Öğrenci Kariyeri Banner

Instagram Beğeni Sayısını Kapatıyor ! Beğenilerini Görmek İsteyen Kullanıcılar Bu İşlemi Yapıyor

Instagram Beğeni Sayısını Kapatıyor ! Beğenilerini Görmek İsteyen Kullanıcılar Bu İşlemi Yapıyor
Çoğu Instagram kullanıcısı gönderilerinin performansını daha iyi ölçümleyebilmek adına gizlilikten vazgeçerek işletme hesabına geçiş yapıyor. Bunun sebebi olarak ise Instagram'ın beğeni sayısı özelliğini kaldırarak bu özelliği sadece işletme hesaplarında aktif kılması gösteriliyor.

Instagram beğeni sayısı özelliğini kapatıyor, milyonlarca Instagram kullanıcısı gönderilerinin performansını daha iyi ölçümleyebilmek adına işletme hesabına geçiş yapıyor. Bu noktada kullanıcılar kişisel verilerinin gizliliğini tehlikeye atmış oluyor.

Zira Facebook Inc.'in sahibi olduğu Instagram'da işletme olarak sınıflandırılan hesapların gizlilik sözleşmeleri kişisel kullanıcılarınkinden farklı. İşletme hesabını tercih eden kullanıcılar, telefon numaraları veya e-posta adresi gibi bilgilerin uygulamada herkese açık olacağını kabul etmiş oluyor.

Bağımsız bir veri bilimcisi olan David Stier ise bu durumun, hem işletme hesabı kullanan gençleri hem de onların arkadaşlarının gizliliğini tehlikeye attığını belirtiyor. Bu problemi şirkete bildiren Stier, konuyla ilgili 200 binden fazla hesap üzerinde farklı örneklem oluşturma teknikleri deneyerek geniş bir analiz yaptı.

Stier, birçok ebeveynlerin 13 yaşındaki çocuklarının Instagram'daki iletişim bilgilerine 1 milyardan fazla kişinin erişebileceğinden habersiz olduğunu da belirtiyor.

Instagram dahil olmak üzere birçok sosyal ağ, platforma kayıt olmak için 13 yaş sınırı koysa da, 13 yaşından çok daha küçük çocuklar bu yasağı kolayca aşabiliyor. Instagram'ın ayarlarında yer alan "Daha fazla araca erişin" seçeneğine basıldığında, kullanıcılara "içerik üreticisi" veya "işletme" olup olmadıkları soruluyor. Kullanıcılar, bu ikisi arasında seçim yaptıktan sonra profilde yer alacak iletişim bilgilerini de vermek durumunda kalıyor.

İşletme hesabına geçiş yaptıktan sonra kullanıcılar, profillerinin performansıyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabiliyor. İçeriklerin haftanın hangi günleri ve saatlerinde daha fazla görüntülendiği, hangi içeriklerin daha popüler olduğu ve profilin ne sıklıkta ne tip bir demografi tarafından görüntülendiği gibi bilgilerin yanı sıra kullanıcılar işletme hesabı sayesinde eskisi gibi Instagram beğeni sayısı özelliğinede erişebiliyor. Bu durum Stier'e göre kişisel verilerin gizliliği noktasında tehlike arz ediyor.

Instagram'dan yapılan açıklamada konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Herkes hesaplarını bir iş profiline dönüştürebilir. Buna izin veriyoruz çünkü Instagram'daki herkesin dilediği zaman bir iş kurabilmesini istiyoruz. Kurulum sürecinde insanlara iletişim bilgilerinin başkaları tarafından erişilebilir olacağını hatırlatıyor ve bu sayede bu bilgileri güncellemelerini veya gizlemelerini sağlıyoruz.

Stier, yaptığı araştıramalar sonucunda işletme hesabına geçiş yapan birçok kullanıcı olduğunu fark etti. Bunun en büyük sebebi ise Instagram beğeni sayısı özelliğinin kaldırılması olarak gösteriliyor. Bazı kullanıcılar kendilerini "kar-amacı gütmeyen organizasyon" kategorisinde tanıtırken, bazıları ise kendini atlet olarak tanımlıyor. Hesaplara bakıldığında ise bu gençlerin hiçbir şekilde bir işletme ile ilişkili olmadığı görülüyor.

Stier'in durumu Facebook'a bildirmesinin ardından Instagram iletişim bilgilerinin görünürlüğünü azalttı. Ancak şirket, Stier'in bulgularının, bir güvenlik açığı oluşturduğunu düşünmüyor ve seçimin tamamen kullanıcılara bağlı olduğunu da vurguluyor.

Stier ise seçimin kullanıcılara ait olmasına rağmen, Instagram'ın kullanıcıların gizliliğini koruması gerektiğini düşünüyor. Küçük yaştaki kullanıcılar için işletme araçlarında bir iletişim formu sunulması gerektiğini söyleyen Stier, bunun bir çok işletme tarafından tercih edildiğini de hatırlatıyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.