Öğrenci Kariyeri Banner

Instagram, Siber Zorbalara Karşı 2 Yeni Özellik Geliştirdi

Instagram, Siber Zorbalara Karşı 2 Yeni Özellik Geliştirdi


Sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri bu mecralar aracılığıyla internette gördüğü kişileri hakaret boyunu da aşıp siber zorbalık yapan kişiler gün geçtikçe artıyor. Klavye başından yorum yaptıkları için bu rahatlıkla istediğini yazan insanların önüne geçmek zorlaşmaya başladı.


images_790x445


Son dönemin en popüler sosyal medya platformu olan Instagram’ın başı da siber zorbalarla dertte. Firma, yeni geliştirdiği iki aracının bu insanlarla başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini düşünüyor ve siber zorbalığın önüne geçebileceğini düşünüyor.


Yaşanan son büyük siber zorbalık vakasında, Avengers: Endgame’de Morgan Stark olarak gördüğümüz Lexi Rabe, siber zorbalığa maruz kalmıştı.




Facebook’a ait olan sosyal medya platformunun başındaki isim olan Adam Mosseri, böyle kişilerin artması yerine daha az kullanıcıya sahip olmayı tercih ettiğini söylüyor. Yine de Instagram, bu kişileri engellemek yerine yeni araçlarıyla kontrol altına almayı amaçlıyor.

5c3329aec03c0e1a0c4cb384_790x445

Instagram'ın geliştirdiği iki yeni araçtan ilki, yapay zeka yardımıyla agresif ya da rahatsız edici yorumları belirleyecek. Diğer aracı ise hesap sahiplerinin belli hesapların yorum yapmasını engellemesini sağlayacak. Mosseri, bu araçların Instagram üzerinden gerçekleştirilen siber zorbalığa engel olabileceğini ve zorbalığa maruz kalanların kendilerini savunabilmelerini sağlayacağını umuyor.

Rethink adlı yapay zeka aracı, yorumları göndermeden önce kullanıcıları uyararak, bu yorumu gerçekten göndermek isteyip istemediklerini soracak. Instagram’a göre bu özellik, yapılan testlerde bazı kişileri yorumlarını gözden geçirmeye ve daha az kalp kıracak şeyler yazmaya itti.

images (3)_790x445

Mosseri, genelde çevrimiçi zorbalığa karşılık verilmediğini, bu kişileri engellemenin farklı sonuçları olmasından çekindiklerini söyledi. Restrict adlı yeni özellik sayesinde, saldırgan kişileri ‘çaktırmadan banlamak’ mümkün olacak. Kısıtlanmış kişilerin yaptığı yorumlar yalnızca gönderi sahibi yorum yapan kişi tarafından görülecek. Gönderi sahibi, isterse bu yorumun herkes tarafından görülebilmesine izin verecek ya da yorumu silebilecek.

Ayrıca kısıtlanmış kişilerin mesajları spam olarak işlenecek. Hesap sahibi bu mesaja dair bildirim almayacak. Zorbalık eden kişiye cevap vermek için önce üzerindeki kısıtlamayı kaldırması gerekecek.

Instagram, yeni özelliklerinin siber zorbalığı durdurmalarına yardımcı olmasını umuyor.

Kaynak

İçerik: Yasemin Altun


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.