza çok güzel bir cevabım var”

Olası soruların cevaplarını önceden çalışmanız güzel, ancak ezberlemiş olarak cevap vermeniz pek hoş olmaz.

9-“En büyük zayıflığım mükemmeliyetçi oluşum”

Bu söz artık klişe oldu. Zaten gerçeği de yansıtmadığı ortada. Sizden kendinizi yeterince tanıyıp tanımadığınızı göstermeniz bekleniyor. Bunu cevaplarken gerçekçi olmak lazım. Bir işi başkalarına paylaştırmak, detaylara fazla inmek, topluluk önünde konuşurken çok heyecanlanmak gibi... Geçmişte başınıza gelen bir durum ve bunu nasıl çözdüğünüzü ya da bunun üzerinde çalıştığınızı anlatabilirsiniz. Örneğin, “Önceleri küçük bir gruba sunum yaparak heyecanımı yenmeye çalıştım, en son geçenlerde 100 kişi önünde konuşma yapmayı denedim. Ellerim hala titriyodu ama arkadaşlarım gayet iyi becerebildiğimi söylediler.”

10-“Şirketin-sektörün en iyisiyim”, “Bu iş için biçilmiş kaftanım”

Aşırı özgüven, üstelik de iş hayatınızın ilk yıllarındaysanız size dezavantaj getirir. İşe alım uzmanları, gençlerin en çok kendilerine çok fazla güvendiklerinden, ancak bunun içini doldurmadıklarından yakınıyor. Abartmadan, olumlu
yönlerinizi anlatabilirsiniz.

Yararlanılan kaynaklar: themuse.com, businessinsider.com, career-advice.monster.ca




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.