Öğrenci Kariyeri Banner

Hollanda'da Sınavsız Üniversite İmkanı!

Hollanda'da Sınavsız Üniversite İmkanı!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan İnsani Gelişmişlik Endeksi raporlarında eğitim alanında her zaman en yüksek puan alan 10 ülke arasında yer alan Hollanda’da çok güçlü bir eğitim altyapısı bulunmaktadır ve okullaşma oranı çok yüksektir.

Üniversiteler de University of Applied Science olarak adlandırılan ve öğrencilerini profesyonel yaşama hazırlayan uygulamalı bilimler üniversiteleri ile University of Research adı verilen araştırma odaklı üniversiteler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Merkezi Sınav Sistemi Yok!

Hollanda’da ülkemizde olduğu gibi merkezi bir üniversiteye giriş sınavı bulunmadığından üniversiteler kendi belirledikleri kıstaslara göre öğrencilerini seçmektedir.

Hollanda üniversitelerinden kabul alabilmek için öncelikle İngilizce yeterliğinin yüksek düzeyde olması ve lise ders notlarının oldukça yüksek olması gerekmektedir. Hollanda’da lisans eğitimi alabilmek için IELTS sonucunun en az 6, TOEFL sonucunun da en az 80 olması beklenmektedir.

Lisans Eğitimi

Akademik eğitimin eylül–şubat ve şubat–haziran aylarını kapsayan 2 dönemde gerçekleştirildiği Hollanda’da tıp, veterinerlik, diş hekimliği gibi bölümlerin dışında kalan bölümlerde lisans eğitimi uygulamalı bilimler üniversitelerinde 4 yıl sürerken araştırma üniversitelerinde 3 yıl sürmektedir. 

Yüksek Lisans Eğitimi

Hollanda tarafından tanınan bir lisans diplomasına sahip olan ve Hollanda üniversiteleri tarafından belirlenen akademik düzeye ve İngilizce yeterliğine sahip olan öğrenciler, başka bir sınava girmelerine gerek olmadan Hollanda üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi alabilirler.

Üniversitelerin belirlediği yeterlik düzeylerini karşılayamayan öğrenciler ise 1 yıllık hazırlık eğitimini başarıyla tamamladıklarında yüksek lisans eğitimi almaya hak kazanırlar.

Uygulamalı bilimler üniversitelerinde tezsiz yüksek lisans programları 1 yıl, tezli yüksek lisans programları ise 2 yıl sürerken bu üniversitelerde doktora derecesi verilmemektedir.

Araştırma üniversitelerinde yüksek lisans programları Master of Science (MSc) ve Master of Arts (MA) olmak üzere ikiye ayrılır ve eğitim süreleri tezsiz programlarda 1 yıl, tezli programlarda ise 2 yıldır. Doktora programlarının eğitim süresi ise 4 yıldır.

Tezsiz yüksek lisans programları daha çok profesyonel yaşamı tercih eden öğrenciler için uygunken tezli yüksek lisans programları ise akademik kariyer hedefleri olan öğrenciler için uygun olan eğitim programlarıdır.

Tezli yüksek lisans programlarının ilk yılı ders aşamasıdır. Bu yılı başarıyla tamamlayan öğrencilere bir danışman öğretim üyesi atanır ve öğrenci 1 yıl içinde bu danışman öğretim üyesinin gözetiminde bir yüksek lisans tezi hazırlar.

Hazırladıkları yüksek lisans tezleri üniversitenin ilgili kurulları tarafından yeterli görülen öğrenciler, yüksek lisans diploması almaya hak kazanırlar.

YÖK Denkliği

Hollanda’daki üniversitelerden alınacak lisans ve yüksek lisans diplomaları tüm dünyada yüksek bir tanınırlığa sahip olduğu gibi ülkemizde YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) tarafından da tanınmakta ve gerekli yasal süreçlerin ardından kolaylıkla denklik alabilmektedir.

Siz de Hollanda'da eğitim şansı ve daha birçok konuda bilgi almak isterseniz ücretsiz olarak Orbis ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Orbis İletişim


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.