Öğrenci Kariyeri Banner

IBM, Çalışanların Ne Zaman İşten Ayrılacağını Tahmin Eden Bir Yönteme Sahip Olduğunu Söyledi

IBM, Çalışanların Ne Zaman İşten Ayrılacağını Tahmin Eden Bir Yönteme Sahip Olduğunu Söyledi
IBM'in CEO'su ve başkanı Ginni Rometty geçtiğimiz hafta CNBC'ye verdiği demeçte, şirketin İK bölümünün "Yıpranma Tahmin Algoritması" konusunda patenti olduğunu söyledi. IBM'in geliştirdiği bu algoritma, istifa edecek çalışanları %95 doğrulukla tahmin edebiliyor.



Bu algoritma sayesinde, IBM iş değiştirmeyi düşünen yetenekli çalışanlarını ipler kopma noktasına varmadan tespit ediyor ve sorunlarını çözerek işlerine devam etmelerini sağlıyor. Şirket yönetimini programın doğruluğuna ikna etmenin zaman aldığını belirten Rometty, IBM'in bu algoritma sayesinde iş gücünü muhafaza ederek toplamda 300 milyon dolardan fazla tasarruf ettiğini söyledi.

" Yapay zekanın önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde işlerin yüzde 100'ünü değiştireceğini" düşünüyor. Bizler de yapay zekanın (artificial intelligence) yükselişi konusunda haklı olduğuna hemfikiriz. Ve bir işletmenin kilit çalışanlarını kaybetmesinin ne kadar yıkıcı bir dalga olduğunu hepimiz biliyoruz.

hiring-1977803_960_720



Diğer yandan, algoritmanın hangi verileri topladığı ve nasıl bir analiz yaptığı hala bir sır. IBM yöneticileri bu konuda açıklama yapmaktan kaçınırken, algoritmanın şirket içi e-posta yazışmaları, etkinliklere katılım ve sosyal medya hesaplarından toplanan içerikleri analiz ederek tahminde bulunduğu iddia edildi. Washington Post'ta çıkan bir yazıda bu durum inkar edilse de, algoritmanın henüz nasıl bu denli yüksek kesinlikle karar verdiği bilinmiyor.


Washington Post raporu ise, IBM’in “çalışanların e-postalarını, harici sosyal medya hesaplarını veya diğer dahili mesaj panolarını analiz etmediğini veya izlemediğini”, ancak bu karakterizasyon için bir kaynak göstermediğini söylüyor.




İK ekipleri bunu kullanmak ister mi, şirket yönetimi ve çalışanları ikna olup izin verir mi? Açıkcası bu sorulara cevap vermek şimdilik zor fakat ortaya çıkan bu program oldukça ilginç...

 

Ginni Rometty'nin açıklamasını izlemek için TIK!

 

Kaynak 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.