Öğrenci Kariyeri Banner

İş Fikrinizi 3 Adımda Test Edin

İş Fikrinizi 3 Adımda Test Edin

Bu dönemde artık öğrenci kalmak bizim ihtiyaçlarımızı maalesef ki karşılamıyor. Ek olarak bir şeyler yapmazsak bir adım geride kalmış gibi hissediyoruz. Bir şeyler üretmek, bir şeyler satmak istiyoruz. Bazılarımızın düşüncesinde kalıyor bazılarımız daha cesaretli olup hayata geçiriyor. Tabi başarılı olmak ya da olamamak da var. Ama bu yazımda iş fikrinizi nasıl değerlendirirsiniz onu anlatacağım. Yani hem paradan tasarruf hem de zamandan tasarruf etmek istiyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyin.

Bir iş fikriniz var ama başarılı olur mu bilmiyorsunuz. Veya birden çok fikriniz var nasıl değerlendirme yapacağınızı bilmiyorsunuz. 3 adımda ne yapmanız gerekiyor sizler için derledim. 

1.Piyasa Araştırması Yapmak

talep arz eğrisi

Öncelikle vereceğiniz hizmetin pazarı var mı yok mu diye araştırma yapmalısınız. Burada 2 opsiyon devreye giriyor:

Pazarı varsa; vereceğiniz hizmetin ilk olarak taleplerini inceleyin. Haftalık ne kadar bu hizmetten verilmiş? Kaç kişi var bu pazarda? Sizin fikrinizi diğerlerinden ayıran (öne çıkaran) bir şey var mı? Arz-talep eğrilerinin gidişatları nasıl? Uzun vadede mi daha iyi sonuç verir kısa vadede mi? gibi soruların yanıtlarını bulmalısınız.

Pazarı yoksa; yakın temasta olduğu pazarları inceleyerek ilerleyin. Bu durumda ihtiyaç kavramı biraz daha öne çıkıyor. Yani sunacağınız hizmet bir ihtiyaç mı? İnsanlar buna rağbet gösterir mi? Kendinizi müşterinizin yerine koyun ve empati yapın fikrinizle ilgili. Belki de yeni Jeff Bezos sizsinizdir.

2.Girişimcilerle Sohbet Etmek

sohbet

Şu dönemde hiçbir fikrin ölmesine göz yummayın. Her fikir bir diğerinden üstündür. O yüzden 1. Adımı geçen fikirlerinizi geçmişte bu fikirler girişimciliği tadan kimselerle görüşün. Onlardan alacağın her tavsiye size altın tepside sunulmuş bir kahve gibidir. Hatalarını, yanlışlarını, ne yapmanız gerektiğini sorun. Açık davranın ve can kulağıyla dinleyin.

Peki bu insanları nereden bulabilirsin? Araştırma yapmaktan korkma. Artık sosyal mecralar çoğaldı. İstediğimiz kişiyi dakikalar içerisinde bulabiliyoruz. Onlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Eminim ki siz onlara bir adım giderseniz onlar size 10 adım gelir.

3.Anketler ve Web Sayfası Kullanın

web sayfası

Günümüzde insanların ne istediklerini anlamak çok basit. Fikrinizle ilgili oluşturacağınız bir anket sizin ne tarafa yönelmeniz gerektiğini söyleyebilir. Fikrinizin iyi veya kötü olduğunu, talebi olacak mı olmayacak mı gibi sorularınızın cevaplarını bir anketle alabileceksiniz.

Diyelim ki anketlerde istediğiniz sonuca ulaştınız. Şimdi sırada taleplerinizin gelmesini görmek için insanlara sunacağınız bir web-sitesi. Günümüzde yazılıma verilen değeri biliyoruz. O yüzden harika bir iş olmasını istiyorsanız yazılıma harcayacağınız sermayeden korkmayın. Güzel bir web-sitesi oluşturun ve kayıt almaya başlayın. E-posta adreslerini kaydetmeyi de unutmayın.

Sonuç Olarak;

tebrik

Artık insanlar sizi fark etti. Anketler yaptınız ve web-siteniz iyi sayılarda kayıt aldı. Bu noktada hizmetinizi insanları çok da bekletmeden sunmanız gerekli. Mükemmelleştirmek için biraz daha bekleyeyim derseniz elinizdeki insanları da kaybedebilirsiniz. Korkmadan güzel bir şekilde hizmetinize başlayın. Zaten bu adımları tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken kendinize güvenmeniz.

Ufak bir hatırlatma!

Satışlarınız güzel devam eder ve iyi de bir müşteri potansiyeli bulduktan sonra işin cazibesine kapılıp her şeyi boş vermeyin. Unutmayın “İnsanlar hep yenilik arar”.


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.