Öğrenci Kariyeri Banner

"IKIGAI: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı"

"IKIGAI: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı"
Japonca'da "iki" kelimesi yaşam anlamına, "gai" ise sebep,etki,yarar anlamına, bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan "ikigai" kelimesi ise yaşama sevinci anlamına gelir. Japonlar ise bu kelimeyi sabah uyandığınızda size yataktan çeviren şey olarak tanımlarlar.

Japonlara göre herkesin bir ikigaisi vardır ve herkesin ikigaisi kişinin içinde saklıdır. Kişinin ikigaisini bulması sabırlı bir arayış gerektirir. Sizi her sabah yataktan kaldıran, hayatınıza anlam katan, onunla uğraşırken akışa kapıldığınızı hissettiğiniz bir uğraş. Yaşamanız için size bir neden veren, sizi bu hayata bağlayan bir uğraş. Belki tango, belki resim yapmak, belki yemek pişirmek... Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeden, kendinize iyi geleni bulmak, anlamlı ve huzurlu hissetmek.

İkigaimizi Bulmak

İkigainizi bulmak için kendinize şu soruları sormalısınız:

1) Neyi seviyorum?

2) Hangi işte iyiyim?

3) Bana ne için para ödeniyor?

4) Dünyanın neye ihtiyacı var?

Bu dört soru "IKIGAI: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı" kitabında işlenmiştir ama işin özüne bakarsanız amaç, neyi sevdiğinizi ve neyi yaparken akışa kapıldığınızı bulmaktır.

ikigai (1)

Héctor Garcia ve Francesc Miralles yazmış olduğu "IKIGAI: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı" kitabı uluslararası boyutta başarılara imza atmış ve uzun süre çok satanlar listelerinde kalmayı başarmıştır. Héctor Garcia ve Francesc Miralles bu kitapta Okinawa'ya yaptıkları seyahatten, Okinawa sakinleriyle geçirdikleri vakitten, onlardan öğrendiklerinden bahsediyor; araştırmalarından kaynakla bizlere çeşitli istatiksel bilgiler veriyor. Aynı zamanda kitapta Okinawa'da yaşayan insanlardan çeşitli tavsiyeler de bulunmaktadır.

ikigaikitap

Okinawa, Japonya'da bulunan bir adadır. Ogimi ise bu adada bulunan bir köydür. Ogimi'de yaşayan insanlar yaklaşık 82 gibi çok yüksek bir yaş ortalamasına sahiptir. Ogimi sakinleri hayatı anlamlı ve uzun yaşama hususuna önem gösterir ve tıkabasa doymadan biraz da ezgersizle bunu başarabilmenin mümkün olduğunu söylerler.

Ogimi sakinlerinden tavsiyeler:

1- Endişelenmeyin.

"Uzun ömrün sırrı endişelenmemektir. Yüreğinizi genç tutmak, yaşlanmasına izin vermemektir. Kalbinizi yüzünüzde hoş bir gülümsemeyle insanlara açın. Gülümser ve kalbinizi açarsanız, torunlarınız ve herkes sizi görmek ister."

2- İyi alışkanlıklar edinin.

"Her gün saat dörtte kalkarım. Alarmımı o saate kurarım, bir fincan kahve içerim ve kollarımı kaldırarak biraz egzersiz yaparım. Bu bana günün geri kalanı için enerji verir."

3- Arkadaşlıklarınızı her gün besleyin.

"Sevdiğiniz insanlarla her gün konuşmak, işte uzun yaşamın sırrı bu."

4- Acele etmeden yaşayın.

"Uzun ömrümün sırrı her zaman kendine "Ağır ol" ve "Rahatla" demektir. Acele etmezseniz çok daha uzun yaşarsınız."

Özel İçerik: AYŞE ATAR

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.