Öğrenci Kariyeri Banner

IoT’nin Dijital Dönüşümdeki ve Hayatımızdaki Rolü

IoT’nin Dijital Dönüşümdeki ve Hayatımızdaki Rolü

IoT  “Internet of Things” yani "Nesnelerin İnterneti" dediğimiz akıllı ağlarla birbirine bağlanmış cihazlar sistemi. Bu teknolojinin amacı; insan kaynaklı doğabilecek hataları minimize etmek, maliyeti aza indirmek ve günlük yaşantımızda da kullanıma olanak sağlayarak hayatımızı kolaylaştırmaktır.


“Nesnelerin İnterneti” kavramı ilk kez 1999 yılında  MIT’nin Auto-ID Merkezi’nin kurucularından olan  Kevin Ashton tarafından yapılan bir sunumda kullanıldı. IoT o zamandan bu zamana geliştikçe farklı bir vizyona sahip oldu. Ashton bu fikri aslında  RFID dediğimiz radyo frekansını tanıma teknolojisi üzerinde odaklanmıştı. Günümüzün  IoT teknolojisinden farkı; cihazlar arası veri alışverişini IP ağı üzerinden sağlaması. O gün için düşündüğümüzde her cihaz için bir IP ağının bulunması ciddi bir maliyet demekti, bu yüzden RFID dediğimiz sistemi kullanmak maliyeti azaltan mantıklı bir çözüm olarak kullanıldı. Sonuç olarak cihaz üreticileri RFID  IoT’ye fazla sermaye yatırmadılar.

Daha sonra 2000 yılında dünyanın ilk internete bağlı buzdolabı olan  LG Internet Digital DIOS'u piyasaya sürüldü. Bu buzdolabı 1997’den beri geliştirilmekte olan bir fikirdi. Bu da aslında Ashton’dan önce düşünüldüğünün kanıtı olmuş oluyor.

finger-769300_1920

Hayatımızı kolaylaştıran bir unsur dedik. Bu teknoloji tek başına değil aşağıdaki kavramlardan gibi diğer teknolojiler ve sistemlerden de yararlanıyor:

-Cloud teknolojisi

-Big data

-Data analitics(veri madenciliği ), bütün bu teknolojiler şu anda iç içe geçmiş durumda.

Bunlarla beraber yapay zeka ve robotlardan bahseder hale geldik. Örneğin; “SIRI” bir yapay zeka. Ya da evdeki işi kolaylaştırmak için de bir  yapay zekaya ihtiyacımız var işte bunlar kaçınılmaz olarak hepsi birbirinin içinde.

İhtiyaçlar:

Veriyi toplamak için IoT ye ihtiyacınız var. Veriyi bir yerlerde depolamak için “CLOUD” dediğimiz buluta ihtiyacınız var. Bulut dediğimiz de bir verimiz var ve bunu analiz etmeye ihtiyacımız var. Bunun içinde “DATA ANALITICS” dediğimiz veri madenciliğinden yararlanmaya ihtiyacımız var.

big-data-1667212_1280

Baktığımızda bu teknolojiler bize ne sağladı?

1) Anlık olarak veri toplama

Cep telefonundaki sensörler neredeyse 20 tane; sağlık verilerini raporlaması, ne yaptığın, nereye gittiğin vb.

Örnek verecek olursak:

Kalp atışındaki değişimi bizim hissetmemiz artık söz konusu değil. Şöyle ki cep telefonundaki sensör hemen sinyal göndererek doktoru bilgilendirebiliyor, biz bir sorunun olduğunu fark edene kadar anlık veriyle sorunun farkına varılıyor.

Bu veriler artık bulutta herkesle (doktor, diğer sağlık personelleri, aile...)  paylaşılıyor ve kullanılabilir hale geliyor.

Veri bilgiye dönüşüyor, kalp atışının ne olduğunu bilmek ayrı durumken ne olduğunu anlamak ayrı bir durum ve  işte ona bilgi diyoruz.

Bu bize gerçek zamanlı analiz yapabilmeyi sağladı.

 

2)Önemli olan bir durumda kişisel hata oranının azalması:

O da şu şekilde oluyor:

Örneğin; fabrikada yapılan çalışmalar sonucunda bir rapor hazırlanıyor ve yorumlanması gerekiyor ve bu durumu da insan özellikleri açısından ele alırsak duygusal olabilir, ruhsal olabilir herhangi bir nedenle  gözden kaçırılabilir. Bu durumlar yapay zeka ile minimize edilebiliyor.

Günde 24 saat hizmet verebiliyor.

Bütün bunlar aslında her alanda ve her anlamda kullanılabilecek yetenekler.

detection-563805_1920

IoT “Personel IoT” olarak şu anda kullanılıyor, “Industrial IoT” olarak gelişmekte ve 2020 ve sonrası için “IoT Everywhere” olarak tahmin ediliyor.

IoT için connected olmak (her yerden bağlanabilir olmak) kullanabilmek adına çok önemli bir unsur.

Bu teknoloji hayatı kolaylaştırıyor dedik. Bununla birlikte güvenlik sorunu da ortaya çıkmış oluyor. Birçok alanda bunun için çalışmalar yapılıyor fakat bu geleceğin sorunu olacak diyebiliriz. Bu kavramı da “SIBER SECURITY” dediğimiz siber güvenlik kavramı ele alıyor.

IT(Information Technology)
Artık işlem yapabilmek için super computerler’e ihtiyaç duyuyor. Bunun amacı şu; işlem yapabilme kapasitesini artırmak.

Veri merkezi çok hızlı çalışsın, çok fazla veri depolasın, çok hızlı işlem yapıp çok hızlı karar versin.

-Firmalar/Kurumlar  için:

Sosyal medya analizini çok iyi yapması gerekiyor ki rakiplerin yaptıklarını analiz edebilsin.

Haberleşme çok önemli:

Daha hızlı daha geniş alanlara veri taşımak gerektiği için haberleşmeye çok büyük yatırım yapmak gerekiyor.

Ve bunlar içerisin de en fazla önemsenen bir diğer unsur da  her yerde kullanılan sensörlerle  işlem yapabilecek  yapay zeka.

Özel İçerik Gülhan Adışen

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.