Öğrenci Kariyeri Banner

İlber Ortaylı'dan Vakıf Üniversitelerine İlişkin Açıklama: 'Parayla Eğitim Olmaz'!

İlber Ortaylı'dan Vakıf Üniversitelerine İlişkin Açıklama: 'Parayla Eğitim Olmaz'!

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gazeteci Candaş Tolga Işık'ın YouTube'daki programına katıldı. Özel eğitim kurumlarına dair dikkat çeken açıklamalarda bulunan İlber Ortaylı, özellikle vakıf üniversitelerinde verilen eğitimin yetersiz olduğunu belirtti.

Son yıllarda özel okulların artan yıllık ücretlerine değinen Candaş Tolga Işık, yıllık ücreti 500 bin TL olan üniversiteler olduğunu söyledi. Bu durum hakkında konuşan Ortaylı, yüksek ücret talep eden vakıf üniversitelerinin, Avrupa'nın en iyi okulları arasında olduğu gibi bir düşünce oluşturmaması gerektiğini belirtti.

'Yabancı Dil Üniversitede Öğrenilmez'!

Hukuk, işletme, iktisat, tarih dil bilimi gibi bölümlerde eğitim görecek olanların bilmesi gereken dilleri öğreten bir okul olmadığını söyleyen Ortaylı, yabancı dilin üniversitede öğrenilemeyeceğinin de altını çizdi. Ortaylı konuşmasına şu sözlerle devam etti:

" Klasik liselerde insanlar eskiden iki tane ölü dil öğrenirlerdi. Yunanca ve Latince. Böyle yapıda bir okul bu memlekette olmadı. Buna yakınları oldu. Şimdi onlar da yok artık. Mesela Atatürk Lisesi'nde 1940'larda Latince diye bir bölüm vardı. Orada öğrenilen Latince'yle Gazi Yaşargil Tıp Fakültesi'ne girdi. Çünkü tıp fakültelerine iyi Latince bilmeyen liseden geleni almazlardı" .

Vakıf üniversitelerinin az öğrenci gibi birtakım vasıfları olması gerektiğini, ancak günümüzde böyle bir üniversite görmediğini ifade eden İlber Ortaylı, bunu yapacak olan tarafın devlet olduğuna dikkat çekti.

Kendi ekibinde görev almak üzere iş ve staj görüşmesine gelen öğrencilere değinen Candaş Tolga Işık da, vakıf üniversitesinde okuyan öğrenci ile devlet üniversitesinde okuyan öğrenciler arasında kendilerini ifade ediş biçimlerinde bile farklılıklar olduğunu söyledi.

'Parayla Eğitim Olmaz'

Işık, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler arasında da başarılı olanlar olduğunu ancak, devlet okullarında okuyan öğrencilerin kendilerini çok daha rahat ifade edebildiklerini ve hayatın daha fazla farkında olduklarını belirtti.

Işık'ın bu ifadelerinin ardından söze giren Ortaylı, 'Parayla eğitim olmaz' dedi. Ortaylı, 'Elit okul, seçkin okul diyorlar ama yok öyle bir şey. Elit okul, seçkin okul demek; seçkin öğretmen ve seçkin öğrencinin toplandığı okuldur, parayla ilgisi yoktur' diye konuştu. Yurt dışında da birçok başarılı özel okul olduğunu dile getiren Ortaylı, bu okullarda aday öğrencinin kabiliyetinin ön planda tututulduğunu, hatta bazılarında sözlü mülakata tabii tutulduğunu söyledi.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz:


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.