Öğrenci Kariyeri Banner

İnternetten Alışveriş Hakkında Herkesi İlgilendiren Yeni Kararlar!

İnternetten Alışveriş Hakkında Herkesi İlgilendiren Yeni Kararlar!

Ticaret Bakanlığı’nın internetten alışverişi kapsayan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ndeki değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. En dikkat çeken değişiklilerden biri iade kargo ücretleri hakkında alınan karar oldu.

Bu doğrultuda cayma hakkının istisnaları başlığında bulunan Madde 15’e yeni eklemeler yapıldı. Tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı durumlara; “Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler”, “Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler” ve “Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler” maddeleri eklendi.

İade Kargo Ücreti Müşteriye Ait Olacak!

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişiklikler bunlarla da sınırlı değil. Birçok kullanıcıyı yakından ilgilendiren bir yeni karar daha alındı. Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olmasına karar verildi.

Bu konuda eklenen madde ise şue şekilde: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.”

Alınan bu kararlar kamuoyunda da günedem oldu. Pek çok kişi için iade kolaylığı internetten alışveriş yapmak için geçerli bir motivasyonken, yeni yönetmeliklerin e-ticaretin dinamiklerini hacmini ne derecede etkileyeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.