Öğrenci Kariyeri Banner

Her Öğrenci Evinde Bulunan Yiyecekler İle Hesaplı ve Enfes Tarifler Veriyoruz!

Her Öğrenci Evinde Bulunan Yiyecekler İle Hesaplı ve Enfes Tarifler Veriyoruz!
Biz öğrencilerin en büyük dertlerinden biri de şudur: "Akşam ne yiyeceğiz?" Ya da öğlen. Kahvaltıya genelde ya vaktimiz olmaz  ya da alternatif illaki bulunur; ama şu iki öğün için evde olan birkaç malzemeden daima bir şeyler üretmeye çalışırız ve bu beyin fırtınası çoğunlukla ya makarnanın farklı bir türevi ya da dolaptaki kahvaltılıkları ekmek arasına koyup yeme işlemi ile son bulur. Ekonomi yeni mezunu, sevgili arkadaşım Uğur ve Gastronomi öğrencisi olan ben düşündük,düşündük ve siz güzel okurlarımızı bu dertten kurtaralım istedik. Evet sevgili okurlar, siz de "Öğrenci evinde yaşıyorum", "Hep aynı şeyleri yiyorum." ,"Mutfakta çok yetenekli değilim", "Yemek hazırlarken bütçemi düşünmeliyim" gibi cümleleri kullanıyorsanız günlük hayatınızda; hoş geldiniz. Doğru içeriktesiniz. Bu içerikte sizler için 7 güzel tarif  -gastronomi dilinde reçete-  hazırladım ve Uğur da sizler için bu tariflerin ekonomik analizlerini yaptı. Yani bu içerikte siz bir yandan tarifleri okurken bir yandan da cebinizi düşünen Öğrenci Kariyeri sayesinde bu tariflerin size ne kadara mal olacağını görebileceksiniz. Başlangıcından, kahvaltılığına, ara öğünden, öğle yemeğine ve tabii ki çoğunlukla akşam yemeğine olmak üzere hesaplı, gerçekten pratik ve tabii ki son derece lezzetli bu öğünlerin neler olduğunu görmek için lütfen okumaya devam edin! :)

  1- TEK TENCEREDE TAMAM! HAZIR ÇORBADA PİŞEN KREMANTAR MAKARNA



Öğrenci evinde iseniz makarna ile yakından tanışıyorsunuzdur. Zira kendisi son derece uygun fiyatı, içerisine konabilen malzemelerin çeşitliliği ve bir öğünde 4 kişiyi doyurma yeteneği ile sevilse de sevilmese de bütün öğrencilerin gönlüne taht kurmuş bir yiyecek maddemizdir. Yani şöyle kremalı, mantarlı güzel bir Fettucini Alfredo'yu kim sevmez ki? Peki makarnayı hiç hazır çorba ile yapmayı denediniz mi? "Hayır" dediğinizi duyar gibiyim. Ya ben size hazır çorba ile damak çatlatan harika makarnalar çıkarabileceğinizi söyleseydim? Evet, evet mümkün.:) Aynen şöyle:

Malzemeler

250 gr. penne makarna (burada makarnanın çeşidi size kalmış)

1 Paket kremalı mantar çorbası

1.1 litre su

Tuz, Karabiber

Yapılışı

  • Öncelikle hazır çorbanızın arkasındaki talimatlara birebir uyarak çorbanızı pişirmeye başlayın.

  • Çorbanız kaynama noktasına geldikten sonra 250 gr makarnanızı içerisine ilave edin.

  • 7-8 dakika yeterli olacaktır.

  • Tuz ve karabiberi tercihiniz kadar ekleyin ve ocaktan alın.

  • Dışarıda yediğiniz bir makarnayı aratmayacak kadar lezzetli ve pratik makarnanız hazır. Afiyet olsun! :)


NOT 1: "Ya Leyla bu da çok kolay oldu. Hem biraz zorlaşsın hem de bu aralar bütçem iyi, kredim/bursum yeni yattı" diyorsanız tavuk göğsü yada mantar ilavesi ile de bu tarifi deneyebilirsiniz. Kimse bunu hazır çorba ile yaptığınızı anlayamayacak. :)

NOT 2: Karabiber çok yakışıyor. O konuda elinizi korkak alıştırmayın. :)

Fiyat Listesi

Penne Makarna 500 gr= 2.50 tl

1 Paket Kremalı Mantar Çorbası= 2 tl

500 gram tuz= 2.60 tl

50 gram karabiber= 7 tl

Toplam Maliyet= 14.10 tl/ restoranlarda ortalama fiyat= 23 tl

 2- ÖĞRENCİ USULÜ DİYECEKSİNİZ! MISIR GEVREKLİ TAVUK



Malum zincir işletmelerin o nefis ,çıtır çıtır, yedikçe daha fazla yeme isteği uyandıran tavuklarını bilirsiniz. Ve tabii fiyatlarını da. Çoğu öğrencinin kıyıpta veremeyeceği paralara satarlar o tavukları. Peki o tavuklar o kadar pahalı diye hiç mi yiyemeyeceğiz? Hem de bu kadar kolay bir tarifi varken? Filmlerinize yada maç keyiflerinize eşlik edecek leziz mi leziz mısır gevrekli tavuğun tarifini vermezsek gerçekten ayıp olurdu. Bunu göze alamadık.:) O halde hadi başlayalım!

Malzemeler

500 gr tavuk göğsü

100 gr mısır gevreği (2 su bardağı)

Yarım çay bardağı Süt

1 çay kaşığı tuz

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı krema

Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı

  • 500 gr tavuk göğsünü şeritler halinde keserek bir kenara alın. (fırında pişeceğinden çok büyük parçalar olmaması önemli.)

  • Tavukların üzerine tuz ve karabiber serpin.

  • Bir kapta süt,krema,yumurta,tuz,karabiber ve dilediğiniz baharatları çırpın.

  • Tavukları önce bu karışıma sonra yayvan bir tabağa aldığınız mısır gevreğine bandırarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

  • 200 derecede üzeri kızarana dek 20-30 dakika pişirin.


NOT 1: Mısır gevreğinin tadından hoşlanmıyorsanız bu tarifi cips ile de deneyebilirsiniz. Öyle de çok lezzetli oluyor. Tek yapmanız gereken istediğiniz cipsi ufalayıp mısır gevreğinin yerine koymak. Eğer cips ile denerseniz ekstra baharatları ayarlarken dikkat edin. :) 

Fiyat Listesi

125 gram tavuk göğsü= 1.25 tl

50 gram mısır gevreği= 1.75 tl

1 adet yumurta= 0.40 tl

50 gram krema= 1.50 tl

50 gram karabiber= 6.90 tl

Toplam Maliyet= 12 tl

3- BAYAT EKMEKLERİ DEĞERLENDİRMENİN TAM ZAMANI! EKMEK PİZZA



2013 yılı son istatistiklerine göre günde 1.223 ton ekmek israf ediliyor. 2017 yılını geride bırakmışken bu oranın nasıl bir düzeye ulaştığını tahmin etmek hiç de zor değil sevgili okurlar. Ortada böyle bir gerçek varken de evimizde tüketemediğimiz, birkaç gün boyunca bekleyen, kurumaya yüz tutmuş ekmeklerimizi elimizden geldiğince değerlendirmeliyiz ki bu israfın biraz da olsun azalmasında katkımız bulunsun diye düşünüyorum. Ve bunu yapmanın da oldukça lezzetli bir yolunu sizlerle paylaşmaktan son derece mutluyum :) Bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerinizle yaptığınız pizzaların tadına doyamayacaksınız. Sıcacık bir çay da yanına. Oh mis..

Malzemeler

2/3 bayat ekmek

1/4 çay bardağı sıvıyağ

3 yemek kaşığı ketçap yada sulandırılmış domates salçası

1 tatlı kaşığı kekik

Üzeri için

200 gr kaşar peyniri

100 gr sucuk

10 adet siyah zeytin

5 adet yeşil zeytin

5 yemek kaşığı konserve mısır

Yapılışı

  • Ekmek pizzanın sosunu yaparak başlıyoruz. Bunun için 3 yemek kaşığı sulandırılmış domates salçasını sıvıyağı ile karıştırın ve içine kekiğinizi bunun yanında istediğimiz baharatları da ekleyerek sosu hazırlayın.

  • Kaşar peynirini rendeleyin, sucuklarınızı ince ince doğrayın, zeytinlerinizin çekirdeklerini çıkarıp onları da doğrayın.

  • Bayat ekmeğinizi istediğiniz boyutlarda keserek, üzerine sosu sürün ve kaşar peyniri hariç bütün malzemelerinizi ekleyerek 180 derece fırına verin yada tavanızın dibine yerleştirerek üzerini bir kapakla kapatın.

  • Malzemelerin kızardığını görünce pizzaları alıp, kaşar peynirini de üstlerine ekleyip tekrar peynirler eriyene dek pişmeye bırakın.

  • Ekmek pizzalarınız hazır. Sıcak sıcak tüketmeniz önerilir. :)


Fiyat Listesi

Domates salçası= 4.95 tl

125 gram siyah zeytin= 3.25 tl

125 gram yeşil zeytin= 4 tl

110 gram kaşar peyniri= 4.95 tl

220 gram konserve mısır= 2.75 tl

125 gram sucuk= 9.90 tl

25 gram kekik= 2.50 tl

Toplam Maliyet= 32.3 tl/  fast-food restoranlarda büyük boy pizzalar ortalama olarak 30-40 tl arası değişmektedir; fakat ev yapımı pizzanın lezzetini çoğu restoranda bulamayabilirsiniz, bizden söylemesi:)

4- HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ! FIRINDA BAHARATLI PATATES



Öğrenci evlerinin olmazsa olmazıdır patates. Kızartması yapılır, haşlaması yapılır,salatası yapılır biraz daha maharetli evlerde yemeği dahi yapılır. Birkaç gün de sizi yemek derdinden kurtarır. Şimdi vereceğim tarif ise son derece yapımı kolay ve yanına gelecek her sosla mükemmel bir birliktelik yaşayan fırında patates. Denemeyen bin pişman benden söylemesi..

Malzemeler

2 adet patates

1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 diş sarımsak yada sarımsak tozu

İstediğiniz baharatlar (Kekik,Karabiber, Kırmızı Biber,Kimyon)

Yapılışı

  • Patateslerinizi soyarak, elma dilim olacak şekilde kesin.

  • Kestiğiniz patatesleri bir kaba alarak 1 tatlı kaşığı domates salçasını, sarımsak tozunu ve ve baharatları üzerine ilave edin.

  • Elinizle karıştırarak tüm malzemeleri harmanlayın.

  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alarak 180 derece de 15-20 dakika kızarana dek pişirin.


Fiyat Listesi

2 adet patates= 1.50 tl

125 gram sarımsak= 2.25 tl

Tercihe göre:

25 gram kekik= 2.50 tl

50 gram karabiber= 6.90 tl

Yarım kilo kırmızı biber= 5 tl

90 gram kimyon= 3.95 tl

Toplam maliyet= 22.1 tl

5- EN SOSYETİKLERDEN! TON BALIKLI SALATA



Bir salata düşünün. Hem doyurucu, hem lezzetli hem de göze hitap eden. Bir de maliyeti ucuz. İşte o salatanın ta kendisi: Ton Balıklı Salata. Kim demiş salata ile doyulmaz diye? Bu tarif hem daha sağlıklı beslenmek hem de ana yemeklerinin yanına leziz bir salata arayanlar için. Şimdiden afiyet olsun. :)

Malzemeler

6-7 yaprak marul

5-6 adet çeri domates

1 kutu ton balığı

3 yemek kaşığı konserve mısır

2-3 yemek kaşığı Zeytinyağı

Yarım limonun Suyu

Tuz

Yapılışı

  • Marulları ve domatesleri güzelce yıkayarak istediğiniz boyutlarda doğrayın.

  • Doğradığınız marulları ve domatesleri geniş bir salata kasesine alarak üzerine mısırları ekleyin.

  • Zeytinyağı,tuz ve yarım limonun suyundan oluşan sosunuzu salataya ilave ettikten sonra çatal yardımı ile sosu tüm malzemeler ile buluşturun.

  • En son üzerine 1 kutu konserve ton balığını da ilave ettikten sonra salatanız hazır. :)


Fiyat Listesi

6-7 yaprak marul= 4 tl

125 gram çeri domates= 2.50 tl

1 kutu ton balığı= 3.70 tl

220 gram konserve mısır= 2.75 tl

1 adet limon= 1 tl

Toplam Maliyet= 13.95 tl/ restoranlarda ortalama fiyat: 22.95 tl

6-YOĞURDUN EN NEFİS HALİ İLE TANIŞIN! SOĞUK AYRAN ÇORBASI



Özellikle yaz aylarında tercih etmeye uygun harika bir çorba tarifi ile devam ediyorum. Bu çorbada ısıl işlem gören tek şey içindeki bakliyatlar. Soğuk, ferahlatıcı, kalorisi düşük ve bir kasesi bile sizi epey tok tutmaya yeter. :) Tercih etmemin asıl sebebi ise son derece kolay olması. Aynı zamanda yöresel de bir çorba çeşidi. Buradan manevi değerlerimize de ufak bir göz kırpıyoruz anlayacağınız. :)

Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı nohut

Bol miktarda yoğurt (500 gr)

Kuru Nane

Tuz

Yapılışı

  • Bir gece önceden buğday ve nohutu ayrı kaplarda su ile ıslatın.

  • Islattığınız nohutları ve buğdayları ayrı ayrı tencerelerde 30-35 dakika kadar haşlayın.

  • Arada suları biterse sıcak su ekleyebilirsiniz.

  • İkisi de haşlanınca süzüp soğutulur.

  • Yoğurt ve soğuk su ile çok koyu kıvamlı bir ayran yapılır.

  • Bakliyatlar ayrana ilave edilir. Tuz ilavesi yapılır.

  • Üzeri için kuru nane tercih edebilirsiniz.


NOT 1: Bu çorbadaki bakliyat kısımları size meşakkatli geldi ise en azından nohut için hazır konserve olanlarını da tercih edebilirsiniz. Lezzet olarak fark etmiyor. Bilginize :)

Fiyat Listesi

1 kilogram aşurelik buğday= 4.20 tl

Yarım kilogram nohut= 5 tl

500 gram yoğurt= 4.50 tl

25 gram nane= 2.25 tl

Toplam Maliyet= 15.95 tl

7- EVDE NE VARSA! DÜNYANIN EN PRATİK TATLISI



Yazımızın sonuna gelirken tatlı bitirelim ağzımızın tadı bozulmasın dedik efendim.  Hem de ne tatlı! Sadece 10 dakikada hazırlayabileceğiniz tat konusunda bizden 10/10 alan bir tatlıdan bahsediyoruz. Üstelik bu tatlı evinizde ne varsa onunla oluyor. İki temel malzeme dışında. Onlar ne mi? Okumaya devam edin. :)

Malzemeler

1,5 paket sütlü çikolata

1 adet muz (opsiyonel)

1 adet kakaolu bisküvi (opsiyonel)

1 adet vanilyalı bisküvi (opsiyonel)

1 paket krema (200 ml)

Yapılışı

  • 1.5 paket sütlü çikolatanızı su kaynayan bir tencerenin üzerine bir cam kase koyarak benmari usulü eritin.

  • 1 paket buzdolabından çıkmış soğuk kremayı iyice çırpın.

  • Önünüze tatlıları koyacağınız iki geniş bardak yada cup/kase alarak içlerine muzunuzu doğrayın.

  • Elinizle bisküvileri kırarak muzların üzerine ekleyin.

  • Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı kremaya ekleyerek bir süre daha çırpın.

  • Bu çikolatalı sosu bardakların üzerine dökün.

  • İsterseniz bir miktar sade kremayı ayırıp en son bardakların üzerine ekleyerek tıpkı görseldeki gibi harika bir görüntü de oluşturabilirsiniz. Her haliyle lezzetli :)


NOT 1: Kremanın soğuk olması çok önemli yoksa sosunuz katılaşacaktır, soğuk olduğu taktirde hep akışkan kalıyor. :)

Fiyat Listesi

1.5 paket sütlü çikolata= 3.70 tl

1 paket krema= 5.95 tl

Opsiyoneller:

1 adet muz= 2 tl

1 adet kakaolu bisküvi= 1.5 tl

1 adet vanilyalı bisküvi= 1 tl

Toplam Maliyet= 14.15 tl

Eveet, bizden bu kadar. Bu içerikte sizler için her bütçeye, her eve, her mideye hitap edecek tarifler vermeye çalıştık ve bunu yaparken cebinizi de işin içine kattık. Umarım hoşunuza gitmiştir. Eğer bu tarifleri denerseniz Instagram'da Öğrenci Kariyerini de etiketleyerek bizlerle paylaşırsanız çok mutlu oluruz! :) Bu tarz yazılar gelsin mi? Yorumlarınızı bekliyoruz. Karnını acıktırdığımız okurlarımızdan da özür dileriz. :) Daha leziz yazılarda buluşmak dileğiyle :)

Dipnot 1: Piyasadaki ortalama fiyatlar baz alınmıştır.

Dipnot 2: Fiyat hesaplamalarında kişibaşı değerler hesaplanılarak göz önünde bulundurulmuştur.

Özgün İçerik: Leyla Günbay & Uğur Can Dilsiz

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.